Rusia va forma o divizie de submarine înarmate cu „armele apocalipsei“

Marti, 04 Aprilie 2023, ora 02:22
1900 citiri
Rusia va forma o divizie de submarine înarmate cu „armele apocalipsei“
Submarin nuclear rusesc/ FOTO: popularmechanics.com

Rusia intenționează să formeze o divizie de submarine cu destinații speciale care vor transporta torpile nucleare Poseidon, supranumite „armele apocalipsei“, scrie presa rusă, citând o sursă apropiată ministerului rus al apărării.

Rușii vor să formeze o divizie de submarine cu destinații speciale care vor transporta supertorpila Poseidon cu un focos nuclear ca parte a Flotei Ruse din Pacific până la sfârșitul anului 2024.

La sfârșitul lunii martie, Rusia a anunțat că în peninsulă, unde se află baza submarinelor nucleare balistice a Flotei Ruse din Pacific, va fi finalizată construcția infrastructurii de coastă pentru submarinele care vor transporta torpile Poseidon.

„Decizia de a forma o divizie de submarine nucleare cu scop special în Kamceatka a fost luată”, a spus sursa agenției ruse.

În ianuarie, Rusia a anunțat că a produs prima serie de torpile Poseidon. Aceasta este o „torpilă autonomă intercontinentală cu propulsie nucleară”, care are propria sa sursă de energie nucleară, a cărei dezvoltare a fost anunțată pentru prima dată de Vladimir Putin în 2018, care a prezis la acea vreme că va fi un tip fundamental nou de armă nucleară.

„Supernavele Poseidon” sunt concepute ca arme de represalii, adică concepute pentru a răspunde la un atac nuclear asupra Rusiei.

„Acest principiu este reflectat în tehnologia de construcție a torpilei: Poseidon, de fapt, având propulsie nucleară, nu numai că este capabilă să lovească la o distanță foarte mare, dar poate, de asemenea, să rămână „în așteptare” pentru a fi activată pentru o perioadă de timp nedeterminată”.

Torpila este destinată să depășească nedetectată sistemele de apărare de coastă, cum ar de exemplu cele ale SUA, indică CNN.

Mai mult, acest tip de armă, cu o capacitate de mai multe megatone, ar putea provoca unde radioactive în zonele de coastă, transformându-le de nelocuit pentru mult timp.

„Poseidon este o categorie complet nouă de arme. Va remodela planificarea navală atât în Rusia, cât și în Occident, ducând la noi cerințe și la noi contra-arme”, a scris expertul american în submarine H. I. Sutton pe site-ul.

Atât oficialii americani, cât și cei ruși au declarat că torpilele ar putea lansa focoase de mai multe megatone, provocând valuri radioactive care ar face ca porțiuni din coasta țintă să devină nelocuibile timp de decenii.

Submarin fără echipaj uman și, de facto, torpilă, Poseidon are o lungime de 24 de metri și este înarmat cu un focos nuclear de 10 megatone.

Transportată de un submarin-mamă, torpila are o rază maximă de acțiune de 11.500 de kilometri și este considerată una dintre cele mai silențioase și mai letale drone din flota nucleară, în special datorită vitezei și adâncimii la care operează.

Pare puțin probabil ca Poseidon să poată fi folosit ca armă împotriva unei ținte în mișcare, chiar și a unui portavion, având în vedere că se vorbește despre ea ca fiind „multifuncțională”, dar puternic ancorat în conceptul de „a doua lovitură”, susțin specialiștii.

UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
Uniunea Europeană a criticat Rusia sâmbătă, 27 aprilie, pentru că a pus filialele unei companii italiene şi ale unei companii germane sub ”conducerea temporară externă” a unei...
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Un jurnalist rus care colaborează cu mai multe instituţii de presă a fost plasat în arest preventiv pentru "extremism" pentru că a participat la realizarea unor videoclipuri pentru canalul de...
#Rusia, #submarine nuleare, #torpile nucleare, #poseidon , #Rusia