Cum va fi resuscitată industria de apărare a Europei. Planul unui complex militar continental, dezvăluit de Politico

Luni, 04 Martie 2024, ora 12:24
2304 citiri
Cum va fi resuscitată industria de apărare a Europei. Planul unui complex militar continental, dezvăluit de Politico
UE vrea să își pună industria de apărare pe picior de război,/ FOTO: The Economist

Noua strategie a este răspunsul blocului european la războiul din Ucraina și necesitatea de a reporni producția de arme și muniție.

UE vrea să își pună industria de apărare pe picior de război, prezentându-și planul într-un proiect de 27 de pagini al unei Strategii europene pentru industria de apărare, consultat de POLITICO.

UE urmărește să schimbe modul în care finanțează și vinde arme, stimulată de războiul actual al lui Vladimir Putin în Ucraina și de avertismentele țărilor occidentale că o Rusie beligerantă ar putea ataca un membru NATO în următorii ani.

Una dintre măsurile propuse copiază chiar și sistemul de vânzări militare externe al SUA, facilitând vânzarea de arme către țări terțe, în timp ce o alta ar simplifica pentru guverne preluarea producției civile în caz de urgență.

Europa și-a păstrat o bază industrială de apărare de la sfârșitul Războiului Rece, dar nu este suficient de competitivă

Europa și-a păstrat o bază industrială de apărare de la sfârșitul Războiului Rece, dar nu este suficient de competitivă, a declarat miercuri, 28 februarie, un oficial al Comisiei Europene reporterilor. „Este acolo, dar nu suntem capabili să producem la timp și în volum mare”.

Proiectul nu include volumul subvențiilor - deși este sigur că va fi de miliarde de euro. De asemenea, lipsește o direcție precisă privind cantitatea de achiziții publice pe care capitalele UE ar trebui să o direcționeze prin intermediul industriei locale. Detaliile ar putea suferi modificări înainte ca Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, să prezinte planul și propunerea de finanțare care îl însoțește pe 5 martie.

Deși mandatul Comisiei expiră după alegerile din iunie, diplomații au declarat că au primit asigurări că dosarul va fi promovat în cadrul următoarei Comisii, care va fi probabil condusă din nou de Ursula von der Leyen.

Principalul obiectiv al Strategiei industriale europene de apărare, care nu are caracter obligatoriu, este ca blocul comunitar să treacă la o "schimbare de paradigmă de la răspunsul de urgență la pregătirea pentru apărare". Ea este însoțită de un fond de bani, Programul european de investiții în domeniul apărării.

"Nu este doar un program de finanțare, ci și un program de organizare industrială", a declarat oficialul Comisiei.

În ceea ce privește cererea, Comisia Europeană dorește să se asigure că guvernele europene cumpără mai multe echipamente militare europene și achiziționează în comun armament pentru a face cheltuielile mai eficiente.

Din punctul de vedere al ofertei, Bruxelles-ul urmărește să facă Baza industrială tehnologică și de apărare europeană (EDTIB) mai puțin reticentă față de risc și mai flexibilă, asigurând în același timp securitatea aprovizionării pentru guverne în caz de urgență prin crearea unor mecanisme pentru ca industria de apărare să aibă prioritate față de cea civilă.

Bruxelles-ul dorește ca Ucraina să participe la achizițiile comune ca și cum Kievul ar fi membru UE.

„Toate acestea se fac de comun acord cu statele membre. Apărarea rămâne o responsabilitate națională, ne putem organiza pentru a face lucrurile mai bine împreună", a spus oficialul Comisiei.

Principalele direcții de acțiune:

Raționalizarea achizițiilor

Programul european de armament ar armoniza procedurile de achiziție. Guvernele care cumpără în comun vor beneficia de scutiri de TVA.

Acesta include soluții la nivel european pentru a proteja zonele disputate, cum ar fi spațiul, spațiul cibernetic, aerul și marea.

Programul mai prevede să instituie un grup la nivel înalt al industriei europene de apărare pentru a contribui la coordonarea achizițiilor și a programării. Grupul va identifica proiecte de interes comun pentru a concentra eforturile și programele de finanțare ale UE; scopul este ca blocul să creeze o rețea de capacități de apărare cibernetică, precum și sisteme europene integrate de apărare antiaeriană și antirachetă.

Se așteaptă, de asemenea, ca executivul european să stabilească un obiectiv comun de achiziții, dar această cifră nu se regăsește încă în proiect.

