Gunoierii din Ploiesti refuza sa-si mai faca treaba dupa ce au fost pusi sa-si plateasca singuri taxa de mediu

Luni, 05 Iunie 2017, ora 23:00
10587 citiri
Gunoierii din Ploiesti refuza sa-si mai faca treaba dupa ce au fost pusi sa-si plateasca singuri taxa de mediu
Foto: Arhiva Ziare.com

Operatorul de salubritate din Ploiesti, SC Rosal Grup SA, a anuntat ca incepand de luni nu mai ridica deseurile menajere din municipiu, invocand faptul ca proprietarul singurei rampe ecologice din judetul Prahova "nu mai permite accesul masinilor Rosal fara asumarea prin contract a platii contravalorii taxei de mediu".

Anterior, Rosal a provocat nemultumirea asociatiilor de proprietari din municipiu, dar si pe a primarului orasului, dupa ce a inclus contravaloarea taxei in facturile trimise populatiei.

Rosal Grup, firma care detine contractul de ridicare a deseurilor din municipiul Ploiesti, a anuntat luni, printr-un comunicat de presa, ca nu mai ridica gunoiul din municipiul cu peste 250.000 de locuitori din cauza unor neintelegeri financiare privind taxa de mediu care se plateste la rampa pentru fiecare tona de deseuri.

"Masura ne este impusa ca urmare a faptului ca SC Vitalia Servicii pentru Mediu-Tratarea Deseurilor SRL, proprietarul singurei rampe ecologice la care suntem obligati prin contract sa transportam spre depozitare deseurile menajere, nu mai permite accesul masinilor Rosal fara asumarea prin contract a platii contravalorii taxei de mediu, care potrivit OUG nr. 196/2005 revine proprietarilor/administratorilor de depozite de salubritate", explica reprezentantii Rosal Grup in documentul citat.

Acestia sustin ca "prin refuzul societatii Vitalia de a mai primi masinile Rosal in incinta rampei ecologice fara asumarea platii contravalorii taxei de mediu, activitatea societatii Rosal este pur si simplu blocata".

Luni, ploiestenii care au scos gunoiul la poarta au ramas cu deseurile neridicate.

Luna trecuta, societatea Rosal Grup a provocat nemultumirea asociatiilor de proprietari din Ploiesti dupa ce a inclus in facturile pentru populatie contravaloarea taxei de mediu, facturand inclusiv retroactiv incepand cu 1 ianuarie 2017.

"Rosal Grup nu poate veni cu de la sine putere, fara sa respecte prevederile Legii 51/2006, fara sa aiba vreun raport juridic pentru perceperea taxei de mediu de la populatie/ asociatii de proprietari incheiat si semnat. Din acest motiv consideram ca operatorul de salubritate comite un abuz si solicitam ca aceste practici sa inceteze, iar taxa de mediu sa fie colectata dupa ce legislatia in vigoare va fi respectata, nu cu de la sine putere si nu retroactiv. (...) In cazul in care aceste practici nu inceteaza, ne rezervam dreptul de a actiona in instanta SC Rosal Grup si conducatorii acesteia pentru inselaciune", anunta la sfarsitul lunii trecute Uniunea Asocatiilor de Proprietari din Ploiesti.

Si primarul municipiului Ploiesti, Adrian Dobre, a reactionat si a cerut public operatorului de salubritate sa nu mai factureze ploiestenilor taxa de mediu.

"Stiu sigur ca Rosal Grup, Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara sau Consiliul Judetean nu pot percepe aceasta taxa populatiei din Ploiesti pentru ca nu a fost reglementat acest lucru. Ii rog sa inceteze deindata sa mai emita facturi care sa cuprinda si plata, retroactiva sau nu, a taxei de mediu de la ploiesteni. Evident ca este obligatia lor sa rezolve intr-un fel problema cu oamenii carora le-au emis astfel de facturi si o sa am grija ca acest lucru sa se intample cat mai rapid cu putinta" sustinea, in urma cu o saptamana, edilul Ploiestiului.

In iunie 2011 Rosal Grup a castigat, in fata Vitalia servicii pentru mediu, contractul de salubritate pentru municipiul Ploiesti. La acea vreme Vitalia Servicii pentru Mediu a fost anuntata, de catre Primaria Ploiesti, ca unul dintre motivele pentru care oferta firmei a fost respinsa este faptul ca, pentru incarcatul si transportatul deseurilor pentru persoane fizice, Vitalia Servicii pentru Mediu a ofertat tarif "gratuit", aceasta propunere financiara fiind considerata "nerealista".

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#scandal salubritate Ploiesti, #Rosal gunoi Ploiesti , #primaria
Comentarii