Rusia s-a retras oficial din tratatul privind forţele armate convenţionale în Europa. Oficial NATO: "Nu şi-a respectat ani la rând obligaţiile"

Marti, 07 Noiembrie 2023, ora 11:26
1674 citiri
Rusia s-a retras oficial din tratatul privind forţele armate convenţionale în Europa. Oficial NATO: "Nu şi-a respectat ani la rând obligaţiile"
Vladimir Putin FOTO Twitter

Rusia s-a retras oficial marţi, 7 noiembrie, dintr-un tratat-cheie care limita unele categorii de arme convenţionale, pretextând că SUA au subminat situaţia de securitate de după războiul rece prin extinderea Alianţei nord-atlantice NATO, relatează Reuters.

Tratatul privind forţele armate convenţionale în Europa (CFE), datând din 1990, la un an de la căderea Zidului Berlinului, a stabilit limite verificabile la unele categorii de echipamente militare convenţionale ce puteau fi desfăşurate de statele NATO, respectiv ale fostului Pact de la Varşovia.

Deşi era menit să împiedice oricare dintre tabere să acumuleze forţe pentru o ofensivă împotriva celeilalte, CFE nu se bucura de popularitate la Moscova, întrucât elimina avantajul Uniunii Sovietice în ce priveşte armele convenţionale.

Rusia a suspendat din anul 2007 aplicarea acestui tratat, iar în 2015, la un an după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, Rusia şi-a suspendat, de asemenea, participarea la Grupul consultativ de contact cu privire la CFE, considerând astfel suspendarea anunţată cu opt ani mai devreme ca fiind "finalizată".

La sfârşitul lui mai, preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat denunţarea de către Rusia a CFE, după ce Duma de Stat (Camera Deputaţilor) a Federaţiei Ruse a adoptat un act normativ în acest sens.

Acum, MAE de la Moscova a făcut cunoscut că Rusia s-a retras oficial din pact la miezul nopţii, iar CFE a devenit "istorie".

"Tratatul CFE a fost încheiat la sfârşitul războiului rece, când părea posibilă formarea unei noi arhitecturi de securitate globală şi europeană bazată pe cooperare", a notat ministerul.

"Chiar şi menţinerea formală a tratatului CFE a devenit inacceptabilă din punctul de vedere al intereselor fundamentale de securitate ale Rusiei", potrivit MAE rus, care a mai argumentat că SUA şi aliaţii lor nu au ratificat versiunea actualizată în 1999 a tratatului.

Războiul din Ucraina a generat cea mai profundă criză din relaţiile Moscovei cu Occidentul de după războiul rece. În weekend, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că relaţiile cu Statele Unite sunt "sub zero".

După ce Rusia şi-a anunţat intenţia de a ieşi din tratat în acest an, NATO a condamnat această decizie, spunând că subminează securitatea euro-atlantică.

"Rusia nu şi-a respectat ani la rând obligaţiile din cadrul CFE", a punctat NATO în iunie, adăugând că "războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi complicitatea Belarusului sunt contrare obiectivelor CFE".

SUA şi aliaţii lor au legat ratificarea versiunii CFE actualizate în 1999 de îndeplinirea de către Rusia a angajamentelor faţă de Georgia şi R.Moldova, asocierea respinsă ca greşită de Rusia.

În 2011, ca răspuns la "suspendarea" rusă, despre care Washingtonul a susţinut că nu este legală, Statele Unite şi NATO au încetat aplicarea acestui tratat în relaţie cu Rusia, conform Departamentului de Stat.

În urma anunţului din primăvară al Kremlinului că Rusia se retrage din Tratatul CFE, fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a declarat că Rusia îşi va creşte la capacitate maximă producţia de armament, în contextul războiului pe care l-a pornit contra Ucrainei.

Rusia amenință că atacă Polonia, după ce Varșovia s-a oferit să găzduiască arme nucleare
Rusia amenință că atacă Polonia, după ce Varșovia s-a oferit să găzduiască arme nucleare
Ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov, a avertizat joi, 25 aprilie, că facilitățile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate permanent pe teritoriul polonez, vor deveni o țintă...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#Rusia NATO, #putin razboi nuclear, #conflict Rusia Occident , #Rusia