Ce ar putea însemna domnia lui Charles al III-lea pentru finanțele regale. Monarhul ar putea face unele economii

Duminica, 11 Septembrie 2022, ora 17:08
5994 citiri
Ce ar putea însemna domnia lui Charles al III-lea pentru finanțele regale. Monarhul ar putea face unele economii
Regele Charles al III-lea și regina au primit în audiență la Palatul Buckingham pe Arhiepiscopul de Canterbury FOTO: Twitter/The Royal Family

Regele Charles al III-lea și-a arătat în mai multe rânduri disponibilitatea de a face schimbări în monarhia britanică.

Când prințul Charles a împlinit 65 de ani, în 2013, vârsta la care britanicii aveau atunci dreptul la pensia de stat, el a anunțat că își va oferi 110 de lire sterline (apoi 177 de dolari) pe săptămână unor organizații de caritate, scrie The Economist.

Acum, ca rege, o funcție pentru care și-a așteptat toată viața, nu are nevoie de bani. Averea familiei regale provine dintr-o varietate complexă de surse: contribuabili, moșii (cunoscute sub numele de ducate) și alte bunuri private. Charles nu a ascuns planurile sale de a schimba monarhia; el vrea să reducă numărul de membri ai familiei regale care lucrează. Ce ar putea însemna domnia lui pentru finanțele familiei?

Cum este finanțată monarhia în Marea Britanie

De când guvernul a înlocuit vechiul sistem de subvenții „listă civilă” cu un singur „grant suveran”, în 2012, suma pe care a plătit-o familiei regale pentru a acoperi personalul, călătoriile și întreținerea palatelor a crescut brusc, de la 31 de milioane de lire sterline la introducerea sa, la 86 milioane GBP în 2021-2022. Este calculată ca o parte din veniturile Trezoreriei din proprietatea coroanei, o colecție de terenuri și active care include hipodromul Ascot, o mare parte din centrul Londrei și o mare parte din fundul mării din jurul Marii Britanii. Deși monarhul deține din punct de vedere tehnic proprietatea coroanei, aceasta este condusă independent și, de fapt, aparține guvernului. În 2021-2022, profiturile sale au fost de 313 milioane de lire sterline.

Separat, familia regală păstrează veniturile din ducatele Lancaster și Cornwall, formate din terenuri, proprietăți și active financiare. În calitate de rege, Charles a moștenit Ducatul de Lancaster și a transmis Ducatul de Cornwall prințului William, moștenitorul său.

În 2022, activele ducatelor valorează în total 1,7 miliarde de lire sterline și au realizat profituri de aproximativ 47 de milioane de lire sterline. Toate acestea acoperă cheltuielile private ale familiei regale. Prințul de Wales, Charles, a dat milioane de lire sterline lui William și soției sale Kate. Între timp, regina și-a finanțat ceilalți copii, Anne, Andrew și Edward.

În cele din urmă, deși multe dintre palatele în care locuiesc familia regală nu pot fi vândute, aceștia au alte proprietăți private cu care pot face ce vor. Regina, de exemplu, a moștenit două moșii de țară, Balmoral în Scoția și Sandringham în Norfolk, de la tatăl ei, George al VI-lea.

Unde vrea Charles al III-lea să facă economii

Majoritatea monarhiilor europene se descurcă cu câțiva membri lucrători (Norvegia are patru), în comparație cu cei 12 care îndeplinesc în mod regulat sarcini oficiale pentru familia regală britanică. Strângerea rândurilor lor poate reduce costul securității, dar aceasta este plătită de Poliția Metropolitană și este separată de grantul suveran. Costul exact nu este dezvăluit, dar este estimat la cel puțin 100 de milioane de lire sterline pe an. Costurile de personal și de călătorie, care fac parte din grant, pot scădea și ele.

Nu vă așteptați încă la o monarhie gospodărească. Condițiile grantului sunt revizuite la fiecare cinci ani; cea mai recentă revizuire urmează să se încheie până în aprilie 2023.

David McClure, autorul cărții „The Queen’s True Worth”, numește grantul suveran un „clichet de aur” și constată că suma nu a scăzut niciodată. Grantul a fost majorat în 2016 de la 15% din profiturile patrimoniului coroanei la 25%, se presupune că temporar, pentru a plăti o renovare a Palatului Buckingham.

Dar pandemia de covid-19 a forțat palatele să se închidă, costându-le veniturile provenite de pe urma vizitatorilor de aproximativ 15 milioane de lire sterline (estimate în septembrie 2020). Chiar dacă grantul revine la 15%, contractele de închiriere valoroase pentru parcuri eoliene offshore pe părți ale fundului mării care aparțin proprietății coroanei promit să-și mărească profiturile în următorii ani, stimulând familia regală.

Celelalte surse de avere ale familiei regale vor fi puțin afectate de moartea reginei.

Ducatele nu sunt supuse impozitului pe moștenire, iar o înțelegere încheiată în 1993 pentru a proteja averea monarhului înseamnă că niciun alt bun nu este lăsat succesorului său, așa că întreaga avere a reginei va reveni probabil lui Charles. (Aranjamentul a fost aplicat în mod controversat asupra moșiei reginei mame în 2002, inclusiv colecției ei de ouă Fabergé, în ciuda faptului că ea nu a fost niciodată suverană.)

Și este puțin probabil ca Charles să-și retragă frații din profiturile din ducate. Modul exact în care sunt răspândiți acești bani rămâne neclar. McClure consideră că o mai mare transparență cu privire la modul în care sunt cheltuite profiturile ducatului este testul de turnesol al oricărui efort de modernizare a monarhiei.

Primul iubit al nepoatei Regelui Charles, găsit mort într-o cameră de hotel. Trecutul dubios al lui Paolo Luzzo
Primul iubit al nepoatei Regelui Charles, găsit mort într-o cameră de hotel. Trecutul dubios al lui Paolo Luzzo
Paolo Luzzo, în vârstă de 41 de ani, cu care Prințesa Beatrice, fiica prințului Andrew și nepoată a Regelui Charles, s-a întâlnit în urmă cu 18 ani, a fost găsit mort într-o cameră a...
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
#regele charles III, #monarhia britanica, #finante familia regala britanica, #granturi , #Marea Britanie