Doliu în lumea artistică. A murit dirijorul care i-a ”înnebunit” pe taximetriști

Vineri, 09 Februarie 2024, ora 19:45
3234 citiri
Doliu în lumea artistică. A murit dirijorul care i-a ”înnebunit” pe taximetriști
Seiji Ozawa

Japonezul Seiji Ozawa, unul dintre cei mai cunoscuţi dirijori de orchestră din generaţia sa, a murit marţi de insuficienţă cardiacă la vârsta de 88 de ani, a anunţat vineri postul public de televiziune NHK, citat de Reuters. La începutul anilor 2000, celebrul dirijor a venit şi în România, la Festivalul Enescu.

Seiji Ozawa, care s-a născut în China, a petrecut decenii în atmosfera elitistă a orchestrelor de top din întreaga lume, dar purta cravate cu tematică de baseball la interviuri şi prefera să i se spună pe numele mic, nu "maestro".

Părul său răvăşit şi zâmbetul său au fermecat publicul, în special în Statele Unite, unde mandatul său de director muzical al Orchestrei Simfonice din Boston s-a întins pe parcursul a aproape trei decenii.

În 2020, Boston a proclamat ziua sa de naştere, 1 septembrie, "Ziua Seiji Ozawa", ceea ce l-a făcut pe Ozawa să spună că Boston este a doua sa casă.

"A fost o perioadă foarte importantă din viaţa mea", a spus el. "Indiferent unde mă duc, Boston este o parte din inima mea", a mărturisit el.

MODEST, MERGEA CU METROUL ŞI STĂTEA DE VORBĂ CU ADMIRATORII

Ani mai târziu, întors la Tokyo, modestul Ozawa era uneori văzut pe peroanele de metrou îmbrăcat cu o jachetă şi o şapcă a echipei îndrăgite de baseball, Boston Red Sox, şi se oprea să stea de vorbă cu admiratorii.

"Sunt complet opus unui geniu, întotdeauna a trebuit să depun efort", mărturisea el la o conferinţă de presă din 2014. "Nu prea îmi place să învăţ, dar a trebuit să o fac dacă voiam să fac muzică. Oricine cu geniu se poate descurca cu uşurinţă mai bine decât mine", spunea el cu modestie.

Un stagiu la Opera de Stat din Viena a fost umbrit de probleme de sănătate, inclusiv un diagnostic de cancer esofagian în 2010, anul în care a plecat. Ulterior, a fost operat la spate şi a suferit crize de pneumonie, care l-au ţinut adesea pe tuşă, dar care nu i-au afectat entuziasmul. "Voi continua să fac tot ceea ce am făcut dintotdeauna, să predau şi să dirijez orchestra, până la moarte", declara Ozawa pentru Reuters într-un interviu din decembrie 2013, la care a purtat o cravată cu Boston Red Sox şi o jachetă neagră.

PRIETEN CU HARUKI MURAKAMI

Timpul în care a trebuit să facă pauze a avut avantaje, eliberându-l pentru a studia muzica, pentru a discuta cu prietenii, cum ar fi autorul japonez de best-seller Haruki Murakami, şi pentru a se gândi, după cum a povestit însuşi Ozawa. "Nu reflectasem niciodată asupra trecutului. Pur şi simplu nu fusese niciodată suficient timp", mărturisea dirijorul.

"Întotdeauna am privit înainte, deoarece dacă nu uiţi piesa pe care ai dirijat-o la concertul dintr-o zi nu te poţi pregăti pentru următoarea", scria el într-un eseu din 2014 pentru ziarul Nikkei.

Al treilea copil într-o familie de patru băieţi, Ozawa s-a născut în Shenyang, China, în 1935, unde se stabilise tatăl său, care era dentist. Ulterior s-au mutat la Beijing.

Mama sa, creştină, îl ducea la biserică pentru a cânta imnuri, iar familia cânta acasă, uneori acompaniată de unul dintre fraţii săi la acordeon. "Aşa am cunoscut muzica", a declarat el mai târziu.

Familia s-a întors în Japonia în 1941, luând cu ea doar câteva haine, un album de fotografii şi acordeonul, iar Ozawa a început să înveţe pianul. Când şi-a luxat degetul jucând rugby şi nu a mai putut continua, a trecut la dirijat.

UN FAN ÎNFOCAT AL SPORTULUI

În 1959, Ozawa a pornit spre Europa cu un cargobot, având nevoie de două luni pentru a ajunge în Franţa, unde era hotărât să îşi testeze abilităţile la un concurs pentru tineri dirijori la Besancon. A câştigat, deschizându-i-se uşi în întreaga lume şi permiţându-i să lucreze cu nume mari precum Herbert von Karajan şi Leonard Bernstein.

Au urmat stagii în Toronto, San Francisco şi Singapore. În 1973 a devenit director al Orchestrei Simfonice din Boston, începând o relaţie care a durat 29 de ani.

Un fan înfocat al sportului, Ozawa avea inima în Boston, cu Red Sox, echipa de fotbal american New England Patriots şi echipa de baschet Celtics.

Deşi Ozawa şi-a dedicat timpul predării - în Boston, a ţinut cursuri săptămânale pentru copii, unde toţi îi spuneau "Seiji" - pasiunea sa a fost cultivarea muzicii clasice în Japonia, unde a înfiinţat un festival muzical de vară în oraşul Matsumoto, numit după Hideo Saito, primul său mentor. Festivalul a devenit un succes atât de mare, încât fanii muzicii s-au adunat în oraşul din munţi şi chiar şi şoferii de taxi au devenit buni cunoscători de muzică clasică.

Ozawa are doi copii adulţi. Fiica sa, Seira, este scriitoare, iar fiul său, Yukiyoshi, actor.

Doliu în lumea filmului. A murit un cunoscut regizor, din cauza unei maladii
Doliu în lumea filmului. A murit un cunoscut regizor, din cauza unei maladii
Cineastul francez Laurent Cantet, care a câştigat trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes în 2008 cu lungmetrajul "Entre les murs", a murit joi la vârsta de 63 de ani, a anunţat agentul...
Doliu la Universitatea Craiova. A murit portarul ”Campioanei Unei Mari Iubiri”
Doliu la Universitatea Craiova. A murit portarul ”Campioanei Unei Mari Iubiri”
Fostul portar Florin Oprea, care a fost titular între buturile echipei de fotbal Universitatea Craiova în sezonul 1973-1974, în care alb-albaştrii au cucerit primul lor titlu din palmares, a...
#Seiji Ozawa, #deces, #dirijor, #doliu , #stiri externe