Statele Unite avertizează dur o țară din Europa: Tăiați legăturile cu Putin sau vă blocăm

Vineri, 08 Martie 2024, ora 00:43
27504 citiri
Statele Unite avertizează dur o țară din Europa: Tăiați legăturile cu Putin sau vă blocăm
Trezoreria americană avertizează o țară din Europa pentru legături cu Rusia FOTO / captură Saltwire

După începerea invaziei declanșată de Putin în Ucraina, statele occidentale au impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei, pentru a-i diminua capacitatea de război. Acum Statele Unite avertizează dur o țară neutră din Europa, Austria, să taie legăturile cu regimul lui Putin, altfel va fi blocată în tranzacțiile financiare internaționale. Un înalt oficial al Trezoreriei americane, Anna Morris atrage atenția Austriei și Băncii Raiffeisen Bank International despre pericolele de a face afaceri în Rusia, punând presiune asupra celei mai mari bănci occidentale care activează la Moscova.

Ca parte a unui impuls reînnoit al Washingtonului privind aplicarea sancțiunilor, Anna Morris, un oficial al Trezoreriei SUA, axat pe fluxurile de bani ilicite, va încuraja băncile din Austria să-și examineze expunerea Rusiei și să „ia măsuri de atenuare”, potrivit Reuters.

Morris va vorbi despre o nouă autoritate de sancțiuni a SUA care „a crescut riscurile pentru bănci” și le va încuraja „să se protejeze de comerțul legat de baza industrială militară a Rusiei sau riscă să fie tăiată din sistemul financiar al SUA”, a anunțat miercuri, 6 martie 2024, ambasada SUA la Viena.

Schimbarea tactică a Rusiei, care s-a întors împotriva ei: Ucraina a dat lovitura, producând pagube de 1 miliard

Statele Unite ale Americii sunt cel mai puternic organism de reglementare din lume, în principal pentru că pot întrerupe accesul unei bănci la dolar, o piatră de temelie a finanțelor internaționale. Pierderea accesului la dolar ar putea duce orice bancă într-o criză, chiar și Raiffesen Bank din Austria.

Morris este cel mai recent oficial american care a vizitat Austria, una dintre țările europene cu cele mai strânse legături cu Rusia. Avertismentul ei dur reprezintă o altă încercare de a face presiune pe RBI, care procesează volume mari de plăți către și dinspre Rusia.

Vizita urmează unui ordin executiv al președintelui american Joe Biden în decembrie trecut, care amenința cu sancțiuni pentru instituțiile financiare care ajută Rusia să evite sancțiunile.

O nouă armă avansată pentru armata lui Putin. Rusia e cuprinsă de frică și mută neașteptat

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanțe al Austriei a declarat că Morris va vizita autoritățile guvernamentale și companiile pentru a discuta, în general, despre spălarea banilor și sancțiuni.

Austria menține strânse legături cu Rusia lui Putin

RBI, parte a unei combinate industriale care susține economia Austriei, a spus că a discutat adesea despre sancțiuni cu autoritățile de reglementare și că a respectat întotdeauna astfel de reguli.

Washingtonul se confruntă cu o rezistență puternică din partea politicienilor și oficialilor austrieci, dintre care unii au apărat RBI.

Deși Austria sprijină public Ucraina, câțiva oficiali care au vorbit cu agenția de știri Reuters au spus că sunt reticenți în a rupe complet legăturile vechi de decenii cu Rusia, crezând că va fi în continuare posibilă restabilirea relațiilor.

Lipsa unei vitamine din corp pune în pericol inima și creierul: Cum se poate rezolva deficiența VIDEO

Recent, Austria a făcut presiuni asupra Ucrainei să suspende RBI de pe lista neagră a Ucrainei, rezistând să susțină noi sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei până când o vor face, au declarat persoane familiare cu situația.

Austria și banca doreau ca aceasta să fie scoasă de pe o listă ucraineană numită „sponsori internaționali ai războiului” – care își propune să facă de rușine companiile care fac afaceri în Rusia și susțin efortul de război, de exemplu, plătind taxe. Viena rămâne un centru pentru numerar din Rusia și din foștii săi vecini sovietici, iar Austria menține legături strânse cu Rusia prin conducte de gaze critice și finanțare.

Deși banca UniCredit din Italia are și ea o afacere în Rusia și, în mod similar, este reticentă să plece, RBI este mult mai mare și a devenit un test al hotărârii occidentale de a pune capăt legăturilor cu Rusia.

RBI intenționase să-și vândă afacerea din Rusia, care oferă o linie de salvare a plăților pentru sute de companii de acolo, după ce a fost supusă presiunii autorităților internaționale de reglementare. Dar la doi ani de război, s-au schimbat puține lucruri în această privință.

Europa presează o bancă vestică prezentă în Rusia, dar și în România: Nu mai fentați sancțiunile, părăsiți Moscova
Europa presează o bancă vestică prezentă în Rusia, dar și în România: Nu mai fentați sancțiunile, părăsiți Moscova
După începerea invaziei lui Putin din Ucraina, țările occidentale au impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Acum Parlamentul...
Lui Putin i se ia din mână ”arma” ce teroriza Europa. Două țări NATO și una neutră imploră Ucraina
Lui Putin i se ia din mână ”arma” ce teroriza Europa. Două țări NATO și una neutră imploră Ucraina
Rusia a vizat de mult infrastructura cheie a Ucrainei, dar evoluțiile recente sunt mult mai grave și mult mai devastatoare. În același timp, în scurt timp, lui Putin i se ia ”arma” din...
#razboi Ucraina, #Austria, #Raiffeisen Bank, #austria rusia, #banca Rusia, #banca Raiffeisen, #sanctiuni SUA Rusia , #Statele Unite