Prin ce ar putea trece cei care detin arme: controale medicale dese, verificari la sange

Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 18:45
4605 citiri
Prin ce ar putea trece cei care detin arme: controale medicale dese, verificari la sange
Foto: Arhiva

Valabilitatea permisului de port-arma s-ar putea modifica de la 5 la 3 ani, in timp ce detinatorii legali de arme ar urma sa efectueze, la indicatiile medicilor, controale medicale la intervale mai scurte de timp, conform unei propuneri de modificare a legii privind regimul armelor si munitiilor care se afla in dezbatere la Parlament.

"Daca demersul nostru va avea scopul scontat, incercam cu ajutorul Colegiului Medicilor si al Colegiului Psihologilor sa implementam in actul normativ o prevedere prin care medicul sau psihologul sa poata solicita o reevaluare si intre aceste perioade de viza, care sunt destul de mari.

Cinci ani este o perioada in care se pot intampla multe cu privire la starea psihica si la conditia detinatorului de arma. Solicitarea poate fi facuta de medicul de familie sau de medicul care detecteaza o anumita schimbare in starea de sanatate a cetateanului respectiv", a declarat comisarul sef Daniel Cosgarea, sef serviciu Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase din Politia Romana.

Oamenii legii spun ca si legislatia actuala este deja una dintre cele mai restrictive din Europa. Mai mult, politistii dau asigurari ca permisul de port-arma nu se acorda oricui, sustinand ca au fost situatii cand anumiti cetateni, care prezentau un comportament atipic in societate, s-au trezit cu dosarul respins si fara autorizatie.

"Vreau sa spun ca Politia nu acorda asa... cu larghete... dreptul de port si folosire. Dosarul trece prin niste filtre in care politistii abilitati fac toata gama de verificari prevazute de lege, pentru a vedea daca viitorul detinator prezinta un pericol pentru ordinea publica sau daca la nivelul structurilor de Politie exista date si informatii despre aceasta persoana care sa impiedice acordarea dreptului de port si folosire a armei. (...)

Sunt cazuri, si nu putine, cand comportamentul persoanelor in societate a determinat refuzul autorizarii. Un comportament violent, agresiv, constatat de politisti ca urmare a unor investigatii, care conduce la refuzul autorizarii motivate de catre structura de politie.

Se coroboreaza toate datele rezultate atat din verificarea dosarului, cat si a solicitantului, ca cetatean", a adaugat Daniel Cosgarea.

Potrivit statisticilor Politiei realizate pana in luna octombrie, in Romania sunt 164.000 de detinatori legali de arme si 214.000 de arme. Din totalul armelor, 117.000 sunt letale, iar 103.000 - neletale.

In primele zece luni din 2013 au fost eliberate aproximativ 9.500 de autorizatii de port-arma, cifra apropiata de cea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#lege permis arme, #modificari lege arme Romania, #control permis arma , #romani