Hossu somat sa opreasca "lupta murdara" contra proiectului Rosia Montana

Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 08:01
2255 citiri
Hossu somat sa opreasca "lupta murdara" contra proiectului Rosia Montana
Foto: Arhiva

Sindicatul "Viitorul mineritului" de la Rosia Montana ii cere Bogdan Hossu sa opreasca "lupta murdara" contra proiectului minier si a locurilor de munca datorate acestuia si sugereaza ca liderul Cartel Alfa ar fi platit sa se opuna, punand "la zid viitorul tuturor motilor din Muntii Apuseni".

Intr-un comunicat cu titlul "Bogdan Hossu, sindicalistul care ucide locurile de munca", Sindicatul "Viitorul mineritului" considera "strigator la cer" faptul ca liderul Cartel Alfa "militeaza cu indarjire impotriva locurilor de munca".

"In loc sa apere slujbele oamenilor si sa faca orice pentru crearea de locuri de munca, Bogdan Hossu face conferinte de presa in care pune la zid viitorul tuturor motilor din Muntii Apuseni", se mai afirma in comunicat, cu referire la conferinta de presa pe tema locurilor de munca de la Rosia Montana, sutinuta joi de reprezentantii Cartel Alfa si de cei ai unor organizatii neguvernamentale.

Hossu, banuit de sindicalisti ca ar primi bani pentru a fi impotriva proiectului

In comunicat, sindicalistii de la "Viitorul mineritului" sugereaza ca Hossu ar fi platit sa aiba o astfel de pozitie: "Ii sugeram domnului Hosu sa reflecteze la nevoia noastra disperata de locuri de munca si sa isi pastreze calmul, fara sa puna in pericol vietile oamenilor (...) Putina lume stie ca organizatia domnului Hossu face parte dintr-o alianta a unor ong-uri finantate de miliardarul Soros, alianta care este condusa de Alina Mungiu Pippidi. Asadar, nu este deloc intamplatoare pozitia inversunata contra mineritului din Apuseni a domnului Hossu si a doamnei Pippidi. E simplu sa fim platiti sa ne opunem, dar e greu sa construim ceva bun pentru semenii ale caror vieti le aparam!".

Sindicatul "Viitorul mineritului" ii solicita lui Hossu, in acelasi context, sa opreasca "lupta murdara" pe care acesta ar duce-o "impotriva locurilor de munca". "V-ati gandit la ce ar trebui sa faca sindicatele miniere din Cartel Alfa, de exemplu din Federatia Nationala Mine Energie? Lor le-ati spus, domnule Hossu, ca de fapt sunteti cel mai mare dusman al mineritului din aceasta tara? Sa intelegem, domnule Hossu, ca dumneavoastra va pare rau ca Romania are rezerve de aur? Ca va pare rau ca Romania ar putea ajunge in fruntea Europei la minerit aurifer? (...) Nu mai ingaduim sa ne fie amenintat viitorul, nu mai ingaduim sa murim de foame din cauza unor binevoitori ca dumneavoastra!", ii mai spun lui Hossu sindicalistii de la "Viitorul mineritului", prin intermediul aceluiasi comunicat.

ONG-uri: Rosia Montana, mai valoroasa daca ramane neexploatata

Punctul de vedere al Sindicatului "Viitorul mineritului" vine dupa ce reprezentantii unor ONG-uri si ai confederatiei Cartel Alfa au afirmat, intr-o conferinta de presa, ca Rosia Montana poate sa atraga fonduri europene in perioada 2014-2020, Romania avand posibilitatea sa obtina de la UE de noua ori mai mult decat suma obtinuta din exploatarea aurului de catre RMGC.

"Pentru ca in perioada 2014-2020 vor fi si mai multi bani, Rosia Montana se poate dezvolta si poate sa atraga fonduri pe agricultura, pe antreprenoriat, pe turism", a declarat, joi, Irina Pop reprezentant al Fundatiei PACT si al Retelei RuralNet.

Pop a aratat ca "din fonduri europene, in urmatorii sapte ani, Romania ar putea obtine cam de noua ori mai mult decat toata suma care s-ar putea obtine din exploatarea aurului de la Rosia Montana".

Turismul in Rosia Montana, alternativa la minerit: Intre utopie, viitor si salvare

Potrivit Irinei Pop, deciziile privind modul in care urmeaza sa fie alocate fondurile europene din perioada 2014-2020 nu au fost inca luate. "Deciziile privind modul in care se vor aloca acesti bani nu sunt inca luate, ceea ce inseamna ca decizia este acum in mainile Guvernului. Este o decizie politica despre cum vor fi alocati acesti bani", a spus Pop, dupa prezentarea catorva solutii pentru crearea de locuri de munca in Rosia Montana.

Irina Pop a mai aratat ca, in paralel cu atragerea fondurilor europene, "este esential sa se dezvolte infrastructura si serviciile in zona" si, nu in ultimul rand, trebuie investit in capital uman, pentru ca, "in Rosia Montana, a fost o politica de populare in ultima vreme".

Dintre categoriile de proiecte ce ar putea fi implementate pentru cresterea numarului locurilor de munca in Rosia Montana, ca alternativa "sustenabila si durabila" la extragerea aurului, au fost identificate cele privind agricultura montana.

Astfel, a fost prezentat un studiu realizat de o echipa de cercetatori din cadrul Academiei de Studii Economice, care arata faptul ca "exista posibilitati reale de crestere, printr-o organizare mai buna a productiei agricole si prin procesarea produselor".

Reprezentantii ONG-urilor si ai confederatiei sindicale au precizat ca nu sunt "reprezentantii demonstrantilor din Piata Universitatii sau din alte localitati ale tarii" si ca ei vor doar sa ofere o alternativa de dezvoltare a zonei "celor interesati sa gaseasca solutii pentru dezvoltarea economica a Rosiei Montana".

Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care a avut în ultima perioadă reacții acide despre unii candidați la Primăria Capitalei, a publicat pe rețelele sociale un text surprinzător, în care...
#Hossu lupta murdara acuzatii, #sindicalistii viitorul mineritului acuza, #Hossu acuzat mineri , #proiect