Adrian Streinu Cercel: Dezvoltarea rezistentei la antibiotice, o problema

Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 18:48
1456 citiri
Adrian Streinu Cercel: Dezvoltarea rezistentei la antibiotice, o problema

Rezistenta la antibiotice este o problema majora de sanatate publica, generata in mare masura de utilizarea inadecvata a acestora, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Acesta a explicat, cu prilejul Zilei Europene a Informarii despre Antibiotice, ca rezistenta la antibiotice este determinata de consumul acestora, care face ca bacteriile sa dezvolte rezistenta prin mutatii si, in final, antibioticele sa nu mai fie active.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a facut referire si la faptul ca exista germeni cu rezistenta foarte mare la antibiotice, care le creeaza probleme medicilor, cum ar fi bacilul piocianic si, mai nou, stafilococul meticilino-rezistent, care apare in ultima vreme in comunitati, dezvoltand stafilococul meticilino-rezistent comunitar, care este mai raspandit la copii si sportivi.

Specialistul a atras atentia ca, intrucat va incepe perioada virozelor, oamenii trebuie sa inteleaga ca nu trebuie sa se trateze singuri, deoarece virusii nu raspund la antibiotice.

Utilizarea antibioticelor in cazul virusilor nu face altceva decat sa actioneze asupra florei saprofite, care trebuie sa ne protejeze si care, prin consum de antibiotice cand nu este cazul, dezvolta rezistenta. In acest context a aparut asa-numitul concept de reciclare a antibioticelor, adica antibiotice care au o dezvoltare rezistenta sunt scoase din circuit 1, 2, 3 ani, dupa care pot fi introduse.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a facut apel catre populatie sa nu consume antibiotice fara prescriere medicala, pentru a nu se ajunge la situatia in care, pentru o anumita afectiune, un anumit antibiotic sa nu faca fata. Stafilococul auriu, de pilda, are un nivel de rezistenta care ajunge la 50% rezistenta la antibiotice.

In Romania, rezistenta la ciprofloxacine ajunge la 30-40%, rezista foarte mult, a subliniat medicul.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#rezistenta antibiotice, #Streinu Cercel antibiotice, #Adrian Streinu Cercel , #medicamente