Patriarhul Daniel, pictat lângă dictatorul Bashar al-Assad. Satul exotic din Bulgaria, cu graffiti pe pereții caselor VIDEO

Duminica, 19 Noiembrie 2023, ora 15:13
3492 citiri
Patriarhul Daniel, pictat lângă dictatorul Bashar al-Assad. Satul exotic din Bulgaria, cu graffiti pe pereții caselor VIDEO
Pictura murală în care Patriarhul Daniel apare lângă dictatorul sirian Bashar al-Assad FOTO Google Maps

O localitate din zona centrală a Bulgariei ascunde o mică comoară artistică.

Satul Staro Zhelezare are 400 de locuitori este situat în centrul Bulgariei și este cunoscut în medii artistice internaționale de nișă pentru proiectul unic desfășurat acolo. Începând din 2015, un grup de artiști organizează în localitate Festivalul Mural "Satul Personalităților/Artă pentru schimbare socială".

Conceptul în care se încadrează artiștii invitați să picteze pereții caselor din sat vizează înfățișarea unor figuri și portrete ale localnicilor printre personaje celebre din lumea politicii și culturii.

Datorită continuității și interesului sporit stârnit de festival, aproape întregul sat a ajuns să fie pictat cu reprezentări originale.

Proiectul este realizat de Colectivul de Artă - Katarzyna și Ventsislav Piryankov și studenții lor la facultăți de profil din Polonia.

Pictorul Ventzislav Piriankov, care s-a născut în sat și trăiește și predă în Polonia, își aduce elevii la Staro Jelezare în fiecare an și predă lecții de artă aplicată alături de soția sa poloneză, Katarjina. „În 10 ani, am transformat Staro Jelezare într-un centru de atracție. Satul nostru a devenit celebru”. Piriankov spune că au primit sprijin atât de la biroul primarului, cât și de la săteni în munca lor, potrivit relatărilor din presă.

Pe pereți apar personaje precum Fidel Castro, Indira Gandhi, Joseph Stalin, Winston Churchill, Vladimir Putin, Volodimir Zelenski, Victor Orban, Boris Elțin, Boris Johnson, Leonid Brejnev, precum și politicienii bulgari ca Todor Jivkov sau Boiko Borisov.

Mai apar, pe lângă Karl Marx, și eroi celebri din film. The Beatles, Freddie Mercury, Alfred Hitchcock, Brigitte Bardot, Adriano Celentano și Alain Delon sunt reprezentați în diferite contexte. Artiștii dau și diverse mesaje cu personaje de desene animate pe pereți, precum Kung Fu Panda, Fred Flintstone din „Epoca de piatră”, Maya Bee și Belle din „Frumoasa și Bestia”.

Unul dintre graffiti-uri îl înfățișează pe Patriarhul Daniel imediat lângă dictatorul sirian Bashar al-Assad, în același cadru cu figuri de localnici, cel mai probabil, și cu alte celebrități precum Papa Ioan Paul al II-lea.

Mai multe picturi din satul Staro Zhelezare.

Scandal politic într-o țară NATO din cauza Ucrainei. Ministrul de Externe, demis la doar două săptămâni de la numire
Scandal politic într-o țară NATO din cauza Ucrainei. Ministrul de Externe, demis la doar două săptămâni de la numire
Premierul interimar al Bulgariei, Dimităr Glavcev, l-a demis pe ministrul de Externe, Stefan Dimitrov, la numai două săptămâni de când acesta fusese numit în post. Funcția a fost acum...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?...Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?...Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#satul cu graffiti, #Bulgaria, #staro zhelezare, #Patriarhul Daniel , #pictura