Admiterea la facultate - ghidul candidatului la arhitectura

Luni, 11 Iulie 2011, ora 07:58
66551 citiri
Admiterea la facultate - ghidul candidatului la arhitectura
Foto: Arhiva

Absolventii de liceu care vor sa organizeze proiecte de design interior si amenajari interioare pentru case si apartamente ori viitorii arhitecti se pot inscrie la facultatile de profil.

Universitatile si-au pregatit deja oferta educationala pentru anul universitar 2011-2012 si isi asteapta viitorii boboci.

Admiterea la facultate - Ziare.com te ajuta sa alegi

Astfel, Facultatea de Arhitectura de la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi pune la bataie, pentru aceasta toamna, 90 de locuri. Dintre acestea, 65 sunt subventionate de buget si doar 25 de studenti vor plati taxa anuala de 3.500 de lei, ceva mai mult decat vor plati viitorii chimisti, comunicatori, jurnalisti ori informaticieni.

Cea mai mare pondere, 80%, in calcularea mediei de admitere o reprezinta proba de Desen tehnic si Desen liber. De asemenea, 20% reprezinta nota pe cara tanarul a obtinut-o la examenul de bacalaureat.

Si Facultatea de Arhitectura din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" din Bucuresti isi asteapta studentii. Candidatii vor fi nevoiti sa plateasca o taxa de inscriere de 170 de lei, iar cei mai norocosi, dar si cei mai priceputi 134 de tineri vor deveni in toamna boboci la buget.

Proba de DESEN (desen liber si tehnic) va cuprinde un numar de exercitii, cu pondere de apreciere egala sau diferita, care se vor redacta pe o singura coala (foaie) de desen, cu dimensiunile de cca. 50 x 70 cm, intr-o tehnica de reprezentare (creion grafit sau/si creion colorat), precizata in subiectul de concurs.

Prin desenul liber, de observatie si/sau imaginatie, se urmareste evidentierea aptitudinii de a percepe si reprezenta: un subiect, un obiect, un grup de obiecte, elemente ale spatiului construit, iar prin desenul tehnic se urmareste evidentierea capacitatii de a reprezenta in mod explicit volume sau forme spatiale, folosind desenul ca pe o conventie tehnica de reprezentare.

Vestea buna e ca nu conteaza nota obtinuta la examenul de bacalaureat, admiterea facandu-se exclusiv pe baza probei de aptitudini.

In cadrul aceleiasi universitati, Facultatea de Arhitectura de Interior si-a pregatit oferta educationala. Facultatea va avea, incepand din toamna, 30 de boboci la invatamantul subventionat de stat. Totusi, acestia vor trebui mai intai sa treaca de probele de aptitudini.

Modalitatea de admitere consta in depunerea unui portofoliu de lucrari (30 august 2011) si proba unica de desen.

Portofoliul de lucrari are rolul de a testa abilitatile si interesul candidatului pentru domeniul designului si al arhitecturii de interior si va fi evaluat prin calificativul admis/respins. Candidatii cu calificativul admis vor avea dreptul sa se inscrie pentru proba de desen, proba care se noteaza si care face departajarea candidatilor.

Tot la Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" din Bucuresti, Facultatea de Urbanism ofera in acest an 30 de locuri bugetate.

Si de aceasta data tinerii vor fi pusi in fata emotiilor unor noi examene. Concursul de admitere va consta dintr-o proba unica, DESEN (desen liber si tehnic), specifica domeniului si specializarii, prin care se urmareste testarea urmatoarelor trei calitati ale candidatilor: aptitudinile profesionale; cultura generala de specialitate; capacitatea de reprezentare geometrica.

Tinerii pot opta, de asemenea, si pentru Facultatea de Arhitectura de la Universitatea "Politehnica" din Timisoara.

Pentru specializarea Arhitectura, cu durata de studii de 6 ani, media de admitere se calculeaza cu ajutorul celor 2 probe de admitere: "Matematica" si "Desen (tehnic si liber)".

Pentru specializarea Mobilier si amenajari interioare, cu durata de studii de 3 ani, se tine cont si de nota pe care candidatul a primit-o la examenul de bacalaureat.

Facultatea de Arhitectura si Constructii din cadrul Universitatii din Oradea ofera specializari precum Arhitectura, Masuratori terestre si cadastru, Constructii civile, industriale si agricole, Inginerie sanitara si protectia mediului.

Proba de Desen tehnic - proba eliminatorie, are o pondere de 40% in media de admitere. Tot atat valoareza si proba la Desen liber. Media la Matematica din anii de liceu conteaza 10%, iar 10% va cantari nota pe care a obtinut-o tanarul la examenul de bacalaureat.

Mii de absolventi de liceu isi doresc ca, dupa ce au trecut cu greu examenul de bacalaureat, sa se inscrie la o facultate. Majoritatea tinteste locurile la buget puse la bataie de institutiile de invatamant. Examenul de admitere poate fi constituit dintr-un concurs de dosare ori de un examen scris. Pentru ca optiunile sunt numeroase, taxele, metoda de inscriere si locurile disponibile difera, Ziare.com ii ajuta pe absolventii de liceu sa-si aleaga facultatea care li se potriveste, fie ca acestia vor opta pentru arte, medicina, stiinte ale naturii, economie ori stiinte sociale sau politice.

Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
#admitere 2011 arhitectura, #examen admitere arhitectura, #facultati arhitectura admitere 2011 , #admitere