Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Produce scoala tampiti?

Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 16:48
3615 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Produce scoala tampiti?

Se discuta mult in spatiul public despre problemele educatiei. A facut furori pe un alt site un articol explicativ "cum produce scoala tampiti".

Nu de constatari avem nevoie acum. Pe astea le stim cu totii, mai mult sau mai putin. Ci de solutii pentru iesirea din impas.

In primul rand nu sunt corecte generalizarile. Exista inca scoli si profesori de elita care isi fac treaba bine, uneori chiar foarte bine. Altfel n-ar fi posibil ca zeci de mii de tineri romani, posibil chiar mai multi, sa ajunga in universitati de prestigiu din intreaga lume, unii in calitate de cadre didactice si cercetatori, altii studenti. De asemenea, sa lucreze sau sa acceada chiar in top managementul unor companii pretentioase, de-ar fi sa le amintim doar pe acelea din domeniul IT.

Avem si facultati de elita, la care invata cei mai buni studenti din tara, si care apoi isi construiesc cariere profesionale de invidiat, in tara si strainatate.

Apreciez, dupa o experienta de o viata in domeniul educatiei, la 1/3 din masa de elevi segmentul care s-au format si educat in scoala romaneasca la maximum de potential, permis de datele si resursele personale, intelectuale si fizice. In special cei care si-au facut studiile liceale in scoli si facultati cu traditie si renume. La acest rezultat au contribuit si datele personale, genetice, si familiile lor care au stiut si inteles sa-i ajute, sa investeasca in educatia lor si indrume in perioada scolarizarii.

Problema se pune cand discutam de celelalte 2/3

Studiile Comisiei prezidentiale condusa de Mircea Miclea si apoi Legea Educatiei Nationale elaborata si promovata de ministrul Funeriu, au pus pe un fagas normal si firesc evolutia educatiei si formarii profesionale. Era o problema de timp sa-si produca efecte, pentru ca sistemele sociale sunt inertiale si conservative. Roadele acestui demers se vad in ani de zile, nu in cateva luni.

Nenorocirea a facut ca venirea la putere a USL sa-i permita dnei Andronescu sa rastoarne cele mai importante prevederi ale Legii Educatiei Nationale, promovand restauratia in domeniul educatiei, mai ales in invatamantul superior, intrerupand procesul de evolutie fireasca si pozitiva, cu argumentul ca doar domnia sa se pricepe la educatie, restul fiind cu toti niste ageamii.

Tragedia in educatie a inceput in 2003, cand a fost desfiintata scoala profesionala si toti elevii, aveau sau nu aveau resursele necesare, au fost obligati sa parcurga un traseu liceal pretentios, spre un bacalaureat fraudat si apoi la fabricile de diplome universitare, spre fericirea si imbogatirea universitarilor, de la stat si privat.

Cum cererea creeaza oferta, multi tineri si adulti au profitat de ocazia oferita sa obtina diplome valorizate in sistemul bugetar, statul fiind angajatorul caruia nu-i pasa ce se afla dincolo de un carton semnat si stampilat, de ce stiu sa faca posesorii de diplome universitare, uneori doctorale.

Si furnizorii si beneficiarii si-au vazut realizate interesele, doar ca acestea erau divergente cu interesele economiei, care cerea meseriasi calificati in diverse domenii, cu interesele zonei bugetare in care erau necesari de asemenea specialisti bine calificati. Autoritatea de stat n-a vrut, n-a stiut sa opreasca acest proces de degradare.

Competitivitatea si atractivitatea economiei romanesti s-au prabusit, exact cand era mai mare nevoie de aceste atuuri, in contextul competitiei mondiale acerbe.

Pentru a exemplifica, este suficient sa mentionez ca 35-40.000 de absolventi ai universitatii private Spiru Haret, din programe de studii neacreditate, au ajuns in invatamantul preuniversitar si acum "invata, educa si formeaza" elevi din scolile romanesti.

In lipsa unor trasee educationale alternative, care sa se potriveasca "dotarilor" elevilor, inclinatiilor si talentelor lor, ajung cu totii la bacalaureat unde 55% esueaza lamentabil, adevar pe care l-am aflat doar cand ministrul Funeriu a pus oglinda adevarului in fata acestui examen.

Am avut 18 ministri ai educatiei in ultimii 23 de ani si doar in 2012 s-au perindat 7 ministri, record absolut, demn de Cartea Recordurilor.

Nici unul n-a dus la bun sfarsit proiecte incepute, a sters cu buretele ce facusera ceilalti si au luat totul de la zero, ca in blestemul mesterului Manole.

Asa se face ca in 23 de ani n-am reusit sa avem:

- un curriculum adecvat contextului economic si social, intereselor locale si regionale de dezvoltare, bazat pe cei 4 piloni: a invata sa stii, sa faci, sa fii, sa traim impreuna. Si care sa cuprinda 4 arii: conceptual teoretica, aplicativa, interdisciplinara si generatoare de invatare continua;

- descentralizare si subsidiaritate, depolitizarea managementului;

- salarizare dupa performanta si rezultatele muncii;

- o paleta larga de trasee educationale, astfel incat tinerii sa-si aleaga, sfatuiti de familie, profesori si specialisti, acel traseu care li se potriveste;

- criterii si instrumente de evaluare a calitatii si rezultatelor;

- integrarea invatamantului universitar in spatiul european al invatamantului superior si cercetarii;

- libertate mai mare acordata scolilor si profesorilor de a decide ce este in folosul comunitatilor in care activeaza;

- retragerea statului ca intermediar financiar, prost administrator al fondurilor si cam furacios pe deasupra, si plasarea in contract direct a furnizorilor si beneficiarilor serviciilor de educatie si formare profesionala. In felul acesta beneficiarii ar fi presat sa obtina serviciile de calitate pe care le si platesc, cume se si intampla, de exemplu, in gradinitele private.

In concluzie, pentru o evolutie pozitiva in acest domeniu extrem de important, ar fi necesara revenirea integrala la prevederile Legii Educatiei Nationale si pasi importanti pentru realizarea lipsurilor semnalate.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#scoala romanesca prodeuce tampiti, #Legea Educatiei elevi , #elevi