Ministrul Culturii, despre Rosia Montana: Patrimoniul e deja protejat de legea romaneasca

Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 17:04
5206 citiri
Ministrul Culturii, despre Rosia Montana: Patrimoniul e deja protejat de legea romaneasca

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a transmis luni ca, in cazul Rosia Montana, este necesar sa fie facuta distinctia intre conservarea, restaurarea si punerea in valoare a patrimoniului istoric si stadiul in care se afla dosarul pentru includerea in patrimoniul UNESCO.

Patrimoniul este deja clasat si protejat de legea romaneasca, spune el, iar principala piedica in calea restaurarii complete a zonei nu are legatura cu procedura pentru includerea in patrimoniul UNESCO, ci cu faptul ca in regiune nu exista un plan urbanistic general.

Ministerul Culturii a transmis luni ca va organiza, "in perioada urmatoare", o intalnire cu primaria localitatii Rosia Montana, pentru a discuta "coordonatele unui program specific de sustinere si asistenta tehnica in zona".

"In momentul de fata, principala piedica in calea dezvoltarii durabile a zonei o reprezinta lipsa unui Plan Urbanistic General (PUG). Institutia noastra va propune Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei sa finanteze acest PUG, prin programul aflat deja in derulare, pentru finantarea zonelor incluse in patrimoniul UNESCO", se arata intr-un comunicat.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a precizat: "Este necesar sa facem distinctia intre conservarea, restaurarea si punerea in valoare a patrimoniului istoric de la Rosia Montana, pe de o parte, si stadiul in care se afla dosarul pentru includerea in patrimoniul UNESCO, pe de alta parte, intrucat sunt doua lucruri total diferite. Patrimoniul este deja clasat si protejat de legea romaneasca, iar principala piedica in calea restaurarii complete a zonei nu are legatura cu procedura pentru includerea in patrimoniul UNESCO, ci cu faptul ca in regiune nu exista un PUG".

Ministerul Culturii va finaliza curand, dupa cum a anuntat, procedurile pentru clasarea cladirilor istorice valoroase de la Rosia Montana, cum ar fi biserici, amenajari hidrotehnice (lacuri cu baraje), astfel incat acestea sa poata fi restaurate.

"Vom relua demersurile pentru transferul Muzeului Mineritului Aurifer de la Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri la Ministerul Culturii pentru a-l putea dezvolta si pune in valoare", a spus el.

Institutul National al Patrimoniului va lansa proiectele de restaurare pentru monumentele istorice de la Rosia Montana, prin Programul National de Restaurare. Primele obiective propuse pentru a fi restaurate sunt casele parohiale reformata si greco-catolica.

Includerea in patrimoniul UNESCO a zonei Rosia Montana nu inseamna neaparat atragere de fonduri pentru restaurare. UNESCO poate oferi consultanta in vederea protejarii sitului. Includerea in patrimoniul UNESCO inseamna cresterea vizibilitatii zonei la nivel international si eliminarea riscului de a fi declasata.

"Valoarea zonei Rosia Montana este recunoscuta deja de forurile internationale si nationale, iar procedura de includere in Patrimoniul UNESCO trebuie reluata in mod clar. In urma consultarilor interministeriale se va lua o decizie la nivelul Guvernului legata de oportunitatea momentului reluarii procedurilor de inscriere a dosarului", a mai precizat Gheorghiu.

Citeste si:
Cine va prelua şefia Camerei Deputaţilor, după demisia lui Ludovic Orban
Cine va prelua şefia Camerei Deputaţilor, după demisia lui Ludovic Orban
Noul preşedinte ales al PNL Florin Cîţu a afirmat că şefia Camerei Deputaţilor va rămâne deocamdată la liberali şi va fi propus cineva interimar, după ce Ludovic Orban a anunţat că va...
Care sunt prioritățile pe termen foarte scurt ale guvernării, după Congresul PNL
Care sunt prioritățile pe termen foarte scurt ale guvernării, după Congresul PNL
Premierul Florin Cîţu, ales sâmbătă, 25 septembrie, preşedinte al PNL, a declarat că priorităţile pe termen foarte scurt ale guvernării sunt legate de soluţii pentru preţurile la...
Sursa: NEWS.RO