Bac 2012: Totul despre examen - metodologie, calendar si subiecte

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 10:32
6954 citiri
Bac 2012: Totul despre examen - metodologie, calendar si subiecte
Foto: Arhiva

In jur de 200.000 de absolventi de liceu sustin, in sesiunea din iunie-iulie, examenul de bacalaureat.

Participarea la Bac-ul de anul acesta ar putea fi insa mai mare, in contextul in care se vor prezenta si elevii care au picat testarile in 2011, cand rata de promovabilitate a fost sub 50%.

Cat platesc elevii care nu au luat Bac-ul

Oficialii din Ministerul Educatiei au stabilit taxele pe care absolventii de liceu trebuie sa le plateasca pentru a da Bac-ul, daca au sustinut acest examen de cel putin doua ori si nu l-au promovat.

Bac 2012: Ce taxa platesc elevii care dau a treia oara examenul

Asadar, candidatii din promotiile anterioare care se vor prezenta la toate probele bacalaureatului din acest an vor plati 230 de lei. Absolventii care nu sustin toate probele examenului de bacalaureat achita suma de 39 de lei pentru proba.

Metodologia

Examenul de Bacalaureat 2012 se desfasoara dupa aceeasi Metodologie de organizare si desfasurare ca cea a concursului de anul trecut, aprobata prin ordinul ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului nr. 4799/2010 privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat 2011, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 63 bis din 25.01.2011, precizeaza reprezentantii MECTS pe site-ul institutiei.

Calendarul examenelor

Inscrierea candidatilor la prima sesiune a examnului de maturitate din acest an se va desfasura in perioada 28 - 30 mai. Pe 1 iunie urmeaza incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a, urmand ca absolventii sa sustina, pe 11-13 iunie, proba A a examenului - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana.

Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B este programata pentru 13-15 iunie. Pe 18 - 22 iunie urmeaza evaluarea competentelor digitale - proba D.

Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C este programata pentru 25 - 27 iunie.

Pe 2 iulie, absolventii de liceu vor sustine prima proba scrisa: Limba si literatura romana - proba E (a). Pe 3 iulie va avea loc proba scrisa la Limba si literatura materna - proba E (b), iar pe 4 iulie se va desfasura proba obligatorie a profilului - proba E (c).

Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E (d) este programata pentru data de 6 iulie. Pe 8 iulie se vor afisa rezultatele, urmand ca ziua urmatoare - 9 iulie - sa fie rezervata contestatilor.

Pe 10 - 12 iulie se vor rezolva contestatiile elevilor, urmand ca afisarea notelor finale sa se faca pe 13 iulie.

Sesiunea din toamna

Ca in fiecare an, in perioada august-septembrie are loc a doua sesiune a examenului de bacalaureat.

Potrivit MECTS, inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen se face pe 16 - 20 iulie, urmand ca evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A sa fie programata pentru 20-21 august.

Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B se va face pe 20-22 august, iar 21 - 22 august sunt zilele rezervate pentru evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C.

Pe 23 - 24 august 2012 are loc evaluarea competentelor digitale - proba D, iar pe 27 august incep probele scrise, cu Limba si literatura romana - proba E (a).

Limba si literatura materna - proba E (b) este programata pentru 28 august, iar pe 29 august se va organiza proba obligatorie a profilului - proba E (b).

Ultimul examen, proba la alegere a profilului si specializarii - proba E (d), este programat pentru 31 august.

Pe 2 septembrie are loc afisarea rezultatelor (pana la orele 16:00) si depunerea contestatiilor (orele 16:00 - 20:00).

Pe 3-4 septembrie se rezolva contestatiile, iar pe 5 septembrie se afiseaza rezultatele finale.

La solicitarea comisiilor de Bacalaureat judetene/a municipiului Bucuresti sau din proprie initiativa, Comisia Nationala de Bacalaureat poate aproba prelungirea perioadelor de sustinere a probelor de evaluare a competentelor digitale sau lingvistice, precizeaza reprezentantii MECTS.

Modele de subiecte

Elevii din ultimii ani de liceu au acum la dispozitie modele de subiecte pentru Bacalaureatul din 2012.

Ministerul Educatiei a publicat modelele de subiecte pentru toate probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale, dar si pentru probele scrise.

Camere de supraveghere

Camerele de supraveghere, acuzate ca ar fi "vinovate" de notele din 2011 - cele mai slabe rezultate la Bac din ultimii 20 de ani - vor fi mentinute si in acest an. Noutatea fata de 2011 este ca toate centrele de examinare vor fi dotate cu astfel de dispozitive.

Bac 2012: Ministrul cere indreptarea camerelor de supraveghere catre elevi

"Camerele vor fi orientate catre elevi, in sala, lucru care nu era prevazut in metodologie si atunci au aparut situatii in care camera ba era cazuta jos, ba era inspre tavan", a declarat recent ministrul interimar de la Educatie, Liviu Pop.

Bani mai multi pentru profesori

Profesorii care vor face parte in acest an din comisiile de evaluare la examenul de Bacalaureat si la examenele nationale vor primi mai multi bani.

Bac 2012: Bani mai multi pentru profesorii din comisile de evaluare

Declaratia ii apartine ministrului interimar al Educatiei, Liviu Pop, potrivit caruia banii vor fi luati, cel mai probabil, din fondul de rezerva al Guvernului.

Vicepresedintii, secretarii si membrii comisiilor din centrele de examen se alegeau cu cate 275 de lei, iar un asistent, cu 25 de lei pe zi.

Ramaneti pe Ziare.com pentru a afla cele mai noi informatii despre examenul de Bacalaureat 2012

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#bac 2012 calendar, #metodologie Bacalaureat 2012, #subiecte bac 2012 , #Bac 2012