De ce se îndoiau Franța și Germania că Rusia va invada Ucraina

Miercuri, 17 August 2022, ora 20:19
5838 citiri
De ce se îndoiau Franța și Germania că Rusia va invada Ucraina
Tancurile rusești invadând Ucraina/ FOTO: Captură CNN

Capitalele europene au respins ideea că Putin va lansa o invazie în Ucraina, pentru că încercarea de a ocupa întregul teritoriu ucrainean cu ajutorul a 80-90 de mii de militari părea o nebunie.

În marja reuniunii G20 de la Roma de la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, președintele Joe Biden a împărtășit câteva date și concluzii ale serviciilor de informații cu liderii Marii Britanii, Franței și Germaniei despre intențiile Rusiei de a începe un război în Ucraina. La mijlocul lunii noiembrie, șeful serviciilor americane de informații, Avril Gaines, a sosit la Consiliul Atlanticului de Nord al NATO pentru a ține un briefing pentru aliați.

Adresându-se unui public larg, ea s-a limitat să expună concluziile serviciilor de informații, dar nu a oferit nicio recomandare, scrie Washington Post.

„Un număr de participanți au pus la îndoială afirmația că Vladimir Putin se pregătește serios pentru o invazie la scară largă”, a amintit Gaines.

Reprezentanții Franței și Germaniei nu au putut înțelege de ce Putin ar încerca să ocupe o țară atât de mare precum Ucraina, având în apropierea granițelor doar 80-90 de mii de soldați. Imaginile din satelit de la acea vreme arătau că trupele se apropiau și se retrăgeau de la granița cu Ucraina. Alți aliați erau convinși că Rusia face exerciții sau doar pretindea că se pregătește pentru o invazie pentru a obține concesii.

Cei mai mulți s-au îndoit și au spus că Volodimir Zelenski pare să creadă că Rusia nu va ataca niciodată cu asemenea forță cum susțin americanii. Oare nu înțelege Ucraina mai bine intențiile Rusiei? Doar Marea Britanie și țările baltice au susținut pe deplin avertismentul”, se spune în articol.

Dar Parisul și Berlinul și-au amintit că SUA au făcut odată afirmații la fel de puternice despre Irak. Umbra acelei analize eșuate a atârnat peste orice discuție despre o potențială invazie rusă. Unii au subliniat, de asemenea, că Washington a supraestimat grav rezistența guvernului afgan cu doar câteva luni mai devreme. Dar guvernul de la Kabul a căzut de îndată ce trupele americane au fost retrase, iar talibanii au intrat în capitala afgană.

„Informațiile americane nu sunt considerate în mod inerent o sursă de încredere. Se credea că sunt predispe la manipulare politică”, a spus expertul francez în securitate Francois Heisbourg.

Europa, împărțită în trei tabere

În cele din urmă, Europa s-a împărțit în trei tabere în raport cu previziunile unei invazii ruse. Majoritatea țărilor din Europa de Vest credeau că mișcările Rusiei sunt doar „diplomație coercitivă”, că Putin masează trupe pentru a „vedea ce poate obține”. Nimeni nu credea că va exista o invazie pentru că „ar fi o nebunie”.

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a spus că el și alți membri ai guvernului credeau că va avea loc un război. Dar până la invazia în sine, „Nu îmi venea să cred că vom avea de-a face cu un război de această amploare”.

„Singura țară din lume care ne-a spus în mod persistent cu atâta siguranță că vor avea loc lovituri cu rachete a fost Statele Unite... Toate celelalte țări nu au împărtășit această analiză și au spus în schimb că războiul este posibil, dar că cel mai probabil va fi un conflict localizat în estul Ucrainei”, a spus Kuleba.

„Pune-te în locul nostru. Pe de o parte, SUA îți spun ceva complet de neconceput, iar toți ceilalți clipesc din ochi și spun că, în opinia lor, acest lucru nu se va întâmpla”, a adăugat diplomatul ucrainean.

Doar oficialii britanici și baltici credeau că o invazie pe scară largă este posibilă. Dar Kuleba nu a fost singurul din Ucraina care a fost sceptic cu privire la astfel de avertismente. La urma urmei, președintele Volodimir Zelenski a împărtășit și el această poziție.

„Am luat în serios toate informațiile pe care le-am primit de la partenerii occidentali. Dar să fim sinceri: imaginați-vă dacă panica se instala cu trei patru luni înainte de invazie. Crearea panicii este metoda rușilor... Ce s-ar fi întâmplat cu economia? Am fi putut rezista cinci luni?", a declarat Andri Ermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei, pentru Washington Post.

Citește și:
Ce sunt armele nucleare tactice. Condițiile în care Putin le-ar folosi în Ucraina: "Ar putea să detoneze o rachetă deasupra apei"
Ce sunt armele nucleare tactice. Condițiile în care Putin le-ar folosi în Ucraina: "Ar putea să detoneze o rachetă deasupra apei"
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că este gata să folosească arme nucleare pentru a apăra teritoriul rus, sporind temerile că ar putea folosi o armă nucleară mică sau...
Atlantic Council: Cum ar trebui să răspundă SUA dacă Putin recurge la arma nucleară în Ucraina
Atlantic Council: Cum ar trebui să răspundă SUA dacă Putin recurge la arma nucleară în Ucraina
Discursul de miercuri, 21 septembrie, al lui Vladimir Putin, în care a anunțat începutul mobilizării parțiale, arată că a rămas fără opțiuni și este disperat. Armata lui este...