Miracol in Constanta: Comuna care se dezvolta cu viteza luminii prin forte proprii

Sambata, 29 Octombrie 2016, ora 16:53
43223 citiri
Miracol in Constanta: Comuna care se dezvolta cu viteza luminii prin forte proprii
Foto: Facebook / Primaria Pestera

Comuna Pestera din judetul Constanta este considerata un adevarat miracol, datorita vitezei cu care se dezvolta prin propriile puteri. Cei mai fericiti sunt copiii, care primesc tablete sau biciclete gratis si sunt stimulati sa mearga la liceu si chiar la facultate.

In urma cu 8 ani, inainte sa se schimbe felul in care este administrata localitatea, 80% dintre elevi renuntau la scoala dupa ce terminau opt clase. Acum, insa, toti vor sa mearga la liceu si viseaza sa ajunga la facultate, pentru ca primaria si consiliul local au stiut sa investeasca in educatie, relateaza Digi24.

Edilii comunei au facut din educatie o prioritate. In salile de clasa exista mobilier nou, scaune din piele, table moderne, proiector, retea de calculatoare conectate la Internet si aer conditionat.

"Am avut o intalnire cu un important om de afaceri din localitate, care doreste sa investeasca in resursa umana din scoala Pestera, respectiv in copiii din Pestera si sa acorde o bursa de aproximativ 1.000 de euro celor mai bine pregatiti copii din aceasta scoala", a declarat primarul comunei Pestera, Petre Marius Liviu, care pana la alegerile locale la care a candidat ca independent a fost directorul scolii.

Pentru ca exista conditii foarte bune, scoala nu duce lipsa de cadre didactice bine pregatite, iar copiii isi doresc sa invete. Scoala a devenit atractiva si pentru parintii din alte localitati.

"De la inceputul anului s-au inregistrat la Scoala Pestera un numar de aproximativ de 20-25 de cereri de transfer", a declarat noul director al scolii, Magdalena Maria Boldasu.

Daca in urma cu 8 ani la scoala din Pestera invatau in aceeasi clasa copii din ani diferiti, pentru ca erau putini, acum aici lucreaza 40 de cadre didactice care se ocupa de circa 500 de elevi.

Cum s-a ajuns aici? Printr-o excelenta administrare si devotamentul fata de cetateni manifestat in special de fostul primar Valentin Vrabie, in prezent primar al orasului Medgidia.

Vrabie a ajuns primar in Pestera in anul 2008, pe listele PSD. Cand a venit la primarie, acesta a filmat tot satul. "Era plin de balarii si cucuta", a declarat Vrabie la ProTV.

Dupa ce a batut fara succes pe la usile baronilor Nicusor Constantinescu si Radu Mazare, primarul din Pestera a iesit din PSD si a decis sa se descurce prin forte proprii, impreuna cu majoritatea consilierilor, care, la fel, si-au parasit partidele, scrie Adevarul.

"Am incercat si eu sa obtin finantare in 2008, 2009, 2010, stand pe la usile institutiilor. Am vazut ce greu functioneaza finantarea si atunci am mers pe varianta de a imi crea singur resurse, mai ales ca, slava Domnului, Dobrogea este binecuvantata", a explicat Vrabie.

Primarul s-a descurcat administrand intelept banii localnicilor, care l-au mai votat o data in 2012 ca independent.

"Bugetul primariei este undeva la 1 milion 7 sute, 17 miliarde de lei vechi. Dupa ce dau la o parte salarii si toate alea raman 100.000 de euro bani de investitii. Si din acesti bani realizam in regie proprie toate lucrarile. Alimentari cu apa, pietruiri de drumuri, curatenia", explica edilul in toamna anului trecut.

Toata comuna are acum canalizare, pentru ca lucrarile s-au facut din bugetul propriu, cu oameni din sat, cheltuindu-se mai putin de un sfert din banii ceruti de firmele din judet.

Pestera a ajuns celebra datorita ritmului de dezvoltare, fiind vizitata in 2013 de presedintele de atunci, Traian Basescu, care a dorit sa vada minunea cu ochii lui.

Copiii au fost intotdeauna o prioritate pentru fostul edil. Anul trecut, de exemplu, primaria a platit transportul la licee pentru circa 200 de elevi, iar cei mai mici, care inca sunt la scoala, au primit fiecare cate o tableta de la primarie. Tot primaria a cumparat si 460 de biciclete pe care le-a distribuit copiilor.

Pe de alta parte, fosta ferma din localitate a fost refacuta cu ajutorul investitorilor atrasi de primar. Tot asa au fost dezvoltate alte 10 ferme mari, la care muncesc acum aproape toti cei din comuna. Numarul asistatilor social a scazut de la 320 in 2008 la doar 21 in toamna trecuta.

Fost padurar, Valentin Vrabie a inconjurat localitatea cu perdele forestiere, iar rezultatele sunt "fantastice", economisindu-se bani multi cu deszapezirea.

Intr-un bilant facut la incheierea mandatului, Valentin Vrabie a mai trecut, printre altele, 57 de km de drumuri, 12 km de retea de apa, reabilitarea retelei electrice si montarea de 500 de lampi economice, 18 cismele care deservesc locuitorii gratuit, apa la 1leu/metru cub (cea mai ieftina din Romania), serviciu de salubritate gratuit si numeroase cadouri pentru cuplurile de tineri sau varstnici, scrie Romania Libera.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#scoala Pestera Constanta, #primar Pestera, #comuna Pestera dezvoltare , #administratia