Tastatura anuleaza scrisul de mana

Sambata, 04 Decembrie 2010, ora 10:42
3236 citiri
Tastatura anuleaza scrisul de mana
Foto: ey-essential.com

Arta scrisului de mana nu mai este de interes si nu mai reprezinta o necesitate pentru tineri. Vinovata de acest lucru este tehnologia moderna, mai exact calculatorul si mobilul, care au inlocuit caligrafia cu tastatura.

"Nu am scris de mana nicio tema, de cand am intrat la facultate". Asa arata status-ul de pe o retea de socializare al Andreei, o studenta la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii.

Aceasta prefera sa-si trimita temele pe mail: "Cel mai bine este sa trimitem temele pe mail, fara a mai scrie de mana", spune studenta.

"E mai economic sa tastez pe calculator, scutesc timpul. In plus, poate scrisul de mana nu e lizibil, ia mai mult timp", mai spune tanara.

Un alt tanar, Andrei, student in anul 3, i-a multumit unui profesor, deoarece, printr-un test fulger, i-a amintit cum sa scrie de mana.

"Va multumesc, domnule profesor, mai exersez scrisul de mana la testul acesta, pentru ca nu am mai scris de mult timp!", spune Andrei, dar dupa 10 minute de scris simte ca incepe sa-l doara mana.

Studentul are un laptop pe care-l poarta mereu dupa el si astfel scrie la cursuri numai in format electronic. Numai in perioada sesiunii Andrei isi mai exerseaza scrisul caligrafic.

Scrisul de mana isi pierde usor din farmec. Daca, inainte, parintii ii invatau pe copii sa scrie caligrafic, acum acestia se inghesuie sa le cumpere celor mici laptopuri si calculatoare, pentru a tasta orice gand si orice lucrare.

Desi este demonstrat stiintific faptul ca scrisul de mana stimuleaza mai mult ideile decat tastatura, tinerii sunt inclinati sa se adapteze tehnologiilor moderne si sa nu mai exerseze scrisul de mana.

Comoditatea este unul din motivele pentru care tastatura a inlocuit scrisul de mana. "E mai comod sa ii trimit un mail unei verisoare care locuieste in Arad, decat sa ii scriu o scrisoare. In cateva minute citeste mesajul. In schimb, scrisoarea ajunge in cateva zile", explica Monica, studenta in Bucuresti.

Scrisoarea trimisa in mod simbolic Mosului reprezinta una dintre putinele ocazii in care copii si tinerii isi mai exerseaza scrisul de mana.

"Oamenii judeca calitatea ideilor dumneavoastra pe baza ortografiei", spune Steve Graham, un profesor de la Universitatea Vanderbilt.

De aceea este important totusi ca oamenii sa se identifice prin scrisul propriu, nu prin cel tastat la calculator.

Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Fostul președinte Traian Băsescu a comentat duminică seara, 28 aprilie, într-o emisiune la Digi24, șansele Gabrielei Firea de a câștiga alegerile locale. Fostul șef al statului este de...
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primarul comunei Ciorani din județul Prahova, Voicu Marin, trimis în judecată pentru falsificarea documentelor electorale, în favoarea Partidului Naţional Liberal, la alegerile locale din anul...
#scris mana computer, #scris computer tastatura, #scris mana caligrafie , #studenti