Pedeapsa primită de românul care i-a îngrozit pe pasagerii unui avion aterizat la București: ”Trimit oameni după voi să vă taie”

Miercuri, 03 Ianuarie 2024, ora 03:40
20770 citiri
Pedeapsa primită de românul care i-a îngrozit pe pasagerii unui avion aterizat la București: ”Trimit oameni după voi să vă taie”
La aterizare a intervenit Poliția FOTO / observatornews.ro

Judecătoria Buftea a pronunțat o primă sentință în dosarul unui pasager care a făcut scandal în avionul Wizz Air Copenhaga-București. Bărbatul, care a fost în detenție de mai multe ori în străinătate, a fost condamnat la închisoare cu executare.

Bărbatul de 44 de ani (la data comiterii faptei) a fost trimis în judecată pentru o infracțiune rară în instanțele din România: săvârşire fără drept a oricărui act de violenţă psihică asupra unei persoane aflate la bordul unei aeronave civile în zbor.

Potrivit rechizitoriului, bărbatul a fost acuzat că la data de 24.03.2022, în timp ce se afla la bordul avionului Wizz Air Copenhaga-București „a săvârşit acte de violenţă psihică asupra celorlalţi pasageri, concretizate în jigniri, ameninţări cu moartea şi cu exercitarea unor acte de violenţă fizică, dar şi în gesturi cu caracter intimidant, respectiv dezbrăcarea de tricou şi lovirea repetată cu pumnii în compartimentele pentru bagaje aflate deasupra scaunelor pasagerilor, care au pus în pericol siguranţa aeronavei”.

Potrivit procurorilor, bărbatul a „împiedicat desfăşurarea în bune condiţii şi la timp a procedurilor specifice de coborâre şi pregătire în vederea aterizării”.

Filmul evenimentelor arată că bărbatul a devenit recalcitrant cu aproximativ 30 de minute înainte de aterizarea avionului. Însoțitorii de zbor au încercat să îl imobilizeze cu ajutorul kitului special pentru astfel de situații, dar acesta nu a rezistat. În final, cu ajutorul altor pasageri bărbatul a fost imobilizat, fiind legat de mâini cu o centură de siguranță pentru copii. La aterizarea de la București bărbatul a refuzat să se așeze pe scaun, stând pe burtă pe culoarul dintre scaune.

„Vă omor”, „vă tai”, „vă bat”, „vin eu după voi şi vă arăt...”, „trimit oameni după voi să vă taie”. Sunt doar câteva dintre amenințările bărbatului care a fost preluat de Poliție imediat după aterizarea aeroportului.

În timpul procesului, scandalagiul a declarat că „incidentele pe care le-a provocat în data de 24.03.2022, în timpul zborului aeronavei Wizz Air W6 3114, ar fi fost cauzate de consumul excesiv de alcool, pe fondul veştii intempestive, primite în timp ce se afla în drum spre aeroportul din Copenhaga, potrivit căreia tatăl său este grav bolnav, fiind imobilizat la pat”.

Bărbatul a declarat că „a cumpărat din aeroport o sticlă de whisky de 1 litru, marca „Chivas Regal”, iar după ce s-a urcat în avion a consumat o mare parte din conţinutul acesteia”. Scandalagiul a admis că, în timpul zborului, „a avut o dispută verbală cu un pasager cu care s-a şi îmbrâncit şi căruia este posibil să-i fi adresat insulte şi ameninţări”, dar a declarat că „nu mai reţine cu exactitate evenimentele care s-au petrecut în avion, întrucât se afla sub influenţa băuturilor alcoolice”.

Judecătoria Buftea l-a condamnat pe bărbat, care este recidivist, fiind condamnat în Europa pentru furt și constituire de grup infracțional organizat, la doi ani și șase luni de închisoare cu executare.

„Inculpatul era obligat să cunoască faptul că exercitarea de violenţe psihice la bordul unei aeronave aflate în zbor este sancţionată penal în mod particular şi specific. Chiar dacă nu ar fi cunoscut norma de incriminare, inculpatul era obligat să respecte regulile de călătorie cu avionul, nicio companie aeriană nepermiţând la bordul aeronavelor sale un comportament de genul celui manifestat, respectiv săvârşirea de acte de violenţă psihică împotriva altor pasageri”, se arată în sentința Judecătoriei Buftea, care nu este definitivă.

Judecătorul a mai reținut că din actele medicale depuse la dosar „reiese că afecţiunile medicale de care suferea tatăl său, erau anterioare datei de 24.03.2022, în condiţiile în care certificatul de încadrare în grad de handicap grav cu asistent personal a fost emis în data de 21.10.2019, astfel încât nu poate fi primit argumentul invocat de inculpat ca justificare pentru consumul de băuturi alcoolice, care a constituit factorul declanşator al incidentelor provocate la bordul aeronavei Wizz Air”.

Alertă în toată țara: Un condamnat care se afla în arest la domiciliu a fugit când și-a aflat sentința definitivă. E dat în urmărire generală
Alertă în toată țara: Un condamnat care se afla în arest la domiciliu a fugit când și-a aflat sentința definitivă. E dat în urmărire generală
Un bărbat în vârstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu la scurt timp după ce a fost condamnat la patru ani...
Scandal în industria Big Pharma. Alianţa Pfizer-BioNTech, dată în judecată pentru încălcarea patentelor pentru vaccinul antiCovid
Scandal în industria Big Pharma. Alianţa Pfizer-BioNTech, dată în judecată pentru încălcarea patentelor pentru vaccinul antiCovid
Alianţa Pfizer-BioNTech a fost dată în judecată, joi, 25 aprilie, de grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK), care acuză că cele două companii i-au încălcat patentele asociate...
#scandal, #avion, #Wizz Air, #condamnare, #inchisoare , #justitie