Ce arată rezultatul probelor prelevate în scandalul roşiilor tratate pentru a li se grăbi coacerea. „S-a aruncat cu noroi în oameni”

Joi, 18 Mai 2023, ora 12:02
7701 citiri
Ce arată rezultatul probelor prelevate în scandalul roşiilor tratate pentru a li se grăbi coacerea. „S-a aruncat cu noroi în oameni”
Tomatele recoltate de producătorii români FOTO Hepta

Direcţia pentru Agricultură a judeţului Buzău consideră că scandalul roşiilor neconforme din bazinul Glodeanu Sărat este unul fără fundament, iar în urma probelor prelevate de Direcţia Fitosanitară Buzău în prezenţa Corpului de Control al ministrului Agriculturii nu au fost constatate depăşiri ale limitelor acceptate de substanţe chimice în produsele testate.

Ba mai mult, directorul Direcţiei Pentru Agricultură a judeţului Buzău, inginerul Cosmin Florea, spune că unele roşii testate, deşi nu sunt certificate în acest sens, pot fi consumate ca produse bio neavând nici urmă de pesticide.

„Toate probele prelevate în prezenţa Corpului de control al Ministrului Agriculturii, din zona Glodeanu, nu au scos în evidenţă depăşiri ale substanţelor chimice, deci toate sunt bune de consum. Avem şi probe la care nu a ieşit nici urmă de pesticide chiar dacă nu sunt certificate bio. La cele la care au ieşit urme de pesticide, limitele sunt cu 80-100 de ori mai scăzute decât limitele admise consumului uman, deci se pot consuma în siguranţă. Prin aceste probe putem garanta că produsele sunt bune de consum”, a spus directorul Direcţiei pentru Agricultură Buzău Cosmin Florea într-o conferinţă de presă organizată joi la sediul instituţiei.

Potrivit sursei citate, au fost prelevate probe din Glodeanu Sărat, Movila Banului şi Cochirleanca, localităţi unde roşiile s-au copt şi au fost distribuite pentru consum, s-au făcut analize la 274 de substanţe chimice şi nu s-au raportat depăşiri la nivel la nici o substanţă chimică. Mai mult, Florea declară că într-o informare trimisă de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie către instituţia pe care o conduce se arată că substanţele despre care s-a făcut vorbire că ar fi neomologate ar fi fost identificate şi retrase înainte ca legumicultorii să apuce să îşi trateze legumele cu acestea.

„De la Poliţie ni s-a spus că au fost identificate persoanele si substanţele au fost reţinute înainte de a fi utilizate. Noi nu avem la cunoştinţa ce substanţe neomologate s-ar fi folosit pentru că noi nu aven nici o comunicare din partea Procuraturii sau a altui organ. Din ce ştim noi, substanţele respective nu ar fi fost folosite. S-a făcut vorbire şi s-a aruncat cu noroi în oameni care sunt nevinovaţi. Nu avem nicio dovadă clară, noi ştim că acele substanţe nu s-au distribuit. De câţiva ani, apare periodic acest subiect privind coacerea timpurie a tomatelor şi generează astfel de reacţii. Acum a căzut pe Buzău. Pesticidele nu au ieşit la analize, deci tomatele sunt foarte bune de consum, ba chiar fără reziduuri de pesticide, ceea ce le încadrează la produse bio deşi nu sunt certificate în acest sens”, a mai declarat Cosmin Florea.

Pentru a evita astfel de probleme directorul Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Buzău, inginerul Cosmin Florea, spune că a discutat cu responsabilii din cea mai mare piaţă de legume din municipiul Buzău ca tuturor producătorilor care aduc pe piaţă legume să le fie testată marfa prin rotaţie cu ajutorul unor teste rapide, însă acest lucru nu se poate face decât în ceea ce priveşte concentraţia de nitriţi şi nitraţi.

„Pe viitor, pentru a scăpa de aceste suspiciuni vrem să aducem cu Direcţia Fitosanitară şi cu societatea Pieţe Târguri şi Oboare Buzău nişte teste care să se facă la piaţă dar acele teste nu vor putea făcute decât la nitriţi şi nitraţi. Teste pentru pesticide nu se pot face la piaţă, ci doar la laboratoarele acreditate. Testele se vor face prin sondaj la legumele ce vor intra pe piaţă. Costurile vor fi suportate de societatea Pieţe, Târguri şi Oboare”, a declarat directorul Direcţie pentru Agricultură a judeţului Buzău Cosmin Florea.

Trei bărbaţi din Ilfov şi Buzău sunt cercetaţi de poliţişti într-un dosar care vizează utilizarea sau revânzarea de substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în solarii. În urma unor percheziţii şi a unui flagrant, au fost ridicate peste 200 de kilograme şi peste 350 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, unele expirate.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
”Îi cerem public demisia!”. Reacție la declarația hazardată a lui Marcel Ciolacu: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”
”Îi cerem public demisia!”. Reacție la declarația hazardată a lui Marcel Ciolacu: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 25 aprilie, într-o conferință de presă la Timișoara că ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”. Afirmația...
#rosii, #rosii tratate, #Buzau, #pesticide , #stiri sociale