Serban Nicolae: Nu este exclus sa renuntam la Legea gratierii daca ea nu ajuta sa scapam de amenda CEDO

Luni, 13 Martie 2017, ora 16:41
3698 citiri
Serban Nicolae: Nu este exclus sa renuntam la Legea gratierii daca ea nu ajuta sa scapam de amenda CEDO
Foto: Facebook/Serban Nicolae

Presedintele Comisiei juridice, Serban Nicolae, a declarat, luni, ca este posibil ca Parlamentul sa renunte la Legea gratierii.

Senatorul a explicat ca aceasta varianta ar fi posibila avand in vedere ca amendamentele propuse de el la proiectul Legii gratierii ar creste numarul condamnatilor eliberati cu aproximativ 1.500, fata de forma legii propuse de Guvern, dintre care 340 ar fi persoane condamnate pentru coruptie, ceea ce tot nu rezolva complet problemele din penitenciare.

"Impactul propunerii, asa cum a facut-o Guvernul, este de aproximativ 1.000 - 1.200 de persoane, care ar iesi din penitenciare. Impactul propunerilor, asa cum le-am facut eu, este undeva la 2.700. (...) Tot n-am rezolva problema intr-o proportie semnificativa. Daca vreti, scadem cei 340 de corupti care vor ramane in penitenciar (...) si atunci vom analiza care este eficienta unei asemenea masuri.

Nu e exclus sa renuntam cu totul la legea gratierii daca ea nu produce niciun fel de impact, nu ajuta in niciun fel societatea sa scape de acea amenda (de la CEDO - n.red.) ", a spus senatorul.

Citeste si Seful ANP: 2.700 de detinuti ar fi gratiati, dintre care 400 de corupti

Serban Nicolae spune ca a avut o discutie cu presedintele PSD, Liviu Dragnea, pe aceasta tema, informandu-l ca a solicitat de la Administratia Penitenciarelor date cu privire la numarul persoanelor care ar beneficia de legea gratierii, inclusiv cei condamnati pentru fapte de coruptie, dar si cei care au fost condamnati pentru abuz in serviciu, considerand ca CCR a declarat faptele neconstitutionale.

Vezi si Reactia lui Serban Nicolae dupa ce Dragnea i-a cerut sa-si retraga amendamentele: Sunt dispus oricand, dar le zic invitatilor ca au venit degeaba?

"Sa vedem ce se intampla si cu persoanele condamnate pentru coruptie, ca numar, nu ca persoane. Nu am facut niciun fel de investigatie sa vad daca legea se aplica personal cuiva sau nu (...) Am inteles ca numarul persoanelor care nu ar mai beneficia de gratiere daca faptele de coruptie pentru care s-au dat pedepsele ar fi exceptate esteundeva la 340 de persoane. Deci banuiesc ca 340 de persoane aflate in prezent in penitenciarele din Romania ar raspunde nevoilor celor care sustin ca coruptia nu trebuie gratiata in niciun caz", a mai spus el.

Senatorul PSD a argumentat ca intentia sa a fost sa excepteze de la Legea gratierii persoanele condamnate pentru fapte de comise cu violenta, nu sa includa neaparat coruptii printre beneficiari.

"Eu nu am avut o problema, nu am urmarit gratierea pedepselor aplicate pentru fapte de coruptie, ci v-am spus care au fost criteriile pe care le-am avut in vedere, respectiv sa exceptam de la gratiere infractiunile cu violenta, care provoaca o stare de teama in societate", a spus Serban Nicolae.

Amintim ca Liviu Dragnea a declarat, luni, ca a discutat cu Serban Nicolae si acesta va renunta la amendamentele depuse la Legea gratierii.

Eveniment Quarterly Report

Sorin Grindeanu a trimis corpul de control să verifice contractul pentru modernizarea Gării de Nord: ”Este o rușine națională”
Sorin Grindeanu a trimis corpul de control să verifice contractul pentru modernizarea Gării de Nord: ”Este o rușine națională”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat luni, 2 octombrie, că modul în care arată Gara de Nord din Capitală este ”o rușine națională”. El a precizat că le-a cerut...
Cine este Dragoș Benea, urmașul lui Buzatu de la PSD Vaslui. Europarlamentar cu activitate modestă dar cu avere uriașă
Cine este Dragoș Benea, urmașul lui Buzatu de la PSD Vaslui. Europarlamentar cu activitate modestă dar cu avere uriașă
Europarlamentarul și președintele PSD Bacău Dragoș Benea a fost numit noul coordonator al organizației județene a PSD Vaslui după ce fostul lider al filialei, Dumitru Buzatu, a fost arestat...
#Serban Nicolae Legea Gratierii, #Legea gratierii, #Legea gratierii penitenciare , #stiri Serban Nicolae