Ce se intampla cu dozele de vaccin anti-COVID destinate romanilor care refuza serul: "Etapele vor fi pastrate, altfel iese haos"

Miercuri, 23 Decembrie 2020, ora 05:02
10250 citiri
Ce se intampla cu dozele de vaccin anti-COVID destinate romanilor care refuza serul: "Etapele vor fi pastrate, altfel iese haos"
Vaccin/ Pixabay

Romanii se numara printre europenii cu cele mai polarizate pareri referitoare la vaccinarea anti COVID-19, doar 57% dintre ei declarandu-se dispusi sa se imunizeze impotriva noului coronavirus, potrivit unui studiu recent facut de IPSOS.

De asemenea, un alt studiu recent facut de Federatia Sindicatelor in Educatie "Spiru Haret" evidentiaza ca 56,3% dintre profesori nu sunt dispusi sa se vaccineze. Specialistii spun insa ca singura solutie pentru a ne proteja de noul coronavirus o reprezinta imunizarea populatiei.

Astfel, toate eforturile depuse merg in aceasta directie, Romania urmand sa demareze campania de vaccinare anti-COVID 19 pe 27 decembrie, la doar o zi dupa ce serul dezvoltat de companiile Pfizer si BioNtech, aprobat de Agentia Europeana a Medicamentului, va intra in tara, in stocurile de la Institutul Cantacuzino.

Ce se va intampla cu dozele nefolosite

Concret, intrebarea care se afla pe buzele celor dornici sa se vaccineze, dar care nu se regasesc in categoriile la risc, respectiv personal medical - vaccinat in prima faza a campaniei si varstnici, pacienti cronici sau personal din structurile inalte ale statului - este urmatoarea: ce se intampla cu dozele care nu sunt folosite dupa o prima etapa?

Potrivit presedintelui Societatii Romane de Epidemiologie, a existat o discutie in acest sens, purtata intre reprezentantii autoritatilor.

"Daca se finalizeaza o prima etapa, preparatele vaccinale care au ramas de la prima etapa vor putea fi utilizate pentru etapele urmatoare. Etapele vor fi pastrate, asa cum sunt ele prevazute de strategie, ca altfel iese haos. Ce este cert, e ca in momentul in care se considera ca se termina o etapa si sunt inca disponibile vaccinuri, se trece imediat la etapa urmatoare", a explicat profesorul Doina Azoicai, epidemiolog.

Cat dureaza o etapa de vaccinare

Cei care doresc sa se vaccineze impotriva COVID-19 si nu se afla in grupele prioritare sau de risc se vor putea inscrie online pe o platforma speciala, al carei nume nu a fost inca dezvaluit publicului. Nu exista momentan date sigure nici in privinta duratei pe care o va avea o etapa de vaccinare. Ce se stie insa, e ca in luna martie, populatia generala ar putea avea acces la vaccin.

"Teoretic, vaccinurile pe care le va primi Romania, fiind achizitionate la nivel european, nu vor fi suficiente incat sa ramana nefolosite. Eu consider ca pe masura ce oamenii vor afla informatii despre vaccinare, si se va demara acea campanie de informare facuta de autoritati si specialisti, interesul va creste", a declarat si Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice, adaugand ca trebuie sa se tina cont de faptul ca o vaccinare completa presupune administrarea unei prime doze, urmata de un rapel la 21 de zile.

Platforma online nu e inca publica

In momentul in care platforma va fi disponibila, doritorilor li se va comunica data si ora la care trebuie sa se prezinte la centrele de vaccinare, 900 la numar pe teritoriul Romaniei, la care se vor adauga si caravane mobile. "Totul vine din partea populatiei, vaccinarea va fi voluntara", arata specialistii.

Persoanele care se vor vaccina vor primi o adeverinta si va exista o evidenta foarte clara a lor. Inainte de vaccinare, ele vor trece printr-un triaj epidemiologic si un examen clinic.

Colegiul Medicilor din Romania recomanda vaccinarea impotriva COVID-19. "Este cea mai buna optiune pe care o avem in acest moment"

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#vaccin anti COVID, #vaccinare, #campanie vaccinare , #romani