Despagubiri in doua transe pentru imobilele nationalizate

Miercuri, 06 Februarie 2008, ora 15:36
2504 citiri
Despagubiri in doua transe pentru imobilele nationalizate

Persoanele indreptatite sa obtina pentru imobilele nationalizate despagubiri banesti in limita a 500.000 de lei vor primi acesti bani in doua transe, iar daca despagubirea cuvenita depaseste acest cuantum, vor primi actiuni la Fondul Proprietatea, stabileste o hotarare aprobata miercuri in sedinta Executivului.

Potrivit unui comunicat de presa al Guvernului, hotararea modifica si completeaza HG nr. 1095/2005 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Titlului VII "Regimul stabilirii si platii despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv" din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente.

Pentru plata despagubirilor in numerar s-a infiintat, in cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, Directia pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar (DADN), condusa de un vicepresedinte cu rang de subsecretar de stat.

Prin HG aprobata miercuri, se stabilesc procedurile de acordare a despagubirilor banesti de catre DADN, cu detalierea conditiilor care trebuie indeplinite pentru emiterea titlurilor de conversie si a celor de plata.

In acest sens, procedurile de acordare a despagubirilor banesti prevad ca principale etape: emiterea de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a deciziei reprezentand titlu de despagubire pana la concurenta sumei reprezentand cuantumul despagubirilor - acest lucru reprezinta conditia esentiala pentru declansarea procedurilor de acordare a despagubirilor in numerar; transmiterea unui exemplar al titlului de despagubire persoanei indreptatite, iar un exemplar DADN; in cazul titlurilor de despagubire care au fost emise pana la intrarea in vigoare a hotararii, un duplicat al acestora va fi transmis, pe baza de tabel, catre DADN, in termen de cinci zile calendaristice de la intrarea in vigoare a prezentelor norme.

Dupa primirea cererilor insotite de documentele specificate, DADN le va analiza si, daca sunt indeplinite toate conditiile prevazute de lege, se va dispune: emiterea unui titlu si plata despagubirilor banesti in numerar catre persoana/persoanele indreptatite, in termen de 15 zile de la existenta disponibilitatilor financiare, daca persoana indreptatita a optat exclusiv pentru aceasta masura; realizarea conversiei in actiuni, dand instructiuni depozitarului central al actiunilor Fondului Proprietatea sa inregistreze persoana indreptatita in registrul actionarilor; emiterea unui titlu de plata si a unuia de conversie in situatia in care persoana indreptatita opteaza pentru primirea de despagubiri in numerar si actiuni la Fondul Proprietatea.

In cazul ultimelor doua ipoteze, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor va inainta un exemplar al titlului de conversie, insotit de o adresa catre depozitarul central, adresa in care se va preciza numarul de actiuni cuvenit titularului/titularilor dreptului la despagubire, in vederea inregistrarii persoanei despagubite in registrul actionarilor Fondului Proprietatea.

In situatia in care documentatia este incompleta, DADN va solicita completarea acesteia, urmand ca cererea sa fie solutionata dupa depunerea de catre persoana indreptatita a actelor solicitate.

Hotararea stabileste si care este continutul cererilor de optiune si actele pe care trebuie sa le depuna fostii proprietari in vederea acordarii despagubirilor banesti si reglementeaza anumite situatii ce pot fi intalnite in procesul de acordare a despagubirilor.

Referitor la continutul cererilor de optiune si actele pe care trebuie sa le depuna fostii proprietari in vederea acordarii despagubirilor banesti, hotararea prevede ca persoana indreptatita va depune o cerere la DADN, al carei continut va fi afisat pe site-ul acesteia si care va contine urmatoarele elemente: optiunea expresa pentru una din modalitatile de despagubire prevazute din lege; optiunea pentru anularea conversiei in actiuni in cazul titlurilor de despagubire emise pana la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.81/2007.

Referitor la reglementarea unor situatii ce pot fi intalnite in procesul de acordare a despagubirilor, hotararea stabileste faptul ca in situatia in care in titlul de despagubire au fost individualizate mai multe persoane, fara a fi stabilita contravaloarea despagubirilor cuvenite fiecareia dintre ele, persoanele indreptatite la despagubiri pot desemna prin procura incheiata in forma autentica, drept reprezentant comun pe una dintre ele sau o terta persoana.

De asemenea, hotararea prevede ca, daca pana la valorificarea titlului de despagubire emis pe numele mai multor persoane se stabileste cota de proprietate ce revine fiecareia, fiecare din aceste persoane are posibilitatea de valorificare in conditiile aplicabile titlurilor individuale de despagubire. In aceasta situatie, cota de proprietate care revine fiecarui titular al dreptului la despagubire se stabileste prin act de partaj voluntar autentificat sau prin hotarare judecatoreasca de partaj definitiva si irevocabila. In ambele cazuri, actul de partaj trebuie depus anterior emiterii titlului de plata si/sau de conversie.

Hotararea stabileste si aspectele care trebuie verificate de catre prefecti cu ocazia exercitarii controlului de legalitate asupra dispozitiilor de acordare a despagubirilor emise de autoritatile locale.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#case nationalizate, #desapgubiri , #Bucuresti