Moldova trimite acasă zeci de diplomați și angajați de la ambasada Rusiei la Chișinău. Moscova amenință cu represalii

Miercuri, 26 Iulie 2023, ora 14:25
3613 citiri
Moldova trimite acasă zeci de diplomați și angajați de la ambasada Rusiei la Chișinău. Moscova amenință cu represalii
Ambasada Rusiei la Chișinău/ FOTO: Infoprut

Autorităţile Republicii Moldova au decis miercuri să echivaleze numărul personalului diplomatic, administrativ, tehnic şi de serviciu al Federaţiei Ruse care activează în Republicii Moldova cu cel al Republicii Moldova în Rusia, astfel că, pe baza principiului de paritate, reprezentarea fiecărui stat va consta din 10 funcţii diplomatice şi 15 poziţii administrative, tehnice şi de serviciu, informează Deschide.md.

Guvernul Republicii Moldova a confirmat faptul că numărul diplomaţilor acreditaţi şi al angajaţilor "tehnico-administrativi" care activează în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău va fi redus de la 84 la 25.

"Putem să comunicăm că numărul funcţiilor diplomatice a fost redus la 10, iar la 15 a fost redus numărul de angajaţi ai personalului tehnic. A fost decizia principială care a fost comunicată de către autorităţile de la Chişinău în adresa reprezentantului Federaţiei Ruse în dimineaţa zilei de astăzi la MAEIE", a declarat purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Dorin Recean, Daniel Vodă, în cadrul unui briefing de presă.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a transmis într-un comunicat că decizia Chişinăului ''vine ca urmare a numeroaselor acţiuni neprietenoase faţă de Republica Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum şi a tentativelor de destabilizare a situaţiei interne" din Republica Moldova.

MAEIE a precizat că acţiunea de echivalare a numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic şi de serviciu este adoptată în conformitate cu prevederile articolului 11 al Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961, care stipulează că, "în lipsa unui acord explicit asupra misiunii, statul acreditar poate cere ca acest efectiv să fie menţinut în limitele a ceea ce el consideră ca rezonabil şi normal, având în vedere împrejurările şi condiţiile existente în acest stat şi nevoile misiunii în cauzăƒ".

Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, a fost convocat miercuri la MAEIE, unde a fost informat despre decizia autorităţilor de la Chişinău.

În conformitate cu nota diplomatică a MAEIE înmânată părţii ruse în cadrul întrevederii, decizia sus-menţionată a autorităţilor moldoveneşti trebuie să fie pusă în aplicare până la 15 august curent.

Moscova amenință cu represalii

"Acest scandal privind acţiunile de spionaj este un motiv pentru a reduce numărul de diplomaţi. Despre o decizie în acest sens am fost anunţaţi astăzi (miercuri - n.r.). Acest fapt va influenţa negativ dialogul dintre cele două ţări. Decizia nu corespunde relaţiilor de prietenie. Aceasta era una de aşteptat, însă nu am crezut că va fi luată atât de rapid. Sunt măsuri radicale. Cred că oficialii care au luat asemenea decizii înţeleg care ar putea fi urmările în relaţiile bilaterale", a comentat ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov.

La rândul ei, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a calificat acţiunile autorităţilor moldovene drept "nefondate şi neprietenoase, care nu vor rămâne fără răspuns".

"Este un nou pas spre distrugerea relaţiilor bilaterale din partea regimului de la Chişinău. În dorinţa sa de a se evidenţia în faţa sponsorilor săi vestici pe partea de rusofobie, Chişinăul oficial cade la tot mai mari adâncimi, împrumutând activ experienţa ucraineană şi baltică, precum şi măsurile standarde, inclusiv aducerea de ofense publice ţării noastre, interzicerea presei de limbă rusă, atacarea limbii ruse. Se adaugă noi forme de luptă împotriva pericolului rus inexistent. Şi iată că avem această expulzare, care este o nouă metodă de a-i împiedica pe diplomaţii noştri să-şi îndeplinească atribuţiile" a remarcat Zaharova.

Cu privire la recentele acuzaţii de spionaj la adresa Moscovei, Zaharova a declarat că investigaţia jurnalistică referitoare la antenele de pe acoperişul ambasadei Rusiei de la Chişinău reprezintă o poveste fantezistă, care nu are nimic în comun cu realitatea.

"Diplomaţii noştri respectă şi reprezentanţa noastră diplomatică în R. Moldova respectă Convenţia de la Viena din 1961. Adevăratul scop este să crească isteria antirusă pentru a fi luate noi măsuri neprietenoase de către autorităţile R. Moldova la adresa ţării noastre şi anunţul privind reducerea personalului nostru. Ei trebuie cumva să justifice această decizie. Subliniez încă o dată că Rusia nu se implică în treburile interne ale altor ţări, pledăm pentru dezvoltarea relaţiilor prietenoase şi reciproc avantajoase cu R. Moldova. Suntem siguri că cetăţenii moldoveni ştiu acest lucru şi nu acceptă iniţiativele antiruse ale autorităţilor", a conchis Zaharova.

Un post de televiziune din Republica Moldova a publicat luni o investigaţie jurnalistică privind existenţa unui sistem de recepţie pe acoperişul Ambasadei Federaţiei Ruse la Chișinău. Totodată, au fost prezentate mai multe persoane care ar fi implicate în acţiuni de spionaj în Republica Moldova, scrie Moldpres.

Ziariştii de la Jurnal TV au numărat 28 de antene instalate pe acoperişurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice ruse din Chişinău, ce pot colecta informaţii sensibile pentru securitatea ţării. Numărul acestora este aproape dublu decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene şi stafful NATO, a transmis sursa citată.

Susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor, care au creat la Moscova o alianță electorală anti-Maia Sandu, se plâng de hărțuire pe aeroportul din Chișinău VIDEO
Susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor, care au creat la Moscova o alianță electorală anti-Maia Sandu, se plâng de hărțuire pe aeroportul din Chișinău VIDEO
Liderii noului bloc electoral pro-rus Victorie, care gravitează în jurul oligarhului fugar Ilan Şor şi se opun planurilor preşedintei Maia Sandu de a adera la Uniunea Europeană, au declarat...
Cum poate rezolva Republica Moldova problema Transnistriei. Politolog: „Trebuia făcut acest lucru de multă vreme”
Cum poate rezolva Republica Moldova problema Transnistriei. Politolog: „Trebuia făcut acest lucru de multă vreme”
Republica Moldova face pași siguri către integrarea în Uniunea Europeană, aspect întărit de către ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, care s-a aflat într-o vizită de lucru în...
#Republica Moldova, #Chisinau, #ambasada Rusiei, #diplomati, #spionaj , #Republica Moldova