Romanii au mai multa incredere in postasi decat in politicieni

Marti, 12 August 2008, ora 19:16
2014 citiri
Romanii au mai multa incredere in postasi decat in politicieni

Romanii au mai multa incredere in pompieri, militari, postasi si profesori decat in politicieni, avocati si manageri de mari companii.

Doar 14% dintre romani considera ca politicienii sunt demni de incredere, in timp ce 94 % le acorda incredere pompierilor. Si doctorii se bucura de increderea romanilor, in proportie de 75 %, arata studiul GfK privind Indicele de Incredere.

Procentele sunt similare celor obtinute la nivelul Europei de Vest, unde cetatenii au acelasi nivel de incredere in pompieri si unde doar 13 % ii privesc cu ochi buni pe reprezentantii politicii.

In Europa Centrala si de Est, profesorii se bucura de cea mai mare incredere, urmati de pompieri si de doctori, iar politicienii sunt si de aceasta data codasii clasamentului.

In Polonia s-a inregistrat o incredere ceva mai mare in clasa politica, de 27 %. Politicienii si-au creat o imagine proasta si in Italia (6 %), Grecia si Bulgaria (9 %), precum si in Franta si Germania, (10 %).

Americanii sunt mai putin sceptici la adresa clasei politice, cu un indice de incredere de 22 %. De asemenea, studiile releva ca ei au o incredere mai mare decat europenii in fortele armate, care ocupa locul trei in clasamentul incredererii, inaintea profesorilor si doctorilor.

Serviciul de pompieri ramane pe locul intai

Asa cum se intampla si in ultima ancheta de acum sase luni, pompierilor li s-a acordat din nou cel mai inalt nivel de incredere. Mai mult de 90% dintre vest-europeni si americani conteaza pe serviciul lor de pompieri.

In Europa Centrala si de Vest, pompierii s-au clasat pe locul II, cu un scor de 80 % in Indicele de Incredere. In aceste regiuni, respondentii au considerat ca profesorii sunt grupul cel mai demn de incredere.

In Europa de Vest, doctorii se claseaza pe pozitia urmatoare ca fiind cei mai de incredere, la o mica distanta.

Aproximativ 84 % dintre respondenti au spus ca au incredere in acest grup profesional, desi Grecia a fost o exceptie. Numai 51% au considerat ca doctorii din tara lor sunt o exceptie. Lucratorii postali (81%) s-au situat pe locul 2, urmati de profesori (79%).

In Europa de Vest si SUA, aproximativ trei sferturi dintre respondenti au incredere in politie. Suedezii (87%) si Germanii (85%), in particular, considera ca politia este demna de incredere. Acestia sunt priviti mult mai putin favorabil in Europa Centrala si de Est, unde numai 47% au exprimat o opinie pozitiva.

Nivelul de incredere acordat fortelor armate in Europa de Vest este similar cu cel pentru politie. In SUA fortele armate au punctat cu 10% mai mult in termeni de nivel de incredere, aproximativ 83% dintre ei exprimand o parere pozitiva. Acest lucru plaseaza fortele armate pe locul III in SUA, inaintea profesorilor si doctorilor.

Judecatorii si agentiile de protectia mediului au fost clasificate ca de incredere de catre aproximativ 60 % dintre respondenti in Europa de Vest si SUA.

Suedezii, olandezii, polonezii si germanii au o parere deosebit de buna fata de curtile de judecata.

Cercetarea a fost realizata de GfK Custom Research in perioada martie-aprilie 2008, pe un esantion de 19.760 de persoane din 19 tari europene si din SUA.

Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Procesul lui Vlad Pascu va continua cu aceeași judecătoare, joi, 9 mai, la Judecătoria Mangalia. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu, cerere...
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
#postas, #avocat, #politica, #sondaj , #Bucuresti