16 membri ai unei familii de români au fost arestați în Spania. "Ancheta a reușit să scoată de pe stradă infractori foarte activi"

Vineri, 11 August 2023, ora 08:44
4764 citiri
16 membri ai unei familii de români au fost arestați în Spania. "Ancheta a reușit să scoată de pe stradă infractori foarte activi"
16 membri ai unei familii de români au fost arestați în Spania după o lungă serie de tâlhării FOTOeltaquigrafo.com

16 membri ai unei familii de români au fost arestați în Spania, fiind acuzați de furturi, jafuri și tâlhării. Ancheta a durat doi ani, anunță presa spaniolă. Clanul se ocupa cu diverse jafuri și furturi cu ajutorul metodei "îmbrățișarea amoroasă" și acționa în special în Barcelona, Zaragoza și Levante.

Subinspectorul Eduard Rodriguez, și inspectorul Lisard Hidalgo, de la Divizia de Investigații Criminale (DIC) din Barcelona au oferit detalii din anchetă.

În luna ianuarie a acestui an, cei doi au încheiat prima fază a anchetei "Yapeyú-Amusca" împotriva unui clan familial de origine română dedicat, de mai bine de un deceniu, furtului de bijuterii, ceasuri și portofele prin metoda "îmbrățișării amoroasă".

Această primă fază s-a soldat cu arestarea a 12 persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, toate provenind din aceeași familie. Aceștia aveau 260 de condamnări anterioare, deși niciunul dintre ei nu mai fusese în închisoare. Inspectorul Hidalgo a explicat la momentul respectiv că cel puțin 35 de jafuri le-au fost atribuite prin metoda "îmbrățișării amoroase" (26 în Zaragoza, 6 în Barcelona și 3 în Valencia).

Deținuții au fost plasați în arest preventiv prin ordinul Tribunalului de Instrucție 3 din Zaragoza.

"Ancheta a reușit să scoată de pe stradă doisprezece infractori foarte activi", a declarat inspectorul, potrivit publicației El Taquigrafo.

Pentru a-i prinde pe membrii clanului, a fost nevoie ca forțele de ordine din Spania să-și unească forțele și să lucreze împreună. Ancheta a început în iulie 2021, când polițiștii au investigat un val de jafuri prin metoda "îmbrățișării amoroase" în mai multe orașe din provincia Zaragoza.

În același timp, la Barcelona, mai multe rapoarte de jafuri comise după același "modus operandi" au declanșat alarmele Grupului de recidivă multiplă al Mossos d'Esquadra din Barcelona, care luptă împotriva crimei organizate, scrie stiridiaspora.ro.

Hoții se plimbau în toată Spania

Ancheta a dezvăluit că membrii grupării operau în celule mobile distribuite pe întreg teritoriul Spaniei. Cu alte cuvinte, aceștia acționau în grupuri nestaționare, care puteau varia. De asemenea, locația lor varia: deși își aveau sediul în principal în Barcelona, Zaragoza sau în zona Levante, se deplasau cu ușurință pe întreg teritoriul în cadrul activității lor infracționale.

În acest fel, mișcarea lor constantă a îngreunat desfășurarea investigațiilor, precum și identificarea și localizarea lor.

Cu toate acestea, odată ce au fost identificați și localizați, au fost efectuate șapte percheziții simultane în Barcelona, Badalona, Cerdanyola del Vallés și Valencia, în cadrul cărora au fost confiscate și schimbate între membrii organizației o cantitate mare de documente false, bijuterii furate, bani lichizi și aproximativ treizeci de telefoane mobile.

Victimele preferate: persoane în vârstă care purtau bijuterii.

Această fază a anchetei le-a permis anchetatorilor să aresteze alte trei persoane, înrudite cu clanul familial, dar care nu făceau parte din acesta, care se specializaseră în furturi prin metoda "scalping".

În timp ce 'îmbrățișarea amoroasă' constă în îmbrățișarea persoanei pe care vrei să o abordezi - de obicei în vârstă - sub pretextul că sunt rude îndepărtate sau cunoștințe din vecinătate, profitând de apropiere pentru a fura bijuteriile sau ceasurile pe care le poartă; în 'scalping', victima este distrasă în timp ce operează un bancomat pentru a observa numărul pin și apoi a fura cardul.

Acuzațiile în acest caz includ infracțiuni de furt cu violență, furt, apartenență la o organizație criminală, fals în acte, spălare de bani și agresiune sexuală, obiectele obținute ilicit ajungând la o valoare de peste 250.000 de euro numai în orașul Zaragoza, mai scrie sursa citată.

Cum acționa grupul condus de instructorul de yoga, acuzat că a exploatat sexual opt persoane și a obţinut ilegal 1,4 milioane de euro din această activitate
Cum acționa grupul condus de instructorul de yoga, acuzat că a exploatat sexual opt persoane și a obţinut ilegal 1,4 milioane de euro din această activitate
Un instructor de yoga este acuzat că a recrutat opt victime, pe care le-a exploatat sexual, obţinând astfel 1,4 milioane de euro. În acest caz, joi, au avut loc 13 percheziţii în Bucureşti,...
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
#romani arestati Spania, #hoti, #furt bijuterii, #clan , #romani Spania