Bacalaureat 2011: prooroci mincinosi si falsi dascali (Opinii)

Luni, 04 Iulie 2011, ora 23:13
3285 citiri
Bacalaureat 2011: prooroci mincinosi si falsi dascali (Opinii)
Foto: dinromania.com

De peste 2000 de ani, dispunem de un criteriu infailibil de a distinge intre oamenii de valoare si "proorocii mincinosi care vin la noi in haine de oi, iar pe dinauntru sunt lupi rapitori". Pilda biblica este clara: orice pom bun face roade bune, iar orice pom rau face roade rele.

Dupa 21 de ani de ratacire in desertul tranzitiei, este evident ca invatamantul romanesc a pus umarul, alaturi de alte "sisteme" din Romania, la traumatizarea grava a unei intregi generatii.

Responsabili pentru starea in care se afla astazi tineretul Romaniei sunt, in primul rand, politicienii si cei care lucreaza, nemijlocit, in sistem - asa-numitii "dascali". Iar in al doilea rand parintii, care stiau prea bine ce se petrece in scolile si universitatile romanesti, dar s-au complacut cu regulile perverse impuse de primii, contribuind astfel la nenorocirea propriilor copii.

Dintre cuvintele goale de sens de care s-a abuzat pana la refuz in discursul public din Romania post-1989, cel de "dascal" ocupa una dintre primele pozitii. Cuvantul "profesor" n-a mai fost de ajuns, astfel ca s-a preferat un cuvant grecesc (in greaca, "daskalos" inseamna, pus si simplu, "profesor"). De ce? Pentru a induce romanilor idea existentei unui nimb de respectabilitate si apostolat pe care, de fapt, imensa majoritate a profesorilor din Romania l-a aruncat dupa 1989 ca pe o haina uzata.

Intre adevaratii dascali din vremea lui Spiru Haret, care au ridicat o populatie de tarani la demnitatea unei natiuni europene de putere medie, si falsii "dascali" de astazi, nu exista mai nimic in comun. Nici moralitatea, nici ambitia, nici patriotismul, nici macar respectul de sine. Spiru Haret insusi s-ar rasuci in mormant daca ar vedea cine si cum ii manipuleaza astazi numele, fara scrupule, in scop comercial.

Dupa parinti, profesorii sunt cei care au cea mai mare influenta asupra copiilor si tinerilor unei natiuni. Uneori, acestia isi petrec mai mult timp zilnic cu profesorii decat cu propriii parinti. Putini elevi inteleg cu adevarat algebra superioara sau chimia organica, dar aproape toti vad si inteleg bine exemplele vii ale profesorilor lor.

Cand acestia le dau note de trecere pe baza de "atentii", fac meditatii cu elevii din propriile clase sau inchid ochii la fraudarea sistematica a diferitelor examene, elevii inteleg prea bine esentialul: in Romania se razbeste prin duplicitate, frauda si mita, nicidecum prin consecventa, onoare si munca. Pervertirea deliberata a constiintelor (initial) inocente ale copiilor Romaniei prin astfel de procedee reprezinta un pacat de moarte al falsilor "dascali" si poorocilor mincinosi din clasa politica, de care nu se vor izbavi vreodata.

Sistemul de invatamant din Romania s-a adaptat rapid si in mod "remarcabil" la procesul de trecere de la comunism la neo-feudalism. De la educatoarele de gradinita si invatatoarele de scoala generala pana la profesorii universitari - rebotezati "dascali" - cu totii au inteles ca dispun de feude manoase care pot fi exploatate cu riscuri minime.

La fel ca alte sisteme ale Romaniei contemporane, Invatamantul a devenit un gigantic aspirator de bani de la populatia ramasa fara nicio aparare in fata "lupilor imbracati in haine de oaie", mai exact de la parintii copiilor care au nesansa de a creste in astfel de vremuri.

Pentru cativa pumni de arginti, "dascalii" Romaniei post-comuniste au coborat standardele educative si morale pana cand le-au izbit de pamant. Au eliberat milioane de "diplome" care nu valoreaza nici cat hartia pe care sunt imprimate. Pentru a-si satisface setea imorala de bani, au alterat destinele unor tineri care, aflati acum in posesia unor "diplome" fara echivalent in cunostinte reale, nu-si vor mai gasi usor locul in societate. Nici in Romania, nici aiurea.

Contributia clasei politice la actualul dezastru este decisiva. Fiindca in Romania orice exceptie definita constitutional sau legal devine rapid regula, peste jumatate din parlamentari sunt "profesori universitari", iar unii dintre acestia sunt rectori ai unor "universitati private".

Cand onoarea profesionala si frica de Dumnezeu nu mai conteaza, camerele video de supraveghere sunt necesare. Iar camerele video ale ministrului Funeriu, fara sa rezolve problema de fond, au aratat exact unde se afla invatamantul romanesc. In groapa.

Reactiile furibunde ale USL fata de rezultatele examenului de bacalaureat din 2011, si fata de camerele video, ne arata - daca mai era nevoie - care este cauza dezastrului.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#bac 2011, #bacalaureat 2011, #reactii BAC 2011, #rezultate BAC 2011 , #bacalaureat