Rusia lui Putin se întoarce la vremurile de teroare de pe vremea lui Stalin. Rușii își toarnă la miliție vecinii, prietenii, părinții

Joi, 28 Decembrie 2023, ora 22:29
6815 citiri
Rusia lui Putin se întoarce la vremurile de teroare de pe vremea lui Stalin. Rușii își toarnă la miliție vecinii, prietenii, părinții
Vladimir Putin FOTO / Hepta

În iunie, Kamilla Murashova a fost amendată cu 30.000 de ruble, echivalentul a aproximativ 330 de dolari, după ce un străin care călătorea în același tren a denunțat-o la poliție pentru ecusoanele afișate pe rucsacul său roșu.

O emblemă ce reprezenta semnul păcii. Un altul „Nu războiului”. Un al treilea înfățișa un cer albastru și un câmp galben de grâu – culorile drapelului ucrainean.

Ofensa ei? Discreditarea armatei ruse.

Informatorul o fotografiase pe Murashova stând în vagon, cu rucsacul pe genunchi, cu ecusoanele la vedere, conform dovezilor cuprinse în documente de la Judecătoria Ostankino din Moscova. Apoi le-a spus autorităților, scrie The Wall Street Journal.

"Am fost surprinsă. Știu că nu am făcut nimic rău”, a spus Murashova, o asistentă în vârstă de 40 de ani, într-un interviu. „Nu mi-am imaginat că cineva va face atât de mult ca să fie patriot”.

Murashova este unul dintre miile de ruși care au căzut victime ale tendinței de proliferare a turnătoriei din partea rușilor, care își toarnă colegii, cunoștințele sau persoane cu care nu au decât un contact trecător. Practica era obișnuită în timpul sovieticilor, în special sub domnia dictatorului sovietic Iosif Stalin, când oamenii erau încurajați să-i denunțe pe cei acuzați că sunt „dușmani ai statului”.

Acum, „donos”, așa cum este numit în rusă, câștigă teren de când Kremlinul a ordonat invadarea Ucrainei în februarie anul trecut. La mai puțin de o lună de la începutul războiului, președintele Vladimir Putin a îndemnat oamenii să raporteze pe oricine nu sprijină deplin efortul de război, spunând într-o întâlnire televizată că, deși Occidentul încearcă să despartă societatea rusă, „poporul rus va putea întotdeauna să distingă adevărații patrioți de trădători și îi va scuipa pur și simplu, ca pe un gândac care le-a zburat accidental în gura.”

„O astfel de autopurificare naturală și necesară a societății”, a continuat el, „nu va face decât să ne întărească țara, solidaritatea, coeziunea și disponibilitatea de a răspunde oricăror provocări”.

De atunci, mulți ruși au răspuns cu entuziasm, raportând pe oricine despre care se crede că a discreditat armata rusă, a criticat ceea ce Kremlinul numește operațiunea sa militară specială în Ucraina sau a dat semne de sprijin pentru Ucraina.

„Dacă președintele vă spune că există inamici, atunci ar trebui să încercați să găsiți unul”, a spus Aleksandra Arhipova, un antropolog social, care a studiat practica turnătoriei și acum locuiește în Europa. Ea a spus că a fost turnată de cel puțin șapte ori.

Pentru unii, denunțul este o expresie a adevăratului patriotism. Ei se consideră avertizori legitimi, a spus Arhipova. Alții l-au folosit pentru a se răzbuna raportându-și autorităților dușmanii, indiferent dacă sunt sau nu împotriva războiului.

Alekse Makarov, istoric al grupului rus pentru drepturile omului Memorial, câștigător al Premiului Nobel pentru Pace, a declarat că faptul că cetățenii se toarnă reciproc ajută, de asemenea, agențiile de informații să urmărească personalități publice, membri ai presei sau organizații nonprofit.

„Dacă vor să facă presiune asupra unui activist sau organizație onest. Cum să o facă? Găsesc o persoană care scrie un denunț și apoi spun „Ei bine, am primit un denunț, trebuie să ne uităm la el”, a spus Makarov.

Rapoartele de pe rețelele sociale spun despre turnători care au ajuns la extreme ridicole. O bunica a fost raportată pentru că a plantat flori albastre și galbene, o fată denunțată pentru că purta panglici albastre și galbene în păr și un bărbat amendat după ce vecinii au informat autoritățile că asculta imnul ucrainean prin fereastra deschisă a apartamentului său.

Nu s-a putut stabili despre câți oameni au fost turnați de la începutul războiului din Ucraina. Dar Arhipova estimează că aceste cazuri ar putea ajunge la câteva mii pe baza cercetărilor pe care ea și un coleg din domeniul juridic le-au efectuat pentru a urmări pedepsele aplicate pentru subminarea armatei ruse.

Datele de la Roskomnadzor, cenzorul statului, arată că agenția a primit 283.789 de rapoarte de la cetățeni în 2022, în cea mai mare parte preocupați de „postarea de informații ilegale pe internet”, inclusiv informații false despre campania militară a Rusiei în Ucraina și care solicitau eliminarea acesteia, potrivit informațiilor publicate pe site-ul agenției. Aceasta a fost cu peste 25% mai mare decât anul precedent, cea mai mare creștere a avut loc în luna următoare începerii invaziei, deși nu s-a putut stabili câte plângeri au venit de la turnători.

„Cel mai adesea, cetățenii au apelat la Roskomnadzor cu o solicitare de a elimina legăturile către resurse cu propagandă pro-ucraineană”, a spus agenția într-un raport pe site-ul său.

Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
#razboi Ucraina, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #turnatorie, #rusi, #informatori , #Razboi Ucraina