Invierea pe muntele Straja

Duminica, 24 Aprilie 2011, ora 13:04
1632 citiri
Invierea pe muntele Straja
Foto:Ziare.com/Marius Mitrache

Zeci de credinciosi si turisti au urcat pe muntele Straja pentru a participa la slujba de Inviere, la schitul din inima muntelui.

Multi dintre credinciosi vin aici de 12 ani, chiar din anul in care a fost ridicat schitul, pentru a lua parte la o slujba "mai aproape de Dumnezeu".

"Slujba este altfel aici fata de cum este in oras. An de an vin si tot mai multi oameni pentru ca au auzit ca aici se intampla ceva deosebit", spune o femeie.

Dupa slujba calugarii de la schit au impartit paste tuturor celor prezenti, iar mai apoi toti credinciosii s-au retras in cabane unde au avut parte de o masa festiva.

Pentru ca aici in munte vin foarte multi tineri la schit, biserica din Straja este cunoscuta ca "Biserica tinerilor".

Schitul din lemn ce strajuieste varful muntelui Straja a fost construit in anul 1999 de Emil Parau, un om de afaceri din zona, iar pentru a ajunge la el, credinciosii care prefera acest loc intim urca pe jos aproximativ 15 minute, pe o carare ce porneste din centrul statiunii turistice Straja, de la baza telescaunului, apoi, la intrarea in schit, trec printr-un tunel lung de circa 50 de metri, care are peretii, pictati cu figuri de sfinti din Vechiul si Noul Testament.

Pana in statiune, insa, sunt nevoiti sa urce pe drumul lung ce pleaca din orasul Lupeni, pe jos.

Tot aici, in varful Straja, in amintirea celor peste 800 de soldati care au murit in primul Razboi Mondial, a fost ridicata o cruce din fier de 18 metri inaltime, care se vede din oras si care este luminata in permanenta.

In noaptea de Inviere mii de locuitori din Valea Jiului au mers sa asiste la slujba religioasa, toate bisericile din zona fiind neincapatoare. Dupa slujba, preotii le-au impartit credinciosilor paste si Lumina Sfanta.

Inviere pe schiuri in Parang

In masivul Parang la 2.000 de metri altitudine, stratul de zapada depaseste un metru, iar cei care au urcat aici sa petreaca Sarbatorile Pascale au avut parte de o vreme excelenta.

La munte in week-end turistii au facut plaja si s-au dat cu schiurile, iar cand au obosit au intrat in cabane unde au ciocnit oua rosii si au mancat miel.

"Aici in anumite zone poti sa schiezi pana in luna iulie. Am urcat sa schiem dar si sa stam la soare sa ne relaxam", spune Dumitru Barlida.

Cabanierii sustin ca in aceasta perioada turistii care vor sa vina la munte beneficiaza de preturi reduse.

George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
#Inviere Straja , #Paste