Pe unde mai fac romanii bani?

Sambata, 30 Mai 2009, ora 10:50
2689 citiri
Pe unde mai fac romanii bani?
Foto: NPR

Daca majoritatea celor care au plecat din tara pentru salarii mai mari au ales Occidentul, exista si romani care au ales China pentru a se realiza profesional. Tineri pregatiti, cu studii superioare, muncesc zi si noapte in tara comunista pentru a-si atinge telul.

Multi romani care au venit aici lucreaza in telecomunicatii, constructii navale, transporturi sau brokeraj si ocupa functii de conducere. Romanii au uneori salarii si de peste 4.000 de euro si spun ca cel mai greu este sa te adaptezi la caldura, pentru ca in China temperaturile depasec mai mereu 30 de grade Celsius, relateaza Romania Libera.

"Chinezii mi-au gasit CV-ul pe internet, m-au contactat si mi-au propus slujba. Am acceptat-o pe loc. Acum locuiesc in Shenzhen, dar am un birou si in Shanghai. (...) Compania noastra este foarte mare, are aproximativ 100 de mii de angajati, din care multi sunt straini", povesteste Paul, din Deva, care lucreaza la o companie de telecomunicatii.

Paul spune ca este platit la fel de bine ca intr-o companie occidentala, insa cheltuielile zilnice sunt mai mici. La un restaurant select, spune el, o masa ajunge pana la 10 euro. Problema este ca in loc de paine trebuie sa te multumesti cu orez, iar in loc de cafea cu ceai.

Romanii, respectati inca din vremea lui Ceausescu

Pe santierul naval din Jiangsu, companiile straine prefera sa angajeze straini decat chinezi. Motivul ar fi faptul ca acestia stiu ce inseamna calitatea, spune Ion, unul din romanii care inspecteaza navele, din partea companiei Rickmers din Germania.

"Chinezii sunt la pamant cu calitatea lucrarilor. In Europa, un muncitor stie ce inseamna un standard de calitate si-l respecta. Aici, trebuie sa-i controlam la tot pasul", spune Ion.

Romanii spun ca in China, infrastructura este extrem de dezvoltata si chiar daca este un stat comunist, "nu prea se vede".

"Chinezii au drumuri foarte bune, construiesc probabil 1.000 kilometri de autostrada pe an, au poduri senzationale si zgarie-nori, vad multe masini luxoase in jur, cluburi si baruri. Este ca in Europa. Cu siguranta o fi si multa saracie, dar nu este la vedere", mai spune Ion.

In ceea ce priveste respectul aratat strainilor, oamenii de rand stiu sa-l arate.

"Cred ca au un respect mai mare pentru romani decat pentru alti straini. Nu stiu de ce, probabil sunt reminiscente de pe vremea tovarasului", crede Ovidiu, care lucreaza in Jiangsu.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#romani lucreaza China, #locuri munca China, #oferte munca China , #romani