1 mai: Ziua muncii, aniversata mai frumos pe timpul lui Ceausescu - sondaj Ires

Miercuri, 01 Mai 2013, ora 19:45
2737 citiri
1 mai: Ziua muncii, aniversata mai frumos pe timpul lui Ceausescu - sondaj Ires

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) a realizat, in onoarea Zilei Internationale a Muncii, un sondaj pe tema felului in care romanii petrec ziua de 1 mai si ce semnificatii sunt asociate acestei zile.

Potrivit sondajului IRES, 2 din 10 romani vor pleca undeva in perioada 1 Mai - Paste, majoritatea optand pentru a merge in tara, in vizita la rude si prieteni (54%), la munte in Romania (35%) sau la tara (34%).

Peste jumatate dintre romani (54%) obisnuiesc sa sarbatoreasca 1 Mai, iar cei mai multi dintre ei petrec aceasta zi fie acasa (39%), fie la iarba verde (39%), cu familia apropiata (54%), in compania prietenilor (25%) sau cu familia extinsa (17%).

Din cei 41% care spun ca vor iesi la iarba verde de 1 Mai, 38% vor pregati mici, in vreme ce 52% vor face gratare.

De 1 Mai, romanii au un buget mai degraba modest: unul din 3 repondenti aloca pana in 100 de lei, 27% spun ca au alocat cel mult 199 lei, 17% declara ca suma alocata este de maxim 299 lei. Doar 5% sustin ca au alocat peste 600 de lei. 8% dintre cei chestionati nu au alocat un buget pentru 1 Mai.

Ce semnifica 1 Mai pentru romani

Pentru peste o treime dintre participantii la studiu, mai precis 35%, 1 Mai semnifica Ziua Muncii, dar pentru 13% aceasta zi este doar "zi libera", alti 10% spun ca este o zi obisnuita, normala, pentru 9% nu are nicio semnificatie, iar pentru 7% este o zi de odihna/relaxare.

Aproape jumatate dintre cei chestionati cred ca 1 Mai nu si-a mai pastrat, in ultimii ani, semnificatia de Zi a Muncii, iar peste jumatate cred ca 1 Mai se sarbatorea mai frumos inainte de 1989 decat in prezent.

Unul din 10 romani nu considera potrivit ca Ziua Muncii sa fie sarbatorita printr-o zi libera si peste jumatate dintre acestia cred ca aceasta zi ar trebui sarbatorita prin munca.

In acelasi timp, 36% dintre respondenti se bucura de 3-4 zile libere in perioada 1 Mai-Paste, 33% au intre 1 si 2 zile libere, 7% beneficiaza de 5-6 zile, iar 5% au peste 6 zile libere. 13% dintre romani nu au, in aceasta perioada, nicio zi libera.

MUnca la romani

Mai mult de un sfert dintre cei chestionati care sunt angajati, liber profesionisti sau care au o afacere muncesc intre 9 si 11 ore zilnic, iar 12% muncesc chiar peste 11 ore. Majoritatea celor chestionati, adica 55%, lucreaza intre 6 si 8 ore, iar 7% lucreaza intre 3 si 5 ore.

Peste jumatate dintre cei care muncesc suplimentar fac acest lucru voluntar, pentru 15% este o obligatie contractuala, iar 28% fac acest lucru doar cand li se solicita in mod expres. Peste o treime dintre cei care muncesc suplimentar lucreaza in interes de serviciu si acasa, peste jumatate dintre acestia (56%) sustinand ca acest lucru li se intampla des si foarte des.

Aproape 1 din 6 respondenti (58%) considera ca munca lor este mai degraba solicitanta si 49% dintre cei intervievati declara ca dupa o zi de munca se simt in mare si in foarte mare masura extenuati.

77% dintre participantii la cercetare cred ca daca nu ar mai avea actualul loc de munca le-ar fi greu si foarte greu sa isi gaseasca un serviciu nou. In acelasi timp, O treime dintre respondenti (31%) sunt ingrijorati si foarte ingrijorati de perspectiva pierderii locului de munca.

Locul de munca provoaca stres pentru 46% dintre cei chestionati, in timp ce 54% dintre ei spun ca locul de munca le provoaca putin stres sau deloc.

Dintre respondentii someri, casnici sau elevi/studenti (23% din esantion), doar 56% sunt in cautarea unui loc de munca.

64% dintre respondenti cred ca se muncea mai bine in Romania, inainte de 1989.

Esantionul pe care a fost realizat sondajul este de 1.689 indivizi cu varsta de cel putin 18 ani. Eroarea maxima tolerata este de 2,5%.

A.I.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#obiceiuri romani 1 mai, #romani 1 Mai, #sondaj ires romani 1 mai , #romani