Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025. Sărbătoarea solidarităţii româno-polone la București și Varșovia durează 17 luni

Vineri, 01 Martie 2024, ora 10:32
1052 citiri
Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025. Sărbătoarea solidarităţii româno-polone la București și Varșovia durează 17 luni
Institutul Polonez din București FOTO/ Instytutpolski.pl

România şi Polonia organizează pentru prima dată în istorie un sezon cultural bilateral. Evenimentele şi schimburile culturale în toate domeniile artistice vor contribui la aprofundarea relaţiilor şi legăturilor de prietenie dintre cele două ţări.

La 3 martie 2024 va fi sărbătorită pentru prima dată Ziua Solidarităţii Româno-Polone, zi instituită prin acte adoptate de Parlamentele celor două ţări. În acest context aniversar, vor fi organizate evenimente la Bucureşti şi Varşovia şi va fi prezentat public Sezonul Cultural România-Polonia, care se va desfăşura în perioada iunie 2024 - octombrie 2025.

17 luni de manifestări artistice

Pregătirea şi realizarea programului Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025 revin Ministerului Culturii şi Institutului Cultural Român, prin reprezentanţa sa de la Varşovia, pentru partea română, respectiv Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Institutului „Adam Mickiewicz”, în parteneriat cu Institutul Polonez din Bucureşti, pentru partea polonă.

Seria evenimentelor româneşti din cadrul Sezonului va fi deschisă de expoziţia „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc”, cu lucrări din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României. Retrospectiva găzduită de Muzeul Naţional din Gdańsk va prezenta pentru prima dată publicului polonez opere reprezentative ale fondatorului picturii moderne româneşti.

Startul sezonului polonez în România va fi dat de vernisajul expoziţiei „Tatry. Wróblewski, Karłowicz, Wyczółkowski” la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Pregătită de Fundaţia A. Wróblewski, expoziţia cuprinde picturi, gravuri şi fotografii inspirate de frumuseţea peisajelor carpatice.

Puncte culminante ale Sezonului în Polonia: Expoziţiile „Dacia, regatul aurului şi argintului”, la Muzeul Naţional din Cracovia, şi „Comori şi ritualuri în Evul Mediu românesc”, la Muzeul Naţional din Gdańsk, ambele organizate de Muzeul Naţional de Istorie a României; expoziţia monografică Iosif Király la Fotofestiwal Łódź şi expoziţia „România în secolul XX. Colecţia de artă Ovidiu Şandor”, la Centrul Internaţional pentru Cultură din Cracovia, o explorare a istoriei secolului trecut prin lentila artei.

Publicul român va putea admira operele unor artişti polonezi excepţionali: Tadeusz Kantor, la Muzeul Naţional de Artă al României, cu lucrări din colecţia Muzeului de Artă Contemporană din Cracovia (MOCAK); Wojciech Fangor, la Muzeul de Arte Vizuale din Cluj-Napoca, cu picturi din colecţia Muzeului Naţional din Gdańsk, sau Jerzy Nowosielski, la Palatul Culturii din Iaşi, cu uleiuri din fondul Muzeului Naţional din Cracovia.

Arte performative, film, literatură, muzică, design

Sezonul va aduce în prim-plan efervescenţa creativă a scenelor artistice din cele două ţări. Artişti români şi polonezi vor participa la importante festivaluri de teatru în ambele ţări, precum Festivalul Prapremier din Bydgoszcz sau Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Nu vor lipsi producţii poloneze şi româneşti la cele mai relevante evenimente cinematografice, precum Festivalul Internaţional de Film Transilvania TIFF ori New Horizons din Wrocław.

Designul românesc se va bucura de o vizibilitate deosebită la Łódź Design Festival, iar cel polonez la Romanian Design Week. Iubitorii de muzică vor avea şi ei parte de surprize. Instrumentişti români şi polonezi vor concerta la Festivalul George Enescu, Toamna Varşoviană, Festivalul de Jazz de la Gărâna şi Festivalul Balkanik. Cititori de toate vârstele vor fi invitaţi la evenimente literare în cadrul Festivalului de Literatură FILIT de la Iaşi şi la Târgul Internaţional de Carte de la Cracovia.

Sezonul creează un context propice pentru dezvoltarea unor relaţii durabile între instituţiile de cultură din cele două ţări. Rezultatele vizibile ale acestor colaborări vor fi coproducţiile cu echipe de creaţie mixte, cum este cazul unui spectacol de dans contemporan, care va avea premiera la Teatrul Polonez de Dans din Poznań.

