Ultimatum Metrorex: Contract colectiv pana pe 15 noiembrie sau greva generala

Luni, 19 Octombrie 2009, ora 21:31
1074 citiri
Ultimatum Metrorex: Contract colectiv pana pe 15 noiembrie sau greva generala
Foto arhiva

Sindicalistii de la metrou ameninta ca vor intra in greva generala incepand cu jumatatea lunii noiembrie daca pana pe 15 noiembrie nu li se va reinnoi contractul colectiv de munca in conditiile in care actualul contract expira in prima zi a lunii noiembrie.

In contextul in care contractul colectiv de munca expira la 1 noiembrie si pana la aceasta data nu va fi incheiat un contract, angajatii Metrorex au dreptul, inconformitate cu legea, sa inceapa actiunile de protest, a avertizat, luni, presedintele Uniunii Sindicale Libere Metrou (USLM), Ion Radoi, in cadrul unei conferinte de presa.

Pe de alta parte, directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriste, a declarat ca negocierea unui nou contract de munca se poate face numai dupa aprobarea bugetului si a fondului de salarii, iar acest lucru nu s-a intamplat pana acum.

"Mai sunt doua luni din acest an si eu nu am nici macar bugetul pentru 2009, cu atat mai putin pentru anul 2010. Noi nu avem conditiile pentru negociere, pentru ca acest lucru se poate face numai dupa aprobarea bugetului si a fondului pentru salarii", a precizat directorul Metrorex.

Ion Radoi a declarat ca, in primul rand, sindicalistii cer majorarea salariilor, masura care sa tina cont de scaderea puterii de cumparare, cursul de schimb si inflatie.

Ministerul Finantelor nu a aprobat bugetul Metrorex

"Noi am facut deja mai multe demersuri catre Ministerul Finantelor, chiar si catre presedintele Romaniei, dar nu a fost semnat contractul pentru ca administratia nu a aprobat bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul in curs", a spus Radoi.

Sindicalistul a explicat ca in mod normal, bugetul trebuie aprobat prin lege la sfarsitul fiecarui an pentru anul viitor. Totusi, in cazul companiilor detinute de stat se poate aproba, printr-o lege speciala, bugetul "pe unitate", care tine loc de buget aprobat pana la avizarea de catre Ministerul Finantelor pentru ca respectivele companii sa poata functiona.

"Acum urmeaza sa parcurgem etapele prevazute de lege pentru rezolvarea conflictelor de interese. Prima etapa este medierea conflictului la Ministerul Muncii, urmeaza greva de avertisment si greva generala", a mentionat liderul USLM.

Salariul mediu brut al angajatilor Metrorex se situeaza la nivelul de 1.500 - 1.600 de lei, iar prin cumularea sporurilor, salariul mediu net ajunge aproximativ la acelasi nivel, a conchis sindicalistul. (A.T.)

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#angajati Metrorex greva generala, #contract colectiv de munca, #metrou Bucuresti greva contract , #Bucuresti