Cum ar putea Ucraina să devină „Vietnamul” lui Putin?

Luni, 19 Februarie 2024, ora 00:05
6645 citiri
Cum ar putea Ucraina să devină „Vietnamul” lui Putin?
Tancurile rusești sunt distruse de la distanță cu ajutorul dronelor de Ucriana FOTO: Expreso

Pe măsură ce războiul dintre Rusia și Ucraina intră în al treilea an, nu se vede încă un sfârșit al conflictului.

Dar, în timp ce Ucraina suferă din cauza scăderii proviziilor de muniții și se luptă să recruteze noi trupe, forțele sale ar putea beneficia de un război prelungit de uzură dacă va continua să primească ajutor de la națiunile occidentale, susțin analiștii de la Centrul de Studii Strategice și Internaționale (CSIS), citați de Business Insider.

Unii dintre analiști au remarcat că războiul din Ucraina ar putea deveni chiar un „Vietnam” pentru președintele rus Vladimir Putin.

„Am văzut țări mai mici învingând frecvent țări mai mari în luptă, Vietnam și altele fiind exemple cheie. Și cred că acesta este exact modul corect de a vedea acest război”, a spus Max Bergmann, directorul Programului Europa, Rusia și Eurasia.

În războiul din Vietnam, peste 58.000 de americani și-au pierdut viața într-o luptă lungă și prelungită alături de Vietnam de Sud împotriva guvernului comunist din Vietnamul de Nord.

Războiul, care a început în anii 1950, a durat până în 1975, când capitala sud-vietnameză Saigon a căzut în mâinile armatei nord-vietnameze.

"Nu-i văd pe ucraineni renunțând, pentru că acesta este un război existențial pentru ei. Nu este un război existențial pentru Rusia", a declarat Eliot A. Cohen, președintele Arleigh A. Burke pentru strategie.

Cu ajutorul militar crucial din partea Occidentului, analiștii cred că Ucraina ar putea realiza ceva similar, zdrobind moralul Rusiei și potențial forțând Rusia să reabordeze costurile și beneficiile invaziei.

„Aș indica doar exemplele repetate de uzură și înfrângere de către puterile mici asupra celor mai mari: sovieticii care au pierdut în Afganistan, francezii și SUA în Vietnam, SUA și NATO în Afganistan, francezii în Algeria”, a spus Seth Jones, vicepreședinte CSIS.

Dar șansele de succes ale Ucrainei se bazează în mare măsură pe continuarea pachetelor de ajutor occidentale.

Congresul dezbate în prezent un pachet de 60 de miliarde de dolari care s-ar putea dovedi esențial în modelarea cursului războiului.

„Dacă această finanțare va fi aprobată, nu am nicio îndoială că Ucraina va putea absorbi complet ofensiva rusă care se desfășoară în 2024”, a spus Bergmann. „De fapt, aș fi destul de optimist cu privire la potențialul Ucrainei în 2025”.

Proiectul de lege a trecut de Senat la începutul acestei săptămâni și va merge acum la Camera Reprezentanților.

Putin spune că Ucraina este o „chestiune de viață și de moarte” pentru Rusia

Într-un interviu difuzat duminică, președintele rus Vladimir Putin a declarat că „ceea ce se întâmplă” în Ucraina este o „chestiune de viață și de moarte” pentru Rusia, în timp ce pentru Occident este vorba doar de „îmbunătățirea (poziției sale) tactice”, potrivit AFP.

Vladimir Putin a declarat că este „important” ca rușii și străinii deopotrivă „să înțeleagă starea noastră de spirit, să înțeleagă cât de sensibil și de important este pentru țara noastră ceea ce se întâmplă în jurul Ucrainei”.

„Pentru (Occident), este vorba de o îmbunătățire a poziției lor tactice. Dar pentru noi, este destinul nostru, este o chestiune de viață și de moarte”, a spus el, potrivit unui extras din interviul publicat pe rețelele de socializare de jurnalistul care l-a intervievat, Pavel Zarubin.

Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
În contextul reticenței Germaniei de a trimite rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către forțele armate ucrainene, fostul ministru britanic al Apărării Ben Wallace a declarat că Olaf...
Regimul lui Putin, ca și sistemul sovietic, este în permanență pe punctul de a se prăbuși - analiză Foreign Affairs
Regimul lui Putin, ca și sistemul sovietic, este în permanență pe punctul de a se prăbuși - analiză Foreign Affairs
În aparență, conform multor semne externe, puterea lui Vladimir Putin este mai puternică ca niciodată. Țara și-a revenit după primele sale înfrângeri militare în Ucraina și după șocul...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #conflict Rusia Ucraina, #Vietnam, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina