Arhitectul sef al Capitalei: Am fost impotriva Pasajului Basarab

Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 08:49
2628 citiri
Arhitectul sef al Capitalei: Am fost impotriva Pasajului Basarab
Foto: europafm.ro

Marile lucrari de infrastructura din Capitala au fost demarate fara o pregatire adecvata, iar pasajele supraterane sunt inutile si de aceea noul PUG nu va mai permite construirea unor astfel de pasaje, sustine arhitectul sef al Bucurestiului, Gheorghe Patrascu.

Potrivit acestuia, planurile urbanistice generale s-au facut superficial in multe orase din tara.

"Va dura cel putin trei ani finalizarea nolui PUG. Deschiderea ofertelor va fi probabil la inceputul lui martie. E adevarat ca si eu am tergiversat-o putin, pentru ca atunci cand nu ai o tema bine fundamentata, te opresti. Am multe exemple in tara in care PUG-urile s-au facut superficial", a declarat acesta, intr-un interviu acordat B365.net.

Intrebat care sunt principalele modificari ce vor fi aduse de noul PUG, arhitectul sef a precizat ca se va da o reglementare mai exacta si mai adaptata la caracterul zonelor ca sa se renunte in mare parte la PUZ-urile derogatorii. Totodata, el a tinut sa precizeze ca el s-a declarat impotriva realizarii Pasajului Basarab.

"Deci probabil ca vor fi zone pentru care se va mentiona ca este necesar PUZ, dar vor fi mai putine. PUG-ul din 2000 a fost o dorinta, nu a avut o baza foarte pragmatica. A desemnat niste zone spatii verzi, care erau de fapt spatii private. De asemenea, noul PUG va fixa clar lista de lucrari pe circulatie, pe infrastructura, astfel incat acesta sa fie programul pe care sa nu il mai atace niciun primar.

Sa se faca doar lucrarile necesare si sa se renunte la excesul asta de pasaje. Eu am fost impotriva Pasajului Basarab pentru ca se putea face altfel. Putea sa fie mutata toata gara la Basarab, se castiga foarte mult teren din zona Garii de Nord. Si se putea face in schimb un pasaj subteran pe distanta scurta. Oricum pasajul Basarab a fost facut si va avea efect evident, se va vedea cand va fi dat drumul. Dar problema este ca in zone urbane, intens locuite nu se fac pasaje supraterane. Astfel, noul PUG va mai permite realizarea pasajelor supraterane aflate deja in lucru, probabil ca se va renunta la unele in urma studiilor. De exemplu, Pasajul peste Floreasca si Barbu Vacarescu, dupa parerea mea este inutil", a continuat el.

Acesta a specificat si faptul ca, dupa adoptarea noului PUG, cel mai probabil nu se va mai construi niciun pasaj suprateran in Bucuresti, pe langa cele deja incepute.

"Probabil ca nu vor mai fi. Se va apela in schimb, doar daca va fi nevoie la pasaje subterane, la descurajarea circulatiei in general si la construirea de parcaje in zonele de intrare in oras.

Bucurestiul e neguvernabil de fapt si va fi asa pana va avea o autoritate unitara. Nu exista nicaieri in lume sistemul asta cu primari de sectoare cu primari de sectoare care au bugete proprii independente si cu initiativa aproape nelimitata in dezvoltarea urbana. De asemenea, nu exista in Europa o metropola care sa functioneze fara o minima coordonare la nivel metropolitan", a adaugat arhitectul sef al Capialei.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#pasaj Basarab, #lucrari pasaj Basarab, #arhitect sef Capitala , #Bucuresti