Senatul SUA va aproba un ajutor financiar pentru Ucraina, dar votul în Camera Reprezentanților e incert

Joi, 08 Februarie 2024, ora 21:59
2211 citiri
Senatul SUA va aproba un ajutor financiar pentru Ucraina, dar votul în Camera Reprezentanților e incert
Congresul SUA/ FOTO: NPR

Congresul american a făcut joi un pas timid spre deblocarea ajutoarelor financiare cerute de preşedintele democrat Joe Biden la pachet pentru Ucraina şi Israel, dar aprobarea finală a pachetului rămâne incertă, congresmenii apropiaţi fostului preşedinte republican Donald Trump refuzând să ofere vreun dolar în plus Kievului, relatează AFP.

După luni de negocieri grele, Senatul american a acceptat în cele din urmă să examineze un text legislativ prin care SUA să ofere Ucrainei 61,4 miliarde de dolari şi Israelului 14 miliarde de dolari, o primă etapă într-un proces presărat de obstacole.

La doi ani de când a fost lansată invazia rusă asupra Ucrainei, congresmenii americani încă nu reuşesc să se pună de acord asupra unor noi fonduri pentru această ţară, care a primit deja din partea SUA pentru a lupta împotriva Rusiei ajutoare financiare şi militare ce însumează circa 113 miliarde de dolari.

Democraţii preşedintelui Biden, majoritari în Senat, sunt aproape toţi favorabili continuării transferurilor de fonduri către Kiev, în timp ce republicanii, majoritari în Camera Reprezentanţilor, sunt împărţiţi în două tabere, una de asemenea pro-Ucraina, iar cealaltă, apropiată de Trump, refuză orice nou sprijin pentru Kiev.

Pe de altă parte, republicani din ambele tabere îi cer preşedintelui democrat măsuri ferme împotriva migraţiei ilegale la frontiera cu Mexic în schimbul autorizării acestor fonduri, însă democraţii nu agreează măsurile anti-migraţie. De asemenea, republicanii dezaprobă stratagema la care a recurs preşedintele Biden prin includerea fondurile destinate Ucrainei şi Israelului în acelaşi pachet pentru a forţa astfel un vot favorabil.

După ce vor fi examinat textul propus acum, senatorii vor da un vot asupra pachetului financiar propus de Biden şi apoi îl vor trimite spre examinare Camerei Reprezentanţilor majoritar republicane, unde lucrurile sunt aşteptate să se complice. Totuşi, nici republicanii nu au reuşit să adopte propriul lor text legislativ pentru a încerca la rândul lor să-i forţeze mâna lui Biden, care a ajuns să-i acuze pe adversarii textului cerut de el că "fac jocul" preşedintelui rus Vladimir Putin.

Ultimul pachet de ajutor militar american pentru Ucraina a fost anunţat pe 27 decembrie, iar Casa Albă a avertizat în mod repetat că, fără aprobarea de noi fonduri în Congres, Washingtonul nu va mai putea oferi Kievului alte ajutoare de acest fel. Între timp, situaţia armatei ucrainene se înrăutăţeşte, trupele aflate în criză de muniţie făcând greu faţă armatei ruse revenite în ofensivă, iar ajutorul financiar de circa 18 miliarde de euro pe care UE îl va oferi Ucrainei anul acesta nu acoperă nevoile financiare şi militare ale Kievului.

Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au...
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
#razboi Ucraina, #SUA, #ajutor financiar, #congres, #vot , #Razboi Ucraina