Au început protestele în Serbia după ce partidul președintelui Vučić a câștigat alegerile. Opoziția denunță fraude masive

Marti, 19 Decembrie 2023, ora 22:57
2387 citiri
Au început protestele în Serbia după ce partidul președintelui Vučić a câștigat alegerile. Opoziția denunță fraude masive
Proteste ale opozițeii dn Serbia/ FOTO: Anadolu

Sute de protestatari ai opoziției au ieșit pe străzile Belgradului la 18 decembrie după ce comisia electorală a orașului a indicat că lista Partidului Progresist Sârb (SNS), aflat la putere și condus de președintele Aleksandr Vucic, a câștigat alegerile municipale din capitală, după ce rezultatele autorității naționale au arătat victoria coaliției lui Vucic și în scrutinul parlamentar simultan din Serbia.

Alegerile anticipate din Serbia din weekend s-au desfășurat în "condiții nedrepte", cu multiple rapoarte de nereguli, au declarat luni observatorii internaționali, în timp ce opozanții președintelui populist Aleksandar Vucic au ieșit în stradă susținând că votul a fost fraudat, scrie AP.

Tensiunile politice au atins cote maxime în țara balcanică din cauza alegerilor parlamentare și locale de duminică. La Belgrad, câteva mii de persoane s-au adunat în fața sediului comisiei electorale de stat, scandând "hoții", în timp ce liderii opoziției au trecut la depunerea unor plângeri oficiale care reclamă fraude în alegerile din oraș.

"Avem sute și sute de plângeri, a declarat politicianul de opoziție Marinika Tepic. Ea și alți câțiva politicieni din opoziție vor protesta interiorul clădirii care este sediul comisiei electorale de stat. "Vom sta aici pentru o vreme".

La un moment dat, protestatarii au spart gardul care înconjoară clădirea, iar o tânără a încercat să ia cu asalt intrarea. Protestatarii au aruncat cu ouă, roșii și role de hârtie igienică în clădire.

Presupusele nereguli din cadrul alegerilor au determinat observatori externi, inclusiv din Germania și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), să își exprime îngrijorarea cu privire la acest proces, relatează rferl.org.

Protestatari și susținători ai coaliției proeuropene "Serbia împotriva violenței" s-au adunat în fața comisiei electorale și a clădirilor adunării municipale, cerând anularea alegerilor municipale de la Belgrad, acuzând partidul de guvernământ că a adus ilegal cu autobuzul persoane din alte regiuni și din afara țării pentru a vota în capitală.

"Noi nu vrem și nu trebuie să acceptăm alegerile de la Belgrad, pentru că sunt în afara legii: Au fost folosiți oameni din alte țări", a declarat Marinika Tepic, reprezentantă a coaliției Serbia împotriva violenței, în fața clădirii Comisiei Electorale a Republicii (RIK).

Miroslav Aleksic de la Serbia Împotriva Violenței ceruse, la sfârșitul zilei de 17 decembrie, anularea rezultatelor votului din capitală, afirmând că mii de "oameni care nu sunt din Belgrad au fost aduși pentru a vota la Belgrad".

"Având în vedere că peste 40.000 de persoane fără reședință legală în Belgrad au fost aduse pentru a susține lista SNS, ceea ce a schimbat drastic voința electorală a belgrădenilor, cerem anularea alegerilor din orașul Belgrad și repetarea votului pentru adunarea orașului", a declarat coaliția.

Tepic și Miroslav Aleksic au anunțat ulterior că vor începe o grevă a foamei până când alegerile din Belgrad vor fi anulate.

La 17 decembrie, sârbii au votat atât pentru Adunarea Națională (parlament) cu 250 de locuri, cât și pentru posturile municipale din întreaga țară, inclusiv în capitala Belgrad.

Potrivit ultimelor rezultate preliminare ale Comisiei electorale municipale, lista SNS a obținut 39,3% din voturi (49 de mandate) la alegerile din Belgrad, iar Serbia împotriva violenței a obținut 34,3% (42 de mandate).

Oficialii au declarat că rezultatele finale ale alegerilor parlamentare și locale din Belgrad sunt încă în așteptare și ar putea dura luni de zile pentru a fi stabilite, având în vedere că unele contestații depuse ar putea duce la repetarea alegerilor în anumite secții de votare.

În cadrul votului parlamentar la nivel național, cele mai recente date RIK, bazate pe rezultatele din 95,7 la sută din secțiile de votare, arată că SNS a obținut 46,75 la sută din voturi, iar Serbia împotriva violenței a obținut 23,52 la sută, ceea ce a determinat SNS să declare victoria.

OSCE și alți observatori au raportat abuzuri și nereguli

Aproximativ 5.400 de observatori străini au monitorizat alegerile, alături de mai multe organizații neguvernamentale sârbe.

Misiunea de monitorizare a OSCE a declarat că implicarea lui Vucic în alegeri și părtinirea mass-media pro-Vucic au dus la o campanie pe care a considerat-o incorectă.

"Implicarea decisivă a președintelui a dominat procesele electorale și utilizarea numelui său de către una dintre listele de candidați, împreună cu prejudecățile din mass-media, au contribuit la un teren de joc inegal", a declarat misiunea.

Germania a declarat că presupusele nereguli din procesul electoral au fost "inacceptabile" pentru o țară care aspiră să adere la Uniunea Europeană.

"Serbia a votat, dar OSCE a raportat abuzuri de fonduri publice, intimidarea alegătorilor și cazuri de cumpărare de voturi", a declarat Ministerul german de Externe. "Acest lucru este inacceptabil pentru o țară cu statut de candidat la UE".

La 18 decembrie, Statele Unite, care au trimis observatori ai ambasadei sale în diferite locuri din capitală, nu au comentat imediat acuzațiile specifice, dar au declarat că vor colabora cu oficialii sârbi pentru a promova procesul democratic din țară.

"Salutăm oportunitatea de a continua să lucrăm cu viitorul guvern al Serbiei pentru a consolida guvernarea democratică și statul de drept și pentru a avansa stabilitatea regională", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

El a adăugat că a fost premiat de constatările OSCE și că "le analizăm și nu aș vrea să comentez în timp ce această analiză este în curs de desfășurare".

În cazul în care rezultatele parlamentare se confirmă, SNS ar obține majoritatea absolută în Adunarea Națională a țării, care are 250 de mandate, și ar putea forma un guvern pe cont propriu.

Centrul neguvernamental pentru Alegeri Libere și Democrație (CeSID) și agenția Ipsos au considerat că rezultatele au fost mult mai strânse, afirmând la 17 decembrie că datele sale arată că SNS a obținut 38,4% din voturi, iar principala coaliție de opoziție a obținut 35,1%.

Daniel Serwer, profesor de politică la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite, a declarat pentru RFE/RL că "nu există niciun dubiu" că SNS a câștigat votul, pe care l-a criticat ca fiind "liber, dar nedrept".

"[Vucic] s-a folosit de guvern pentru a-și consolida votul", a spus Serwer. "El a creat un sistem electoral liber, dar nu corect, care îl favorizează pe el însuși".

Centrul independent pentru Cercetare, Transparență și Responsabilitate (CRTA) a declarat la 17 decembrie că a văzut indicii că au fost aduși alegători din Bosnia-Herțegovina și din alte foste republici iugoslave.

Ministrul de externe Ivica Dacic, șeful Partidului Socialist (SPS), a felicitat SNS pentru rezultatele alegerilor și a promis că partidul său va continua să coopereze cu partidul de guvernământ.

SPS a făcut parte din coaliția de guvernare de când SNS a preluat puterea în 2012.

Dacic a adăugat că SPS a fost nemulțumit de rezultate și a declarat că "este necesar să se găsească un nou lider al SPS".

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a salutat victoria SNS. "Salutăm această realizare a domnului Vucic". Peskov s-a referit la Serbia ca la o "națiune soră" și a declarat că alegerile vor duce la "consolidarea în continuare a prieteniei" dintre cele două țări.

Vucic a încercat să mențină relații bune cu Moscova chiar și în timp ce Serbia caută legături mai strânse cu Uniunea Europeană. Serbia nu s-a alăturat blocului și altor puteri occidentale în impunerea de sancțiuni Rusiei din cauza invaziei sale la scară

Vucic a dizolvat Adunarea Națională a țării, care are 250 de locuri, la 1 noiembrie, la mai puțin de jumătate din mandatul său de patru ani, în fața presiunilor tot mai mari care au urmat celor două atacuri armate din luna mai în urma cărora au murit 19 persoane și care au declanșat proteste furioase și apeluri la demisia lui Vucic și a altor lideri naționali.

După ce SNS a refuzat să pună în aplicare multe dintre revendicările protestelor conduse de opoziție, principalele partide de opoziție proeuropene au convenit să candideze împreună sub stindardul Serbia împotriva violenței.

Penalty executat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Unde s-a dus mingea VIDEO
Penalty executat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Unde s-a dus mingea VIDEO
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a jucat miercuri într-un meci în scopuri caritabile, alături de foste glorii ale fotbalului francez şi mondial, reuşind să transforme o lovitură de...
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
#Serbia, #alegeri parlamentare, #presedinte, #Aleksandr Vucic, #fraude, #proteste, #opozitie , #Serbia