Mircea Kivu: Rolul Bisericii ar trebui regandit

Joi, 15 August 2013, ora 13:05
1636 citiri
Mircea Kivu: Rolul Bisericii ar trebui regandit
Foto: Digi 24

Potrivit unui sondaj IRES, 96% dintre romani cred in Dumnezeu. "E o cifra foarte mare", spune sociologul Mircea Kivu. El afirma ca intr-o tara cu un popor care se declara foarte religios, "liderii nu pot decat sa se manifeste ca niste oameni religiosi". Kivu precizeaza ca raportul dintre Biserica si stat "nu este deloc clarificat".

Cata influenta mai are Biserica in societatea romaneasca? "Potrivit sondajelor, influenta Bisericii este intr-o oarecare scadere, dar in continuare este institutia care se bucura de increderea cea mai mare in randul populatiei (...). Avem un popor care se declara foarte religios si liderii nu pot decat sa se manifeste ca niste oameni religiosi", a declarat Mircea Kivu, la RFI Romania.

Intrebat daca ateii se tem sa se declare ca atare, Mircea Kivu a raspuns: "Probabil ca sunt ceva mai multi".

"Daca ne uitam la datele recensamantului, pe langa faptul ca anul acesta gasim la intrebarea privind apartenenta religioasa un numar foarte mare de cazuri in care nu exista aceasta informatie, un milion si ceva de persoane, dar asta trebuie s-o punem mai degraba pe seama imperfectiunilor din realizarea recensamantului.

Dar oricum, trebuie sa remarcam ca desi in continuare foarte mic, numarul ateilor este mult mai mare decat la precedentul recensamant. Deci as spune ca exista o presiune sociala, o norma sociala destul de prezenta, care in general impiedica pe multi oameni sa-si declare neaderenta la valorile religioase, dar ca aceasta este in scadere oarecum", a mai spus sociologul.

Acesta apreciaza ca rolul Bisericii ar trebui regandit: "Cred ca ar trebui regandit, pornind de la ideea ca este pana la urma o institutie privata si as spune intima".

"Libertatea religioasa inseamna inclusiv separarea completa a Bisericii de stat. Or pana in momentul de fata, asupra acestei probleme este o ceata teribila in societatea romaneasca. Raportul dintre Biserica si stat nu este deloc clarificat. Este o problema care nu e la indemana politicienilor. Te expui unor reactii destul de dure chiar daca numai deschizi problema asta", a explicat Mircea Kivu.

Citeste mai multi desire Mircea Kivu: Rolul Bisericii ar trebui regandit, e o ceata teribila in privinta separarii de stat!, pe RFI Romania.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Mircea Kivu rol Biserica, #Mircea Kivu sondaj Biserica, #sondaj incredere biserica, #sondaj religie , #biserica