Vânzarea de arme, mai facilă

Una dintre cele mai îndrăznețe idei ale Comisiei – să copieze sistemul american, în care Washingtonul semnează contracte direct cu alte capitale pentru a face vânzările de arme mai ușoare – a fost inclusă în proiect.

UE ar lucra la un catalog cu ceea ce este disponibil în întregul bloc. De asemenea, Comisia ar sprijini financiar acumularea de stocuri pentru a reduce întârzierile de livrare pentru potențialii cumpărători. Textul prevede o excepție de la Directiva privind achizițiile pentru apărare pentru a permite guvernelor să adauge noi țări la contractele deja semnate fără a fi nevoie să repornească procesul de achiziții.

În document, Comisia se plânge că țările membre s-au grăbit să cumpere mai multe arme, pe măsură ce mediul de securitate s-a deteriorat datorită atacului rusesc asupra Ucrainei, ceea ce a provocat o creștere a achizițiilor de la companiile americane.

Mai mulți bani pentru achiziții în comun

Planul european de investiții în domeniul apărării (EDIP) va lua locul Legii de sprijinire a producției de muniții (ASAP) și al Legii privind consolidarea industriei europene de apărare prin achiziții publice comune (EDIRPA), contribuind la stimularea cooperării și a achizițiilor publice comune în cadrul actualului buget al UE pe șapte ani, precum și la sprijinirea dezvoltării de armament finanțat de Fondul european de apărare și la o creștere industrială.

Suma nu este menționată în proiect. Un oficial al Comisiei a confirmat că va fi de cel puțin 1,5 miliarde euro – adăugând că suma finală rămâne în discuție – până în 2027, când se încheie actualul buget pe șapte ani al UE.

„Când există un consens politic pentru a spune că trebuie să facem mai mult pe frontul bugetului, vom avea deja instrumentul [EDIP]. Pentru noi, lucrul important este să construim acest instrument”, a adăugat oficialul.

Potrivit lui Breton, finalul ar trebui să fie în cele din urmă un fond de 100 de miliarde de euro pentru a stimula industria europeană de apărare – o propunere la care au fost de acord liderii, inclusiv prim-ministrul estonian Kaja Kallas.

Menținerea unei producții ridicate

Comisia dorește, de asemenea, să subvenționeze capacitatea de producție cu 1 miliard de euro - obținut din împrumuturi și prin investirea a 100 de milioane de euro din fonduri publice - pentru a susține industria de armament chiar și atunci când cererea este scăzută.

Acest lucru se va face prin intermediul unui nou fond de bani, denumit Fondul pentru accelerarea transformării lanțului de aprovizionare în domeniul apărării (FAST), care are ca scop să ducă finanțarea UE a echipamentelor militare dincolo de muniții și rachete.

De exemplu, fondurile FAST vor fi utilizate pentru a acoperi salariile și întreținerea utilajelor din fabricile contractorilor din domeniul apărării, dar Comisia dorește, de asemenea să analizeze competențele de a prelua linii de producție civile, dacă este necesar.

EDIP va avea nevoie de aprobarea țărilor UE și a Parlamentului European pentru a intra în vigoare. Oficialul Comisiei a declarat că speră ca la Consiliul următor și viitorul Parlament European să înceapă discuțiile în decembrie pentru a finaliza negocierile până în februarie 2025. Atât ASAP, cât și EDIRPA se încheie în 2025, scrie politico.eu.

Regimul lui Putin, ca și sistemul sovietic, este în permanență pe punctul de a se prăbuși - analiză Foreign Affairs
Regimul lui Putin, ca și sistemul sovietic, este în permanență pe punctul de a se prăbuși - analiză Foreign Affairs
În aparență, conform multor semne externe, puterea lui Vladimir Putin este mai puternică ca niciodată. Țara și-a revenit după primele sale înfrângeri militare în Ucraina și după șocul...
Acordul de pace pe care Ucraina și Rusia erau pe punctul de a-l semna la începutul războiului, dezvăluit de Die Welt
Acordul de pace pe care Ucraina și Rusia erau pe punctul de a-l semna la începutul războiului, dezvăluit de Die Welt
Ziarul german Die Welt a publicat informații despre un acord de pace pe care Ucraina și Rusia intenționau să-l semneze la câteva săptămâni de la invazia rusă, după eliberarea regiunilor...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #Uniunea Europeana, #plan, #complex industrial de aparare, #arme , #Razboi Ucraina