Ucraina pusă sub presiune de 2 fenomene: Pericolul major de care poate profita Putin

Sambata, 25 Noiembrie 2023, ora 06:00
4238 citiri
Ucraina pusă sub presiune de 2 fenomene: Pericolul major de care poate profita Putin
Ucraina este supusă presiunii în războiul cu Rusia FOTO: Bloomberg

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina acum 21 de luni nu dă niciun semn că s-ar termina prea curând, iar deznodământul său rămâne unul imprevizibil. Acum, Ucraina este pusă sub presiune de 2 fenomene: mutarea atenției occidentale spre războiul din Israel și scăderea livrărilor de arme spre Kiev. Aceste aspecte de turnură îl ajută pe Putin, iar pericolul scăderii ajutorului militar al SUA îi conferă liderului de la Kremlin un mare avantaj.

Pe 11 octombrie 2023, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și șeful NATO Jens Stoltenberg au vizitat sediului alianței de la Bruxelles pentru a se întâlni cu grupul de țări care îi oferă ajutor militar. Scopul a fost de a menține sprijinul militar la cote ridicate după o contraofensivă de vară care nu a produs o străpungere majoră în liniile de apărare ale Rusiei, potrivit Bloomberg.

Cu patru zile mai devreme, militanții Hamas atacaseră Israelul din Gaza, iar Israelul răspundea. Accentul Occidentului era pus acum ferm pe un conflict din Orientul Mijlociu.

Secretul păstrat cu sfințenie de Israel din 1968: O țară NATO dezvăluie adevărul, racolând și Rusia de partea ei

Miniștrii apărării celor aproximativ 50 de națiuni din așa-numitul grup Ramstein s-au întâlnit din nou virtual săptămâna aceasta.

În timp ce aceștia și-au reiterat sprijinul, în privat, starea de spirit în rândul oficialilor este mai întunecată, deoarece ei recunosc că transporturile de arme au încetinit, iar ajutorul financiar a fost blocat de politica internă. În săptămânile de când Zelenski s-a aflat la Bruxelles, presiunea s-a accentuat asupra Ucrainei pentru a găsi cumva calea spre victorie.

Pe câmpul de luptă, devine din ce în ce mai dificil să mergi în adâncurile unei alte ierni cu o lipsă de muniție. O altă îngrijorare este forța de luptă, deoarece Rusia continuă să arunce valuri de trupe înainte, în ciuda pierderilor sale, în timp ce Kievul este reticent să trimită mult mai mulți soldați pe front.

În afara câmpului de luptă, unii oficiali din SUA și Europa încep să pună întrebări dacă pot continua să arunce resurse deja întinse la maximum, în ceea ce generalul de vârf al Ucrainei recunoaște că este un impas.

Putin primește o grea lovitură: Un bun prieten al său, aliat cu SUA, îl părăsește

Zelenski și-a petrecut săptămâna trecută să-i asigure pe aliați că armata sa se pregătește să lupte în timpul iernii, în timp ce o delegație de la Kiev a vizitat Washingtonul. „Acum sunt concentrat să obțin ajutor din Occident”, a spus el în biroul său pe 16 noiembrie. „Accentul lor se schimbă din cauza Orientului Mijlociu – și a altor motive. Fără sprijin, vom merge înapoi.”

Timpul se scurge în defavoarea Ucrainei

Având alegeri la un an distanță în SUA, Kievul este conștient de faptul că timpul favorabil se scurge și că progresul militar ar face mai ușor pentru parteneri să-și intensifice ajutorul, potrivit unor oameni familiarizați cu gândirea guvernului ucrainean.

Îngrijorarea este că scăderea sau ajutorul insuficient l-ar putea forța prematur pe Zelenski să intre în discuții de pace dintr-o poziție de slăbiciune – sau, mai rău, să permită Rusiei să treacă peste liniile ucrainene și să nu-i ofere lui Putin niciun stimulent să negocieze.

Aceasta este o perspectivă care îi îngrozește pe unii lideri din Europa de Est, care și-au amplificat avertismentele cu privire la intențiile lui Vladimir Putin cu ani în urmă. Ei spun că Rusia nu se va opri la granițele Ucrainei și că unii din Occident încă nu înțeleg pe deplin ce este în joc.

Cine este femeia care vrea să-l învingă pe Putin: Candidata la președinție vine cu ceva neașteptat occidental

Pentagonul a declarat la începutul acestei luni că trebuie deja să reducă fluxul de arme către Ucraina din cauza unui blocaj din Congres.

Mașinațiunile politice din SUA pun mai multe sarcini în seama UE. Diplomații europeni spun că s-au pregătit pentru un scenariu în care sprijinul american ar putea scădea. În timp ce UE poate oferi sprijin financiar Ucrainei, ea poate îndeplini doar o fracțiune din ceea ce oferă SUA în ceea ce privește ajutorul militar.

Ambele părți folosesc mai multă muniție decât pot furniza. Dar, spre deosebire de Europa sau SUA, economia Moscovei se află pe picior de război, permițând industriei să producă obuze, drone și alte arme în mod mai constant.

„Înlocuirea chiar și a unei părți majore a sprijinului militar al americanilor va fi pur și simplu imposibilă, deoarece europenii pur și simplu nu au stocuri pentru a extrage”, a spus Fix. „De aceea este atât de important ca SUA să primească fonduri pentru reluarea sprijinului pentru Ucraina”.

Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
În ciuda faptului că războiul Rusiei din Ucraina a trecut în al 3-lea an și victimele din rândul soldaților se ridică la sute de mii, Vladimir Putin continuă agresiunea fără scrupule....
Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Războiul sângeros provocat de Rusia în Ucraina, acum peste 790 de zile, continuă în ciuda faptului că armata Moscovei a pierdut foarte multe trupe pe front. Acum oficialitățile britanice au...
#razboi Ucraina, #Ucraina razboi, #sprijin militar, #SUA ajutor militar Ucraina, #ajutor militar Ucraina, #Putin razboi, #Rusia razboi Ucraina , #Razboi Ucraina