Ziare.com

Amenda de 50.000 de lei pentru masacrarea copacilor din Herastrau. Banii, platiti tot din buzunarul cetateanului

Vineri, 21 Februarie 2020, ora 17:39

   

Amenda de 50.000 de lei pentru masacrarea copacilor din Herastrau. Banii, platiti tot din buzunarul cetateanului
Garda Nationala de Mediu a desfasurat actiuni de control incepand cu data de 14 februarie 2020, ca urmare a informatiilor aparute in mass-media referitoare la taierile de arbori din zona Parcului Herastrau, si a aplicat Administratiei Domeniului Public Sector 1 o amenda contraventionala in cuantum de 50.000 lei, conform unui comunicat al institutiei postat pe Facebook.

"Pe terenul in suprafata de circa 4 ha., amplasat in zona 'Herastraul Nou', din Parcul Herastrau, a fost constatata existenta unui numar de 66 de cioate, rezultate in urma lucrarilor de defrisare arbori. In urma analizarii atat a avizelor emise de Primaria Municipiului Bucuresti pentru executarea lucrarilor de defrisare, cat si a documentatiei ce a stat la baza emiterii acestora, echipa de comisari a constatat ca doar 3 arbori erau inclusi in aceste avize.

Astfel a fost consemnat in actul de control ca au fost efectuate lucrari de defrisare fara avize de specialitate pentru un numar de 63 arbori de catre Administratia Domeniului Public Sector 1. Cioatele identificate la fata locului aveau diametre cuprinse intre 12-44 cm. Lucrarile de defrisare au fost efectuate inclusiv asupra unor arbori sanatosi, aspect pus in evidenta de starea cioatelor, starea materialului lemnos taiat, respectiv grosimea acestora (arbori tineri)", se spune in comunicat.

Potrivit sursei citate, reprezentantul ADP Sector 1 sustine faptul ca decizia defrisarii a avut in vedere starea arborilor, parte din ei fiind uscati sau rupti din cauza fenomenelor meteo din februarie 2019 si au fost avute in vedere prevederile mentionate in 'Aviz cu caracter general' emis de catre PMB - Directia de Mediu. Lucrarile de defrisare au fost efectuate in perioada 3 - 5 februarie 2020.

Institutia mentioneaza faptul ca in conformitate cu acest aviz cu caracter general, "(...) nu se executa lucrari de defrisare asupra arborilor/arbustilor de pe raza Municipiului Bucuresti".

"Avand in vedere aspectele de mai sus, s-a constatat faptul ca masura defrisarii a fost excesiva in raport cu conditiile stabilite prin Aviz cu caracter general' emis de catre PMB - Directia de Mediu. In lipsa avizarii lucrarilor de defrisare pentru cei 63 arbori, nu exista stabilite obligatii privind plantari in compensatie, ca atare ADP Sector 1 nu a indeplinit cerintele legale in domeniul protectiei mediului stabilite conform OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului, art 62, conform caruia:

'Detinatorii, cu orice titlu, de terenuri, pe care se gasesc perdelele si aliniamentele de protectie, spatiile verzi, parcurile, gardurile vii, sunt obligati sa le intretina pentru imbunatatirea capacitatii de regenerare a atmosferei, protectia fonica si eoliana'. Ca urmare a celor constatate, ADP sector 1, a fost sanctionat cu amenda contraventionala in cuantum de 50.000 lei", se arata in document.

Totodata, Garda Nationala de Mediu precizeaza ca au fost impuse masuri prin care s-a interzis efectuarea oricaror lucrari de taieri neautorizate a arborilor si arbustilor, s-a impus obligatia intretinerii spatiilor verzi, a parcurilor, gardurilor vii, perdelelor si aliniamentelor de protectie, in scopul imbunatatirii capacitatii de regenerare a atmosferei. ADP Sector 1 ii revine obligatia de a informa PMB - Directia de Mediu cu privire la lucrarile de defrisare efectuate in cadrul amplasamentului ce a facut obiectul controlului, pentru a i se stabili plantarile in compensare conform actelor normative in vigoare.

ADP Sector 1 primeste insa bani de la Primaria Sectorului 1, astfel ca bucurestenii au ramas si fara copaci, si vor plati si amenda.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre copaci taiati Herastrau amenda ADP
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5549 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Revoltator ca prostia sau coruptia unor functionari s-o platim noi!

Este cazul sa fie efectuata o ancheta care sa stabileasca vinovatii de la decidenti la executanti si sa se repartizeze proportional amenda in vederea recuperarii!
Altfel,astfel de aberatii se vor repeta la infinit pe banii publici!Teo

 

Amenda

Modesta...

 

...si din bani publici.

Pentru astfel de fapte procedura de urgenta si pedepse cu inchisoarea (si terminat cu magaria cu suspendarea).
In urma anchetei amenzile trebuie aplicate nominal, functionarilor vinovati.

In parcul Carol I (Herastrau) se tot taie copaci afectati de ploaia

inghetata ce a cazut in ianuarie 2019, de cca. 1 an !
Dupa 1 an de taieri, s-au trezit din somn si bugetarii de la asa zisa Garda Nationala de Mediu, in fapt o adunatura de pafaristi taietori de frunza la caini si da-i cu numararea cioatelor, cu constatarile si cu amenda.
Dorele cu zgarda de gat de mediu, cioatele copacilor rupti de ploaia inghetata aratau intr-adevar, dupa taierea cu drujba a cioatei, ca lemnul sanatos, doar ca copacul al carui lemn era sanatos s-a dovedit mult prea slab pentru a sustine uriasa greutate cauzata de ploaia inghetata si s-a rupt!
Ca ADP ar fi trebuit sa ceara avize si paraavize si autorizatii si acorduri pentru numarul exact de copaci taiati, este posibil.
Cunosc in detaliu toata lucrarea deoarece fac cel putin cate o plimbare de jur imprejurul parcului in fiecare saptamana.
Chiar daca cu oarecari intarzieri si detalii neconforme, lucrarea de mare anvergura de curatare a parcului de toate resturile vegetale rezultate urmare a ploii inghetate, care ca volum estimez ca au fost cateva zeci de TIR-uri, a fost facuta profesionist, fapt ce poate fi confirmat si de doreii ce taie frunza la caini la sectia de politie existenta chiar in parc, dar despre care putina lume stie, pentru simplul motiv ca politistii, foarte secretosi, nu prea se arata, nu-i vede nimeni facand ceva !

Amenda trebuie contestata, punct.

Pe doreii de la mediu si pe sefii lor, inclusiv pe ministru, ar trebui sa-i intrebam cate amenzi au dat SI INCASAT de la marii defrisatori nationali, bozgori, austrieci sau indiferent ce natie sunt ei, si care cutreiera cu tirurile supraincarcate de-a lungul si de-a latul Romaniei, protejati fiind de politie, jandarmerie, primarii, prefecturi si de toate autoritatile silvice platite de la buget sa constate si sa sanctioneze furturile !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor