O anchetă recentă efectuată de o comisie a parlamentului german a scos la lumină ceea ce pare a fi o supraveghere semnificativă a autorității maritime germane în legătură cu proiectul gazoductului Nord Stream 2.
Nord Stream 2 AG, o companie deținută de Gazprom, ar fi solicitat informații specifice despre activitățile submarinelor NATO de la biroul maritim din Stralsund. Cu toate acestea, în ceea ce presa germană descrie drept o „greșeală fatală”, împreună cu informațiile dorite, alte date au ajuns în mâinile rușilor.
Potrivit săptămânalului german Die Zeit, corporația de stat rusă Gazprom a căutat acces la datele confidențiale ale NATO, ca parte a procesului de primire a licenței pentru construcția gazoductului Nord Stream 2.
Argumentând cu necesitatea asigurării securității gazoductului și a traficului submarin, Rusia, prin structurile germane de licențiere, a solicitat informații despre activitățile submarinelor NATO din Marea Baltică, publicația germană, care citează agenția de presă DPA.
DPA a făcut public acest lucru ieri, 1 decembrie, în urma constatărilor comisiei parlamentare de anchetă constituite în Landtagul (parlamentul local) din Mecklenburg-Vorpommern.
Potrivit lui Sebastian Ehlers, deputat al Uniunii Creștin Democrate, în numele operatorului gazoductului Nord Stream 2, Departamentul maritim al orașului german Stralsund a solicitat de la Bundeswehr coordonatele zonelor de scufundare ale submarinelor NATO din Marea Baltică.
Acest departament este unul dintre cele stabilite legal să acorde astfel de licențe în Germania, iar în 2018 a fost responsabil pentru autorizarea construcției și exploatării gazoductului în apele de coastă germane.
În ceea ce a fost numit un „accident” de către sursele germane, informații legate de capacitățile NATO, inclusiv detalii despre exerciții și muniții, au fost expuse neintenționat. Gravitatea situației a determinat măsuri corective imediate din partea armatei.
Fostul șef al Oficiului Federal pentru Infrastructură, Mediu și Servicii al Bundeswehr a fost chestionat în legătură cu acest incident. Natura datelor sensibile și durata accesului Rusiei la acestea rămân incerte în acest moment.
Ca răspuns la acuzații, Autoritatea Maritimă din Stralsund a explicat că „este o practică obișnuită să se ia în considerare zonele desemnate drept zone militare în timpul procedurilor de aprobare în zona Mării Baltice”.
Aceasta include, de exemplu, construcția de parcuri eoliene și conectarea lor, precum și „proiecte precum Nord Stream 2”, care, totuși, se realizează întotdeauna ținând cont de cerințele de securitate ale Bundeswehr.
Fundația pentru climă Mecklenburg-Vorpommern a fost înființată printr-o rezoluție a parlamentului de stat la începutul anului 2021 pentru a permite finalizarea Nord Stream 2, în ciuda impunerii sancțiunilor SUA.
Manuela Schwesig (SPD), care conduce guvernul Mecklenburg-Vorpommern din 2017, a fost acuzată în mod repetat că a făcut lobby pentru Nord Stream 2, inclusiv că a sprijinit crearea controversatei Fundații pentru Climă.
Cel mai mare donator al Fundației Climate a fost Nord Stream 2 (o subsidiară a companiei de stat ruse Gazprom), care a donat 20 de milioane de euro. Conducta, o investiție germano-rusă, nu a fost pusă în funcțiune din cauza agresiunii ruse împotriva Ucrainei din februarie 2022.