Republica Moldova cumpără din nou gaz din Rusia, după o pauză de trei luni. De ce a acceptat Chișinăul oferta Gazprom

Marti, 21 Martie 2023, ora 11:17
3549 citiri
Republica Moldova cumpără din nou gaz din Rusia, după o pauză de trei luni. De ce a acceptat Chișinăul oferta Gazprom
Din decembrie 2022, Gazprom a furnizat gaze naturale doar regiunii separatise Transnistria FOTO Hepta

Directorul companiei publice de distribuţie a gazelor naturale Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că Republica Moldova a reluat, luna aceasta, achiziţiile de gaze de la grupul rus Gazprom, după o pauză de aproximativ trei luni, informează Reuters.

”În luna martie a acestui an, în conformitate cu contractul actual, Gazprom a furnizat Republicii Moldova un volum total de 176,7 milioane metri cubi de gaze naturale, sau 5,7 milioane metri cubi pe zi”, a scris Vadim Ceban, președintele Moldovagaz, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Începând din luna decembrie a anului trecut, grupul rus Gazprom a furnizat gaze naturale doar regiunii separatise Transnistria.

Livrările de gaze au provocat în mod frecvent tensiuni între Republica Moldova şi Rusia până la finele anului trecut, în condiţiile în care până acum Chişinăul a depins aproape în exclusivitate de Gazprom pentru importurile de gaze.

Vadim Ceban a precizat că decizia de a relua achiziţiile de gaze, care vor fi utilizate pentru producţia de electricitate, a fost luată pentru că preţul cerut de Gazprom este ”aproape identic” cu cel oferit luna trecută de furnizorul local Energocom.

Potrivit acestuia, prețul ofertat acum de Gazprom este de aproximativ 1.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaz. Energocom, compania de furnizare de stat din Republica Moldova, a furnizat până acum preponderent gaz metan din stocuri, acesta fiind unul dintre motivele pentru care prețul nu poate fi coborât.

Ceban estimează că Republica Moldova va avea nevoie de aproximativ 800.000 de metri cubi de gaz metan zilnic.

Noul ministru al Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov, spune că Gazprom nu primește bani pentru gazul livrat în Transnistria, aproximativ 5 milioane de metri cubi zilnic.

"Rolul Gazprom-ului pe piața gazelor naturale din Republica Moldova s-a prăbușit de la dependența de 100% de Gazprom la faptul că iarna care a trecut, noi am trecut-o practic iarna întreagă fără gaz de la Gazprom pe malul drept. Asta nu înseamnă că nu există un rol al gazului rusesc, doar că trebuie să înțelegem că rolul acesta este mai mult pe zona de energie electrică și mai puțin pe piața gazelor naturale.

Evident că toată lumea care urmărește și cunoaște ce se întâmplă în sector, cunoaște că toate volumele de gaz de la Gazprom integral se livrează pe malul stâng. Acest gaz rămâne neplătit, de facto, e livrat gratuit în stânga Nistrului și, iată, din acest gaz, pe de o parte, se întreține funcționalitatea infrastructurii, inclusiv sociale din stânga Nistrului și, pe de altă parte, o parte din volumele acestea de gaze servesc pentru producerea energiei electrice, inclusiv pentru consumatorii de pe malul drept. Și aceasta vine la un preț mult mai bun decât noi am fi avut, dacă am fi procurat energia asta electrică din altă parte.

Asta nu înseamnă că noi nu diversificăm sursele, noi le diversificăm, apropo, noi avem în orice momente, spre deosebire de situația de acum un an, sau chiar jumătate de an în urmă, astăzi Energocom este capabil să intre imediat și să preia, dacă nu avem un contract cu MGRES-ul, cu oricine, Energocom este capabil să procure energia necesară", a spus Victor Parlicov, într-un interviu pentru Vocea Basarabiei.

În luna octombrie 2021, Moldovagaz şi Gazprom au prelungit cu cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni.

Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Poliţia Republicii Moldova a făcut marţi, 23 aprilie, o captură de zile mari, pe aeroportul din Chișinău. Oficialii moldoveni au anunțat că au confiscat echivalentul sumei de un milion de...
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să devină membră a Uniunii...
#Republica Moldova, #gaz rusesc, #gazprom , #Republica Moldova