Izolati de lume, in Hunedoara

Vineri, 26 Februarie 2010, ora 12:35
643 citiri
Izolati de lume, in Hunedoara

Sute de oameni risca sa ramana in orice clipa izolati de lume, daca ploua sau ninge, doar pentru ca locuiesc in localitati care au drumuri nereparate de zeci de ani. Satenii din localitatile de la poalele muntilor sunt decisi sa paraseasca aceste comunitati in care au crescut, iar cei tineri nici nu pot ajunge la scoala.

Satenii din Dalja Mica, ca si cei din Dalja Mare, judetul Hunedoara, nu mai gasesc solutii sa ajunga in oras. Ei sunt nevoiti sa invinga zilnic muntii de noroi pentru merge la locul de munca, in timp ce copiii lor spun ca parasesc localitatea.

Oamenii au venit sa-i ceara primarului sa le faca drumul, pentru ca acolo nici pompierii, nici salvarea nu pot ajunge, iar vietile lor sunt puse in pericol.

"Copiii mei vor sa plece de aici, pentru ca s-au saturat de noroi. Va spun ca de curand sotia unui vecin era pe punctul sa nasca si el a ramas blocat in noroi. Era 4 dimineata si noroc ca mergeam la mina si l-am vazut. Aici nu urca salvarea sau pompierii si ne riscam viata devreme ce mai stam in sat", spune Filimon Natanga, localnic Dalja Mica.

Localnicii si-au spus pasul in sedinta de consiliu, iar o parte dintre consilierii locali chiar i-au sustinut pentru ca ar fi vorba de doar 4 km de drum.

"Oamenii acestia au copii care din toamna merg la scoala si vor fi nevoiti sa plece cu cateva ore mai devreme ca sa si ajunga prin noroaie. Trebuie sa gasim o solutie pentru ei", a spus Ion Hortopan, consilier local Petrosani.

Pe de alta parte, primarul promite oamenilor ca va reabilita drumul, odata ce va reusi sa prinda aceste cai de acces intr-un proiect mai mare.

"O sa clasificam aceste drumuri ce leaga localitatile de la poalele muntelui de oras si am speranta ca in acest an vom gasi fonduri prin atragerea de proiecte cu care sa facem reparatii si asfaltari. Stiu de problemele acestor oameni si avem in vedere introducerea acestor drumuri in programul national de reabilitare a 10.000 de kilometri. Speram ca in acest an sa inceapa lucrarile aici ", a precizat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Pentru ca situatia nu mai permite amanari repetate, oamenilor li s-a promis, la sfarsitul sedintei de consiliu, ca vor primi cateva roabe de pietris, pentru a putea iesi din aceasta primavara.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#sate izolate Petrosani, #oameni izolati Hunedoara , #Bucuresti