Ziare.com

Cardul de sanatate, amanat din nou - Declaratii contradictorii de la sefii CNAS

Vineri, 31 Iulie 2015, ora 10:10

   

Cardul de sanatate, amanat din nou - Declaratii contradictorii de la sefii CNAS
De la 1 august, cardul de sanatate trebuia sa devina obligatoriu, ca singurul instrument de decontare a serviciilor medicale. Termenul a fost, insa, amanat a sasea oara, deoarece sunt sute de mii de oameni care nu au primit cardul.

"Nu s-a stabilit inca data obligativitatii folosirii cardului. Cu certitudine septembrie va fi luna de folosire exclusiv a cardului de sanatate", a declarat Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), intr-o interventie la Realitatea Tv.

"Ne-am gandit ca fiind luna de concedii, probabil ca din acest motiv cetatenii care inca nu au intrat in posesia cardului nu si-au gasit timpul sa vina la casa sa isi ridice cardul", a adaugat acesta.

Cu toate acestea, Ciurchea a precizat ca "nu este o amanare" a folosirii cardului si ca, pentru cei care sunt deja in posesia acestuia, utilizarea sa este obligatorie, iar in acest moment cardul se utilizeaza in proportie de 75 la suta.

De asemenea, presedintele CNAS a spus ca nu este nicio problema cu asigurarea mentenantei cardului de sanatate si a explicat ca foarte putine persoane s-au prezentat sa-si ridice cardul, in luna iulie.

"In ultima luna, foarte putine persoane s-au prezentat la casele de asigurari pentru a-si lua cardul de sanatate. A crescut, in schimb, cererea pentru cardul european de sanatate. Ne-am gandit sa nu ii lasam pe cetateni fara servicii medical", a mai precizat Ciurchea.

Ce spune vicepresedintele CNAS

Intr-un interviu pentru Ziare.com, vicepresedintele CNAS Alin Sergiu Costache a declarat, recent, ca in momentul de fata exista in jur de 350.000 de carduri neridicate. Potrivit lui Ciurchea, numarul total al cardurilor este de 15 milioane.

Initial, cardul trebuia sa devina obligatoriu la 1 februarie. Apoi termenul a fost mutat pe 1 aprilie, apoi pe 1 mai. Vicepresedintele CNAS a declarat pentru Ziare.com ca acest card va fi obligatoriu cel tarziu de pe 15 august.

Cardul de sanatate redevine obligatoriu. Ce a modificat CNAS? Nou contract de 2 mil. lei - Interviu cu vicepresedintele CNAS

Costache a mai declarat ca nu este clar daca sunt tiparite toate cardurile solicitate dupa 1 mai. In plus, vicepresedintele CNAS a confirmat ca una dintre firmele care ar trebui sa asigure mentenanta softului pentru functionarea cardului este in insolventa si a fost lansata o procedura de achizitii publice pentru incheierea unui nou contract in valoare de 1,9 milioane de lei anual, cu toate ca Ciurchea a spus, vineri, ca firma intrata in insolventa nu este in contractul cu CNAS.

"Softul cardului de sanatate a fost realizat de un consortiu alcatuit din doua firme, HP si Novensis. Novensis a intrat in insolventa, dar a ramas HP care este titular de consortiu si care pana acum si-a facut datoria.

Mentenanta sistemului cardului de sanatate este asigurata de echipa de specialisti din cadrul CNAS. In acest moment este in derulare procedura de achizitie pentru servicii de suport si mentenanta a acestui sistem. Valoarea anuala estimata a contractului este de maximum 1,9 milioane lei si se va incheia un acord cadru pentru o perioada de 4 ani", a subliniat Costache.

Acesta a explicat si de ce s-a amanat obligativitatea cardului atat de mult, daca nu au existat deficiente, dupa 1 mai: "La 1 mai aveam de distribuit inca un milion de carduri. Si atunci am mai lasat un timp pentru ca oamenii sa isi ridice cardurile. In plus, problemele au fost provocate de faptul ca multi furnizori nu au utilizat sistemul din decembrie pana in mai, am recomandat sa-l testeze. Nu au fost probleme de blocaj, ci probleme inerente intrarii in functiune a unui sistem nou".

F.N.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3219 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Cardul de sanatate, amanat din nou - Declaratii contradictorii de

la sefii CNAS"
- cel mai "cinstit" shi mai ales "performant" guvern ! :o(((

 

Mai marii CNAS probabil abia s-au intros din vacantele oferite

de companiile de la care cumpara medicamente si aparatura medicala!! In aceasta perioada de acomodare, declaratiile lor nu au cum sa fie altfel decat contradictorii !!

 

"Cardul de sanatate, amanat din nou -

Declaratii contradictorii de la sefii CNAS"
- dupa ce le-au bagat sula-n coasta asiguratzilor sa intre in legalitate(amenintandu-i in toate felurile)shpagarii shi-au dat seama ca in cazu' functzionarii la parametrii stabilitzi ca manariile o sa sufere shi trag targa pe uscat ! :o(((

Prin introducerea CNP-ului in calculatoarele conectate

la o baza de date si in retea se putea vedea foarte rapid daca cineva este asigurat sau nu. Nu vad utilitatea unui card de sanatate care arata acelasi lucru, decat cresterea birocratiei. Ar fi interesant de aflat cum sunt cheltuite miliardele de euro din taxa dependentilor de tutun, mai ales ca "nu s-au gasit" cateva milioane pentru Institutul Cantacuzino, care face si cercetare. In timp ce sunt gasiti vinovati cativa medici pentru prescriere de medicamente, cati din acesti bani au fost alocati pentru cercetarea de noi medicamente romanesti?

 

Cind vad cu cita incompetenta este realizata informatizarea

sistemului de sanatate, imi este cit se poate de clar ca Romania va fi incapabila sa construiasca un sistem de vot electronic.

In definitiv, cardul de sanatate nu este decat o simpla cheie de acces la dosarul personal care traseaza istoricul bolilor si al tratamentelor fiecaruia. Este ceva simplu de realizat si mentinut functional. Mai dificil este realizarea unui dosar medical informatizat, care contine date confidentiale si care trebuie protejat cu infinit mai multa prudenta.

Cit despre votul prin corespondenta, cred ca Diaspora va mai astepta un deceniu. Si democratia va mai astepta si ea ...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor