Părerea unui reputat infecționist: ”Mai mult de jumătate din populația României este imunizată”. Afirmație în pragul valului 4 de COVID

Marti, 27 Iulie 2021, ora 15:09
4250 citiri
Părerea unui reputat infecționist: ”Mai mult de jumătate din populația României este imunizată”. Afirmație în pragul valului 4 de COVID
Numărul pacienților internați la ATI este în creștere FOTO Unsplash.com

Numărul cazurilor noi de infectări cu SARS-CoV-2 raportat marți, 27 iulie, s-a dublat comparativ cu bilanțul aferent precedentelor 24 de ore. A crescut ușor și numărul pacienților internați în secțiile de terapie intensivă. Specialiștii spun totuși că nu trebuie să ne panicăm.

Conform medicilor, numărul mare de infectări este urmare a răspândirii variantei Delta a coronavirusului, mult mai contagioasă față de celelalte tulpini, iar faptul că numărul celor care au nevoie de terapie intensivă nu este încă mare este o urmare a faptului că în România sunt foarte multe persoane imunizate, fie prin vaccin, fie ca urmare a trecerii prin boală.

Dr. Adrian Marinescu: Varianta Delta înseamnă un număr mare de infecții

”Lucrurile cred că ar trebui gândite realist. Nu intrăm în panică, dar nici nu suntem în punctul în care să spunem că s-a încheiat pandemia.

Ce înseamnă să fim realiști? Valul al patrulea a început pentru toată Europa și, sigur că România nu face excepție. Această creștere nu este una rapidă, este o creștere constantă în ultimele câteva săptămâni și va fi în continuare.

Când vorbim despre valul 4, clar vorbim despre varianta Delta și este clar că, de acum înainte, secvențierea nu va face decât să constate că este vorba despre aceasta.

Lucrurile trebuie să fie clare. Varianta Delta înseamnă un număr mare de infecții pentru că se transmite ușor dar, din fericire, nu vorbim despre o variantă mai agresivă. Nu ne așteptăm să fie mai multe forme severe, ba dimpotrivă, mai mult de jumătate din populația României este imunizată, luând în calcul atât vaccinarea cât și pe cei care au trecut prin boală, mai ales la nivelul orașelor, astfel că ne putem aștepta la un număr mare de infectări însă cu mai puține forme severe, cu mai puține complicații care ne pun viața în pericol”, a explicat dr Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș.

Vom avea nevoie de paturile ATI COVID

Referitor la numărul locurilor la ATI, dr. Adrian Marinescu a precizat că ”trebuie să fim atenți la un aspect: nu avem încă un număr mare de infecții. Chiar dacă procentul formelor severe va fi mic, într-un final, din numărul mare de infecții vor fi și cazuri care au nevoie de terapie intensivă”.

”Trebuie să luăm în calcul că paturile de terapie intensivă în circuitul COVID le vom folosi, în mod clar, pentru ceea ce va urma. Nu vom rămâne la 43 de cazuri. Este important să spunem acest lucru.

Viitorul apropiat, intervalul august-septembrie, va aduce în mod clar și alte forme severe. Să sperăm că nu vor fi multe, însă vom avea nevoie și de terapie intensivă și de spitalele de boli infecțioase și, în general, de spitalele care au circuit COVID”, a mai spus medicul Adrian Marinescu.

Autoritățile au raportat marți, 27 iulie, că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 175 de cazuri noi de COVID-19 și 3 decese. Unul dintre acestea fiind înregistrat în cursul acestei luni.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 337. Dintre acestea, potrivit raportului din 27 iulie, 43 sunt internate la Terapie Intensivă.

Conform unei platforme de specialitate, doar 23,93% din populația României a fost vaccinată până marți, 27 iulie, cu ambele doze de ser anti-COVID și ar dura încă 1.204 zile până să atingem imunitatea de turmă.

Citește și:
Nicușor Dan se laudă că a oprit apa caldă la Primărie ca să facă economie
Nicușor Dan se laudă că a oprit apa caldă la Primărie ca să facă economie
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, miercuri, că a oprit apa caldă la Primărie ca să facă economie, a declarat acesta, miercuri, într-o conferință de presă, întrebat...
Alfred Simonis, despre cearta cu George Simion: ”Vreți să stăm să ne umilească, să urle, să ne împingă, și noi să stăm cu mâinile la spate”
Alfred Simonis, despre cearta cu George Simion: ”Vreți să stăm să ne umilească, să urle, să ne împingă, și noi să stăm cu mâinile la spate”
Deputatul PSD Alfred Simonis a explicat, miercuri, la RFI, cearta cu liderul AUR George Simion, din comisia de muncă de marţi, când se dezbăteau majorările salariale ale aleşilor locali, el...