Imaginea dureroasă a unui Crăciun într-o țară aflată în plin conflict. Contrast uriaș între bradul împodobit și clădiri distruse de bombe

Joi, 15 Decembrie 2022, ora 13:50
3625 citiri
Imaginea dureroasă a unui Crăciun într-o țară aflată în plin conflict. Contrast uriaș între bradul împodobit și clădiri distruse de bombe
Contrast uriaș între bradul împodobit și clădiri distruse de bombe FOTO Facebook

Locuitorii Siriei, țară aflată în război civil, sărbătoresc Crăciunul printre clădiri distruse în atacuri.

O imagine cu un brad de Crăciun montat printre dărâmături în orașul Alep a devenit virală pe rețelele sociale.

Alep este situat la 48 km de granița cu Turcia. Cu o populație oficială 2.132.100 în 2004, Alep era cel mai mare oraș sirian înainte de Războiul Civil Sirian. Acum Alep e al doilea cel mai mare oraș sirian, după capitala Damasc.

Conflictul din Siria și suferințele pe care acesta le cauzează poporului sirian reprezintă cel mai mare dezastru umanitar din lume.

În ciuda unui acord de încetare a focului convenit în 2020, ostilitățile continuă în toată țara. Conform Programului Alimentar Mondial, 14 milioane de persoane au nevoie de asistență umanitară în Siria și aproape 60 % din populație se confruntă cu o penurie de alimente.

Bombardamente din Israel

Aeroportul din Alep, în nordul Siriei, a fost din nou vizat în această vară de lovituri israeliene care au deteriorat pista şi au scos aeroportul din funcţiune.

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), care dispune de o vastă reţea de surse în ţara sfâşiată de război, a raportat, la rândul său, mai multe explozii care au fost auzite lângă aeroportul din Alep, "în urma atacurilor israeliene împotriva depozitelor aparţinând unor miliţii afiliate Iranului".

OSDO a precizat că aceste depozite sunt în flăcări şi că au fost distruse de cel puţin două rachete, raportând "pagube materiale importante".

În ultimii ani, Israelul a efectuat sute de atacuri aeriene în Siria, vizând poziţii ale regimului, precum şi ale forţelor iraniene şi Hezbollahului libanez, aliaţi-cheie ai Damascului şi inamici juraţi ai Israelului.

Israelul, vecin cu Siria, comentează rareori loviturile de la caz la caz, dar a recunoscut că a desfăşurat mai multe sute din 2011. Armata israeliană le-a apărat ca fiind necesare, spunând că doreşte să împiedice Iranul să se implanteze la porţile sale, mai scrie AFP.

Bombardamente din Turcia

Turcia, căreia Statele Unite şi Rusia i-au cerut să dea dovadă de reţinere, a continuat să atace în luna noiembrie, mai multe ţinte în Siria, după noi ameninţări din partea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a lansa în curând o operaţiune la sol împotriva luptătorilor kurzi din nordul ţării, transmite AFP.

Preşedintele Erdogan ameninţă încă din luna mai cu o ofensivă în nordul Siriei, dar atacul din 13 noiembrie de la Istanbul (soldat cu şase morţi şi 81 de răniţi), atribuit de Ankara luptătorilor kurzi din PKK şi YPG, riscă să accelereze operaţiunile Ankarei.

"Survolăm teroriştii de câteva zile cu aviaţia şi dronele noastre. Dacă vrea Dumnezeu, îi vom elimina în curând cu soldaţii noştri, cu armele şi cu tancurile noastre", a declarat şeful statului, marţi, în cadrul unui discurs în nord-estul Turciei.

Marţi seară, bombardamentele de artilerie turcă au continuat asupra oraşului Kobane din nordul Siriei, bastion al YPG-ului reluat cu sprijin occidental în 2015 din mâinile jihadiştilor aparţinând grupării Stat Islamic.

În timpul zilei, noi lovituri cu drone au vizat în special o bază comună a forţelor kurde şi a coaliţiei internaţionale antijihadiste condusă de Statele Unite, la 25 km nord de oraşul Hassake, atac soldat cu moartea a două persoane, conform forţelor kurde şi Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Cinci civili, printre care un copil, au murit la Aazaz, în provincia Alep. Trei soldaţi sirieni au murit, iar alţi câţiva au fost răniţi în bombardamentul asupra bazei aeriene Menagh, nu departe de Aazaz. Alte bombardamente au vizat un câmp petrolier din apropierea oraşului al-Qahtaniyah, nu departe de graniţa cu Turcia, potrivit unui corespondent AFP.

"Voiau să creeze un stat terorist în jurul nostru şi nu puteam să permitem acest lucru. Protejarea graniţelor şi a naţiunii noastre este responsabilitatea şi datoria noastră", a declarat ministrul turc de interne Süleyman Soylu.

Forţele aeriene turce au lansat duminică operaţiunea "Claw Sword", o serie de lovituri aeriene împotriva a 89 de poziţii ale PKK şi YPG din nordul Irakului şi Siriei, care au ucis aproape 40 de persoane în Siria, OSDO.

Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#Siria, #razboi Siria, #sarbatori iarna, #craciun , #Siria