Cea mai abrupta scadere a populatiei e in Teleormanul lui Dragnea: De 3 ori media pe tara

Marti, 18 Aprilie 2017, ora 22:28
9705 citiri
Cea mai abrupta scadere a populatiei e in Teleormanul lui Dragnea: De 3 ori media pe tara

Populatia Romaniei a scazut, in perioada martie 2016 - februarie 2017, cu 74.050 de persoane. Numarul este similar celui dintr-un municipiu resedinta de judet de dimensiuni medii, precum Alba Iulia, de exemplu (74.085 locuitori).

Sporul natural anual al Romaniei a depasit astfel, pentru prima oara, pragul de -70.000 de persoane: in cele 12 luni care s-au scurs de la inceputul lunii martie anul trecut si pana la sfarsitul lunii februarie anul acesta, s-au nascut doar 188.565 copii si au decedat 262.615 de romani.

Datele Institutului National de Statistica (INS) sunt provizorii, insa, asa incat in momentul cand se vor anunta rezultatele finale pentru acest interval cifrele ar putea arata putin mai bine. Mentionam ca raportarile provizorii din categoria "miscarea naturala a populatiei" contin subdeclarari la capitolul nasterilor.

Anteriorul record a fost inregistrat in 2014, cand s-au nascut doar 195.612 de copii (date revizuite), ceea ce reprezinta doar 62,15% din totalul nou-nascutilor din 1990 (314.746).

Ianuarie anul acesta a marcat cel mai mare spor negativ din istoria Romaniei, de minus 13.704.

De altfel, lunile decembrie si februarie au oscilat si ele foarte aproape de recordul negativ anterior, stabilit in martie 2015, cand sporul natural a fost de -9.985 de persoane. Ceea ce inseamna ca situatia pentru 2017, daca se mentine trendul, ar putea aduce un spor natural negativ cu mult peste cel de anul trecut.

Va fi interesant de vazut daca masura (aplicata din august 2016) de inlaturare a plafonului pentru indemnizatiile acordate parintelui care-si intrerupe activitatea pentru a-si creste copilul de pana la doi ani va inversa acest trend.

Judetul cu cea mai accelerata diminuare a populatiei - Teleorman

Rata sporului natural al populatiei (indicator care masoara diferenta dintre rata mortalitatii si cea a natalitatii) a fost in 2015 de -2,8 la 1.000 de locuitori.

Rate mai mici se inregistreaza in judetele sarace, dar aceasta nu este o regula general valabila - exista judete cu PIB si venituri mici unde sporul este mult mai bun decat cel de la nivel national, dupa cum sunt judete relativ bogate cu scadere semnificativa si mult sub media pe tara.

Vaslui, de exemplu, este unul dintre cele mai sarace judete si are un spor natural de -1,3 la mia de locuitori. Rata aproximativ egala cu cea a Timisului (-1,1), judet incomparabil mai bogat.

Teleormanul se remarca de la distanta ca avand cea mai mica rata a sporului natural, de aproape -10, mai mult decat triplul indicatorului inregistrat la nivel national.

Judetul pe care l-a condus mai multi ani liderul actual al PSD, Liviu Dragnea, este campion la acest capitol incepand cu mijlocul anilor '90. Seful social-democratilor a fost prefect de Teleorman, intre 1996 si 2000, apoi, timp de trei mandate, pana in 2012, presedintele Consiliului Judetean.

Directorul executiv adjunct al Directiei Judetene de Statistica Teleorman (DJS), Gabriel Cringeneanu, a explicat ca situatia le-a fost prezentata periodic autoritatilor locale, inclusiv la Colegiul prefectural de luna trecuta.

Nu stie insa daca aceste autoritati au demarat vreo analiza pentru a detalia constatarile DJS Teleorman.

Sporul natural, precizeaza o analiza a DJS Teleorman, a fost determinat de numarul mic de nasteri (locul 39 pe tara la rata de natalitate) si de numarul foarte mare al deceselor raportat la numarul populatiei (cea mai mare rata de mortalitate).

Citeste mai departe despre acest fenomen ingrijorator care afecteaza Romania si cea mai accentuata depopulare din Teleorman pe Curs de Guvernare

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...