Vorbim aceeaşi limbă

Identitatea vizuală a sezonului este rodul colaborării dintre studenţii departamentelor de design grafic de la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti (UNArte) şi Academia de Arte Frumoase din Varşovia. Rezultatul muncii de mai multe luni a unor echipe mixte de tineri graficieni, susţinuţi de profesorii lor, este un logo inspirat de semnele diacritice caracteristice fiecărei limbi, puse în dialog. Identitatea este completată de sloganul „Vorbim aceeaşi limbă”, care face trimitere la limbajul culturii, instrument al cunoaşterii şi înţelegerii profunde între oameni, într-o diversitate de forme, mijloace de exprimare şi tradiţii.

Sărbătoarea solidarităţii româno-polone

Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 nu este anunţat întâmplător la Varşovia şi la Bucureşti în jurul datei de 3 martie, deoarece, printr-o decizie comună a celor două ţări, la această dată sărbătorim Ziua Solidarităţii Româno-Polone, rememorând astfel semnarea primei alianţe bilaterale defensive în 1921. Documentul a pecetluit legăturile de prietenie care dăinuiau între cele două ţări, dar şi pe cele create la nivel personal, între liderii lor, Regele Ferdinand I al României, Regina Maria şi Józef Piłsudski. Graţie alianţei, în septembrie 1939, când Polonia a fost atacată de Germania nazistă şi U.R.S.S., şeful statului polonez, guvernul şi zeci de mii de soldaţi şi civili şi-au găsit refugiul în România, iar o parte a tezaurului polonez şi celebrele tapiserii de la Castelul Wawel au fost adăpostite în România şi restituite după război.

La rândul său, poporul polonez şi-a arătat solidaritatea cu românii afectaţi de cutremurul devastator din 4 martie 1977, construind unul dintre cele mai importante spitale de pediatrie din ţară, Spitalul „Marie Skłodowska Curie”. Două decenii mai târziu, după căderea regimului comunist, în decembrie 1989, membri ai Sindicatului Solidarność (Solidaritatea) au organizat transporturi de ajutoare pentru români.

Astăzi, România şi Polonia sunt membre ale UE, iar solidaritatea româno-polonă se manifestă în diverse forme de cooperare, inclusiv în domeniul securităţii, în cadrul NATO, jucând un rol cheie în contextul invaziei ruseşti în Ucraina.

Anunţarea Sezonului a fost gândită ca un eveniment în oglindă Varşovia-Bucureşti, cu două concerte extraordinare, găzduite de două spaţii emblematice ale celor două culturi. La Castelul Regal din capitala poloneză, Institutul Cultural Român de la Varşovia, Ministerul Culturii şi Ambasada României în Polonia au organizat joi, 29 februarie 2024, ora 18:00, un concert susţinut de trei artişti români remarcabili: violonistul Alexandru Tomescu, pianista Adela Liculescu şi soprana Alexandra Zamfira, cu un program dedicat compozitorilor George Enescu şi Henryk Wieniawski. Publicul a putut asculta: George Enescu - Balada pentru vioară şi pian, Sept Chansons de Clément Marot, Op.15 şi Sonata a II-a pentru vioară şi pian, şi Henryk Wieniawski – Légende, op. 17 pentru vioară şi pian şi Poloneza de concert, op. 4 pentru vioară şi pian. Parteneri: Castelul Regal din Varşovia, Opera Naţională Bucureşti, Artexim şi Festivalul Internaţional „George Enescu“. Au luat cuvântul, în deschidere: Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român, E.S. domnul Cosmin Onisii, ambasadorul României în Republica Polonă, Daniela Gîtman, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Diana-Ştefana Baciuna, secretar de stat în Ministerul Culturii, şi invitaţii lor polonezi: Marek Prawda, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Bożena Żelazowska, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

La 3 martie, renumitul pianist de jazz Leszek Możdżer va concerta la Ateneul Român din Bucureşti. De asemenea, Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti va găzdui, din 2 martie, expoziţia de fotografie „Au fost trei surori şi doar două cămăşi”, realizată de Justyna Mielnikiewicz ca o călătorie-reportaj prin multiculturalitatea Bucovinei româneşti.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#Romania Polonia, #eveniment cultural, #cultura Bucuresti, #Varsovia, #Polonia cultura istorie, #Polonia Romania , #stiri cultura