Poți scăpa de o boală gravă a creierului: Este nevoie să faci 7 lucruri, dacă vrei să fii sănătos

Marti, 14 Noiembrie 2023, ora 01:11
4836 citiri
Poți scăpa de o boală gravă a creierului: Este nevoie să faci 7 lucruri, dacă vrei să fii sănătos
Reducerea riscului de demență se face prin socializarea cu prietenii FOTO: iNews

Un expert britanic, care s-a bazat pe un studiu realizat de un neurolog american, a dezvăluit într-o carte cum poți sta departe de o boală gravă a creierului și ce ar trebui să faci pentru a reduce riscul. Pentru a evita demența, oamenii trebuie să facă 7 lucruri când sunt la vârsta mijlocie, pentru a rămâne sănătoși și la bătrânețe.

Mary Jordan a experimentat pentru prima dată demența în prim-plan când soacra ei a avut boala. Această experiență a modelat o carieră de-a lungul vieții, care a inclus lucrul pentru Societatea Alzheimer în calitate de lucrător pentru sprijinirea demenței și apoi calificarea pentru a furniza programul de informare și sprijin pentru îngrijitorii Societății Alzheimer, potrivit iNews.

Ea este fondatoarea organizației Adapt Dementia din Oxfordshire, Marea Britanie, care ajută persoanele care trăiesc cu demență să ducă o viață mai bună și spune că, cu cât oamenii încep mai devreme să își adapteze stilul de viață pentru a reduce riscul de a face demență, cu atât mai bine.

Medicii britanici avertizează. Un obicei nocturn poate fi un ”ucigaș tăcut” pentru oameni: Ce trebuie să faci

În prezent, în Marea Britanie există aproximativ 900.000 de persoane cu demență, o cifră estimată că va crește la 1,7 milioane de persoane până în 2040 - cu peste 40% mai mult decât se credea anterior.

Este boala pe care dorim să o evităm cu toții, având în vedere nu numai efectul devastator asupra vieții celor implicați, ci și impactul asupra familiei și prietenilor care sunt martorii declinului cognitiv lent al persoanei dragi.

Întrebată ce schimbări a făcut în stilul ei de viață, doamna Jordan spune: „Fac mai mult exerciții fizice. Evit zaharul. Dorm șapte ore pe noapte. Eu aș începe din acele zone. Nu fac o mulțime de modificări în dieta mea, dar oricum am avut întotdeauna o dietă bună și variată, cu o mulțime de alimente auto-preparate. „Trebuie să-ți evaluezi propriul stil de viață în raport cu riscul. Cred că oamenii o pot face, deși este destul de greu de făcut: recunoașterea tuturor schimbărilor pe care trebuie să le faci nu este întotdeauna popular”.

„Este destul de clar că oamenii ar trebui să se gândească la factorii de risc mult mai devreme decât se gândesc oamenii de fapt. Cu siguranță la mijlocul vieții, mai degrabă decât la vârsta de pensionare. Există o mulțime de dovezi care arată că demența durează aproximativ 20 de ani pentru a se manifesta. Puteți face schimbări mult mai devreme în viață pentru a vă ajuta.

Șapte obiceiuri pentru a evita demența

Jordan a enumerat cele 7 lucruri care ajută enorm oamenii de vârstă medie pentru a evita demența atunci când ajung la bătrânețe.

1.Întâlnește-te cu prietenii

„Interacțiunea socială este foarte importantă în evitarea demenței”, spune experta. Unele contacte sociale se realizează prin hobby-uri, cum ar fi grupuri de mers pe jos, cluburi sportive și interese comune sau voluntariat – toate acestea fiind importante în menținerea interacțiunii sociale regulate.

2.Fii pozitiv

Doamna Jordan citează o cercetare cunoscută sub numele de „Studiul călugăriței”, de David Snowdon, ca bază pentru gândirea ei cu privire la importanța atitudinii mentale. Studiul său a arătat că personalitatea pozitivă și comportamentul individului pot chiar să depășească biologia adesea devastatoare a îmbătrânirii.

3.Mănâncă mai puțin zahăr și alimente procesate

„A mânca mai puțin zahăr este cu adevărat, foarte important, pentru a evita problemele generale de sănătate”, spune doamna Jordan. Ea recomandă, de asemenea, evitarea a prea multe alimente procesate.

Semnal de alarmă dat de medici. O boală gravă legată de consumul unui condiment: Care este limita admisă

4.Fă exerciții fizice

Persoanele care fac exerciții fizice sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta demență și acest lucru pare să se aplice în special femeilor. Exercițiile ușoare sunt mai bune decât nici un exercițiu și niciodată nu este prea târziu pentru a începe activitatea.

5.Învață o limbă străină sau să cânți la un instrument

„Când vine vorba de exersarea creierului, este mai important să încerci lucruri noi și să nu intri într-o rutină. Învață o limbă nouă, un instrument nou, mergi pe o altă rută către muncă, mergi în locuri diferite în vacanță. Să înveți să cânți la un instrument muzical, să citești o carte sau un ziar diferit de alegerea ta obișnuită sau să încerci o activitate nouă sunt toate „un adevărat „exercițiu pentru creier” și pot ajuta la ținerea la distanță a demenței”

6.Dormi cel puțin 7 ore pe noapte

„Există o mulțime de dovezi foarte noi privind impactul a mai puțin de șapte ore de somn pe noapte și cât de important este să obțineți cel puțin această cantitate. Aceste dovezi sunt destul de clare”

7.Bea cu moderație, renunță la fumat

„Există dovezi care arată că, dacă nu bei deloc, ai mai multe șanse să faci demență și dovezi care arată că dacă bei prea mult, ai mai multe șanse să faci demență”, spune ea. Se știe că fumatul crește posibilitatea de a fi afectat de un accident vascular cerebral sau de a dezvolta alte boli vasculare, ambele fiind factori de risc pentru demență.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#risc dementa, #risc dementa factori, #dementa prevenire, #dementa boala, #dementa batranete, #prevenire dementa , #stiri externe