Strain in Romania: Romanii nu respecta intotdeauna legile scrise si nescrise

Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 19:27
8360 citiri
Strain in Romania: Romanii nu respecta intotdeauna legile scrise si nescrise
Foto: Arhiva personala a lui Alaa Aboelhussein

Alaa Aboelhussein este un egiptean de 29 de ani, nascut in Alexandria, care are o sotie romanca frumoasa si a venit in Romania, pentru prima data, in noiembrie 2011, pentru a cunoaste familia viitoarei neveste si pentru a se casatori.

"Sotia mea este romanca si era normal sa locuim impreuna, in orice tara am fi fost. Romania a fost o alegere buna", a declarat Alaa, pentru Ziare.com.

Egiptul si Romania au multe lucruri in comun, drept care mutatul in tara noastra nu a fost un mare soc. "Am recunoscut inca de la inceput cateva diferente dintre cultura mea si cea est-europeana, dar prefer sa vorbesc intai despre asemanarile intre noi: prietenia, bunatatea oamenilor, respectarea traditiei si a conceptului de familie, oamenii care cred in Dumnezeu si credinta fata de religie.

Impresia generala este ca poporul roman nu respecta intotdeauna 'legile scrise si nescrise', si nu ma refer aici numai la regulile de circulatie. Am remarcat de la inceput faptul ca tinerii romani sunt mai deschisi la minte decat cei egipteni dar, din nefericire, nu sunt interesati de istoria tarii lor, de radacinile culturale sau de politica. Prezentul si viitorul lor par sa fie influentate numai de globalizare", spune Alaa Aboelhussein.

Alte diferente remarcate de egiptean au fost manifestarile de afectiune ale romanilor, in public si... gustul mancarii. "Deschiderea cu care oamenii se saruta si se imbratiseaza pe strada a avut un impact puternic asupra mea, la fel ca si intelegerea notiunii de iubit/iubita.

Strain in Romania: Nu-mi place ideea ca e ok sa ma minti si e vina mea ca te cred

La mine in tara, iubiti sunt doi oameni care stiu ca se vor casatori, dar care nu si-au 'consumat' relatia. Un alt lucru a fost gustul mancarii... inca ma chinui sa-mi placa sarmalele cu mamaliguta", spune Alaa.

Inainte de a veni in Romania a lucrat la Ministerul Justitiei din Egipt, iar acum este student la Facultatea Romano-Americana.

Cand vine vorba despre lucrurile care ii plac in Romania, lista este destul de lunga.

"Imi plac oamenii, modul in care se bucura de viata, imi place iarna si zapada - prima data am 'trait' o ninsoare in Romania - imi place Bucurestiul pentru ca imi aminteste de modul haotic de a conduce masina de la mine de acasa.

Strain in Romania: Imi plac gropile din asfalt si siguranta de pe strazi

Imi place Ploiestiul pentru ca imi aduce aminte de Viena, imi place Botosaniul pentru ospitalitatea oamenilor de acolo, imi place Valea Prahovei si Sibiul. Imi plac traditiile romanesti de Sarbatori, petrecerile cu prietenii si nu cred ca voi uita niciodata un lucru care a avut un impact puternic asupra mea: prima petrecere surpriza de ziua mea", spune Alaa.

Cea mai importanta lectie pe care a invatat-o in Romania este "bucuria de a trai nu vine din bogatia materiala". Nu-i plac deloc soferii de taxi, avand chiar o povestioara cu unul dintre ei. "Eram intr-un taxi, in Bucuresti si, atunci cand a venit timpul sa platesc pentru calatorie, am vazut ca imi cerea de trei ori cat facea cursa pentru ca nu stiam limba romana si pentru ca asa se face", spune Alaa.

O alta intamplare neplacuta a fost intr-un autobuz, cand abia se suise si nu apucase sa taxeze biletul. "Au venit controlorii si, pentru ca nu stiam limba romana, nu am putut sa ma inteleg cu ei sa le explic cum s-a intamplat, drept care mi-au dat amenda", mai povesteste egipteanul.

In afara soferilor de taxi nu-i mai plac drumurile si nivelul mare al coruptiei.

L-am intrebat si de ce crede ca imaginea Romaniei in strainatate nu este cea mai buna si daca este de parere ca este justificata.

"Coruptia, saracia, discriminarea - in special a rromilor - precum si infractiunile comise in strainatate sunt motive pentru care cred ca Romania nu este bine vazuta. Din pacate, in ce priveste coruptia sunt de acord.

In ce priveste discriminarea si infractiunile comise in strainatate, nu sunt de acord. Dar totusi, autoritatile romane nu sunt intotdeauna implicate in rezolvarea acestor probleme in beneficiul tarii", opineaza Alaa Aboelhussein, in finalul discutiei.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#straini Romania, #Alaa Aboelhussein, #egipteni Romania , #romani