Cu ce sumă a fost vândută la licitație sculptura "Hidra", pe care unii ieșeni au vrut să o distrugă

Vineri, 29 Martie 2024, ora 08:08
6433 citiri
Cu ce sumă a fost vândută la licitație sculptura "Hidra", pe care unii ieșeni au vrut să o distrugă
Opera de artă a fost poziționată, la începutul anului, în zona Casei de Cultură a Studenților din Iași FOTO captura video Instagram

Sculptura "Hidra", realizată de Costin Ioniţă, a fost adjudecată, joi seara, la preţul de 10.000 de euro la prima licitaţie de sculptură de anul acesta organizată de Artmark, la sediul Galeriilor casei de licitaţie şi online.

Prezentată pentru prima dată publicului în anul 2012, pe soclul pe care s-a aflat statuia lui Lenin în Piaţa Presei Libere, "Hidra" sculptorului Costin Ioniţă, asemuită cu "un balaur cu şapte capete", reprezintă, conform Artmark, "o critică a clasei politice, după cum a mărturisit chiar artistul", iar "reacţiile controversate la adresa ei nu s-au epuizat, mai ales că a reapărut în atenţie în acest an electoral".

"Ideea lucrării este că, până la urmă, clasa politică s-a schimbat doar la faţă, dar în esenţă este aceeaşi. E o temă care reprezintă politica postdecembristă. De ce Hidra? Pentru că Hidra este monstrul mitologic cu sânge otrăvit şi posibilităţi de regenerare infinite. Cele şapte capete ale Hidrei au forma unor trandafiri ce răsar din trupul decapitat al statuii lui Lenin. Lucrarea a făcut parte din 'Proiect 1990' şi a fost expusă prima dată chiar pe soclul statuii lui Lenin din Piaţa Presei Libere", a explicat Costin Ioniţă într-un comunicat transmis, pe 12 martie, de Artmark.

Între lucrările adjudecate la preţuri ridicate la licitaţia Artmark s-au numărat şi: "Selfscape" de Daniel Rădulescu, la 10.000 de euro, "Sărut" de Oscar Han, la 9.500 de euro, "Arcaş în repaos" de Ion Jalea, la 8.500 de euro, "Elan" de Marcel Guguianu, la 7.000 de euro, "Himeră" de Felix Aftene, la 6.000 de euro

Opera de artă a fost poziționată, la începutul anului, în zona Casei de Cultură a Studenților din Iași. În doar câteva zile, statuia a devenit subiectul unei mari controverse. Nemulțumirile au fost atât de mari încât unii locuitori au dorit să o dărâme.

”Mai venim cu cineva și să dărâmăm, să tăiem, să facem ceva. Din gâtul lui ăsta ies niște șerpi… cum să fie flori?!”, a spus o femeie care a dat cu picioarele în statuie.

Sculptorul a reprodus trupul lui Lenin din care ies șapte trandafiri, care ar fi simbolul clasei politice românești post-decembriste.

Pas important pentru realizarea unui nou lot din Autostrada Unirii. În cât timp va fi gata și ce lungime va avea FOTO
Pas important pentru realizarea unui nou lot din Autostrada Unirii. În cât timp va fi gata și ce lungime va avea FOTO
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat vineri, 26 aprilie, lansarea licitației pentru un nou lot al A8 (Autostrada Unirii). Potrivit anunțului făcut pe Facebook, CNAIR a...
Se caută constructori pentru Magistrala 4 a metroului bucureștean. Cât va costa și în câți ani ar trebui să fie gata
Se caută constructori pentru Magistrala 4 a metroului bucureștean. Cât va costa și în câți ani ar trebui să fie gata
Magistrala 4 (M4) a metroului bucureștean a ajuns în faza de căutare/găsire a constructorilor. Astfel, procedura de licitaţie pentru proiectarea şi execuţia acesteia, tronsonul dintre Gara...
#sculptura, #hidra, #Iasi, #vanzare, #licitatie, #suma record , #sculptura